1. Home
  2. Vesti
  3. Kako se proizvodi BMW serije 3 G20 (VIDEO i GALERIJA)
Kako se proizvodi BMW serije 3 G20 (VIDEO i GALERIJA)
0

Kako se proizvodi BMW serije 3 G20 (VIDEO i GALERIJA)

640
0
Podelite sa prijateljima:

Evo trideset petominutne „poslastice“ za sve ljubitelje BMW-a, a posebno serije 3.

Bavarci su, kao što je poznato, skinuli veo sa nove „trojke“ prošle nedelje u Parizu, a proizvodnja već teče punom parom, što možemo videti u video klipovima.

Snimci potiču iz fabrike u Minhenu, gde sportski sedan ulazi u životni ciklus, mada to nije jedino mesto gde se „trojka“ proizvodi, jer silazi i sa proizvodnih linija u San Luis Potosiju u Meksiku. Pored toga, G20 sa produženim međuosovinskim rastojanjem će se proizvoditi u Šenjangu, za lokalno kinesko tržištu.

Najvažniji model za BMW ima zadatak da potvrdi „titulu“ najboljeg vozačkog automobila u segmentu. Kompanija gaji velike nade, a rekli bismo i s dobrim razlogom. Klaus Frelih, šef razvoja bavarske marke tvrdi da će nova „trojka“ zaseniti sve rivale u smislu vozne dinamike. On je takođe izjavio da mu je „muka“ od čitanja negativnih testova prethodne generacije, pa je čak i upotrebio jednu „nekonvencionalnu“ reč: „Ne želim da slušam više ta sranja.“ Pa, gospodine Frelih, javno mnenje je ono koje treba da sudi o tome, jer naravno da „svaki Ciga svoga konja hvali“, a arogancija zna da se vrati u lice kao bumerang.

Da stavimo „biznis emocije“ na stranu, zaista je lepo videti jedan moderan proizvodni pogon, u kojem se stvara automobilska ikona poput BMW-a serije 3. Visok nivo automatizacije u kombinaciji sa neophodnom ljudskom asistencijom, zaista je pravo remek-delo industrije.

U finalnom klipu možemo videti radnika koji stavlja BMW logo na haubu. Mada je posao monoton, ne bismo imali ništa protiv da zamenimo, bar na jedan dan.

 

(640)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments