1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Nova Kia Ceed kritično nebezbedna pri bočnom udaru (VIDEO)
Nova Kia Ceed kritično nebezbedna pri bočnom udaru (VIDEO)
16

Nova Kia Ceed kritično nebezbedna pri bočnom udaru (VIDEO)

1.91K
16
Podelite sa prijateljima:

Pre nekoliko dana smo izvestili o odličnom rezultatu koji je na bezbednosnim testovima postigao američki hedžbek Tesla Model 3. Tom prilikom je testirano još pet automobila: Škoda Scala, Mercedes-Benz B klase, Mercedes-Benz GLE, DS3 Crossback i Kia Ceed.

Tokom Euro NCAP iskušenja, najviši nivo ranjivosti u odnosu na bočne udarce je zabeležen kod tri vozila: Mercedesovog krosovera, Teslinog i Kijinog hedžbeka. Međutim, dok su posledice bočnog udara kod Nemca i Amerikanca takve da su uslovile zone na testnoj lutki obojene u naradžastu nijansu, dotle se kod Korejca, lutka zacrvenela.

To dakle znači, da pri testnim brzinama udara u bočnu prepreku od 32 km/h, putnici trpe rizik od ozbiljnih povreda tamo gde je lutka poprimila boju narandže, dok je u Kiji Ceed vozač životno ugrožen u ovakvom nesrećnom epilogu. Podsećamo, ova sekvenca testa se odigrava na brzinama koje su toliko niske da su praktično dozvoljene u zonama škola. Šta bi moglo da se dogodi pri nešto višim brzinama kretanja, poput onih koje su dozvoljene u gradskoj vožnji (50 km/h), možemo samo da pretpostavimo.

Pregledom kratkog zvaničnog video klipa iznad, lako se uočava da je objekt zašao veoma duboko unutar putničke kabine nakon udara, a da je telo vozača u značajnoj meri izmešteno ka središnjosti Kije Ceed. Taj detalj otkriva svu slabost strukture karoserije korejskog kompakta, a sigurni smo da će se najpre ovim pitanjem baviti inženjerski tim zadužen za razvoj i unapređenja ovog modela.

Na osnovu fotografija koje su prikazane na zvaničnom sajtu Euro NCAP organizacije, zaključuje se da su eksperti iz oblasti bezbednosti, „nagradili“ ocenom „C“ geometriju naslona za glave na zadnjoj klupi, što takođe vodi do zaključka da je verovatnoća zadobijanja ozbiljnih povreda, u slučaju udara sa zadnje strane, u Ceedu skoro zagarantovana.

Bilo kako bilo, opšta ocena koju je Ceed zaradio na testu bezbednosti se ogleda u izvanredne četiri zvezdice, dok uz opcione sisteme za zaštitu pešaka i biciklista, Kija dobija i maksimalan broj istih.

Ipak, savršeno je jasno da su kupci primorani da zađu u malo dublju analizu rezultata testova bezbednosti i da nipošto ne mogu da se oslone samo na opštu ocenu koja se iskazuje brojem zvezdica. Kao što vidimo i na ovom primeru, zvezdice, čak i kada ih je 4, umeju da sakriju inženjerske propuste koji najkraćim putem vode ka sticanju uslova za tragediju.

Dakle, svi protokoli i video klipovi sa testova bezbednosti, dostupni su na zvaničnom portalu Euro NCAP-a, pa budite slobodni da ih pregledate pre odluke o kupovini.

AutoRepublika

(1910)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

16 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Rade

Karoserija se nije nešto posebno deformisala u odnosu na konkurenciju koja ima mnogo bolje ocene. Eto, recimo, Scala. Pre će biti da su jastuci neefikasni. Ne apsorbuju dovoljno energiju.

126P

Trup testne lutke je u crvenoj boji? To su teške telesne povrede,opasne po život?
Nije baš da je čovek nekom preporuči.

Balkanboj

Greška u celom testu se ogleda u tome što je taj isti test izveden po levoj strani vozila.
Kia je projektovana u zemlji gde se vozi levom stranom puta te je samim tim vozač na desnoj strani.
Dakle testirana je ona slabija, leva strana vozila.
Poznata je filozofija proizvođača vozila iz Azije da drugi putnici osim vozača nisu nešto posebno tretirani te se i ovde vidi isti princip (ovde su zanemarili čak i bezbednost vozača).

