1. Home
  2. Vesti
  3. IVECO predstavio novi S-Way
IVECO predstavio novi S-Way
1

IVECO predstavio novi S-Way

4.21K
1
Podelite sa prijateljima:

IVECO S-Way je najsvežiji naslednik modela Stralis, a opredeljenje proizvođača za korišćenjem baš te odrednice ukazuje na to da će cela gama biti subjekt preimenovanja. U prilog tome jasno ide i činjenica da je pre par godina cela serija lakih komercijalnih vozila “prekrštena” u X-Way liniju.

IVECO Stralis

Uprkos veoma blistavoj pojavi modela S-Way, njegova kabina je manje-više ostala skoro ista. Naravno, kreativno je preuređena zarad usklađivanja s novim trendovima, a to se odnosi na ojačanje konstrukcije i postavljanje novog krova što je omogućilo da se visina kabine podigne sa nekadašnjih 199 na aktuelnih 215 centimetara.

Prednji panel, za koji su mnogi specijalizovani novinari naveli da je delovao pomalo “čudno”, takođe je jednak kao onaj ranije, odnosno čudan je i dalje. Ipak, sada poseduje nove pregrade i ostave za sitnije predmete. Pride, ukupno je 22 tastera inkorporirano u takozvani Multifunction.

Istovremeno, razvojni tim je iskombinovao neka rešenja koja su čini se već viđena na drugim mestima, pa su tako maska hladnjaka kao i ravan obruč upravljača S-Waya zapravo predmet asocijacije na Scaniju, dok noćni ormarići podsećaju na one iz konkurentskog modela DAF XF.

Dalje, stoćić koji je postavljen ispod prednjeg panela, a uz krevet, baš kao i taster za startovanje motora, replika su onog što smo videli na švapskom teškašu Mercedes Actros MP4.

Nažalost, egzotična rešenja koja krase Actros, poput primene kamera umesto retrovizora, nisu našle svoju primenu u Ivecovom S-Way pulenu. Inače, kada smo već kod Mercedesovog Actrosa, preporučujemo da pronađete članak o njemu u rubrici Prezentacije.

Mercedes je Ivecu pozajmio i ideju o “fitness teškašu”, pa se mogu primetiti i gumene “sprave za mučenje” vozača na prostranim parking površinama, a tu su i drugi rekviziti koji pomažu ovom kamionu da ponese nadimak “Fit Cab koncept”.

Istovremeno, proizvođač naglašava da je ovaj model veoma svestran i “komunikativan”, odnosno da je S-Way onaj koji može da ponese nalepnicu “100% online”. Između ostalog, s kamionom je moguće uspostaviti kontakt i putem telefonske aplikacije.

Što se tiče tehničkog dela priče u vezi noviteta, ukratko se može reći da on nije menjan. Kao i ranije, paleta obuhvata 460 konja snažnu verziju koju pogoni tečni naftni gas, ili ukapani metan. Ipak, novajlija bi morao biti energetski efikasniji, delom i zbog boljih aerodinamičkih performansi oko kojih se proizvođač potrudio.

“Ivekovci” su se dosetili da spektakularnu varijantu S-Waya, pod brendom Magirus, predstave na trkama koje okupljaju posebnu vrstu zaljubljenika, na nemačkoj stazi Nirburgring. Takva verzija će posedovati svelte boje karoserije, a u kabini će svoje mesto naći mikrotalasna pećnica, kao i televizor marke Blaupunkt.

Za kraj još da podsetimo da marka Magirus posluje u sastavu Iveco grupe.

AutoRepublika

(4206)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Previše liči na Skaniju.