Rade

Greška je praviti generalizaciju. U Južnoj Koreji se vozi istom stranom kao kod nas. U Kini takođe.

Balkanboj

Mistejka di mejka.
Ostaje stav o Kia-i kao proizvođaču.

Rade

Kao i moj o Euro NCAP testovima.
Bitno da su Škodicu tu ocenili sa maksimalnom ocenom, iako se isto ulubila kao ova Kia.

126P

Kia Stonic je prošla i gore. Tri zvezdice.

moron

To što ceed serijski nema „AEB Pedestrian“ i/ili „AEB Cyclist“, kao i što mu je čak i opciono nedostupan „Active Bonnet“ (uz MT), sve to da mu i oprostim … ali, da zaštita trupa pri bočnom udaru „u banderu“ bude ocenjena najlošom mogućom ocenom ( „POOR“ ), na „novorodjenom“ vozilu koje cenom dobacuje i 30.000, ne znam …
Meni to deluje kao „neoprostivo“.

don

jel? a kako prolazi toliko hvaljeni duster? ima li onda uputa o ne kupnji…

moron

Neverovatno je da Kia Ceed, ako je opciono opremljena sa „Advanced Driving Assistance Pack“, ima pet zvezdica. A i dalje ima isti problem ( sa bočnim udarom ) kao i ona Kia koja je standardno opremljena. Crven trup.
Što se tiče Dunstera ( koji je 2017. osvojio 3 zvezdice ) on je u smislu boja ipak „srodnik“ ovog ceed-a. Kod njega je glava vozača crvena i to pri frontalnom udaru.

Don

Ma ja bih da se standardizira testiranje ovdje na stranici, ne mozes za Fiat napisati da vara jer ne izbacuje novi model neg revidirani stari, a za čitavu VW grupu pisati hvalospjeve i ne koristiti riječnik koji je očito primjeren Fiatu . Ak Scala izadje, onda hvalospjevi a ispade da je riječ o rastegnutoj fabiji, ni rijeci o prevari. Ak sid ne prodje,ond je los, ak duster na bazi cilja dva ne prodje,onda nema obavijesti, niti da se istakne uvijek ispod svaku cijenu koja je baza proizvoda. Kad čitaš testove BMW, ni dijete rodjeno ne bi bolje opisivao, il sto… Pročitaj više »

moron

Onaj je passata B6 zaista opisao za književnu nagradu … Baš sam se smejao. Ne mislim da je to loše vozilo, ali, čovek ga je preterao. Doduše, trgovac je vozilima, pa, šta da očekuješ 🙂

Rade

Šta si se uhvatio za Duster? On je ocenjen sa tri zvezdice. Ovde je reč o klepetalima sa pet zvezdica koji su „obojeni“ u crveno.
Uostalom, nisam baš primetio da se nerado spominju Dusterove tri zvezdice, ni ovde a ni na drugim mestima. Proguglaj malo.

moron

Ako je reč „o klepetalima sa pet zvezdica obojenim u crveno“ ( aktuelni ceed ima 4 zvezdice u standardnoj opremi ), imaš test Yarisa iz 2017 godine, kod koga je karlica putnika zadnje klupe „crvena“ … Ali, za mene, „crveno“ je „crveno“.
NCAP za to „crveno“ kaže – „POOR“.

Rade

Znaš li šta podrazumeva „safety pack“ kod ovog sa 5 zvezdica? To da ima asistenciju za izbegavanje sudara. Na to ti se svode današnji sudar testovi. Sa moje tačke gledišta besmisleno i iz godine u godinu je sve besmislenije.
Umesto da nateraju proizvođače automobila da npr. ugrađuju v. jastuke u zadnje blatobrane za zaštitu trupa putnika pozadi. Megan druge generacije je nekad serijski dolazio sa tim jastucima. Kod treće i ove četvrte toga nema ni u doplatama. Bitno da imaju serijski tempomat.

moron

Slažem se. I ja bih malo više ulagao u serijsku pasivnu bezbednost. Nisam ni protiv sistema asistencije, ali, prevelik se značaj daje tome na ocenama. Tj. ide se u drugu krajanost.