1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Pobeda Saikave na mitingu akcionara Nissana
Pobeda Saikave na mitingu akcionara Nissana
1

Pobeda Saikave na mitingu akcionara Nissana

170
1
Podelite sa prijateljima:

Nissanovi akcionari su odobrili reforme u cilju unapređenja korporativnog upravljanja, nakon hapšenja bivšeg predsednika, Karlosa Gona.

Saikava, koji je po mnogima bio spreman da istupi sa pozicije generalnog direktora Nissana, rekao je da je njegova namera bila da preuzme odgovornost za skandal. Ujedno, on smatra da je implementiranje strukturalnih promena i njegova lična prekretnica. Saikava se osvrnuo na to da će fokus staviti na razvoj nove generacije rukovodstva koje će biti na čelu kompanije.

Saikava novi-stari generalni direktor

Reforme ratifikovane od strane akcionara, pokrenute mesecima unazad, bile su Saikavin prioritet. One su donele novi odbor s tim što većinu čine nezavisni direktori. Takođe su kreirani odvojeni komiteti koji nadgledaju nominovanje direktora, naknadu za rukovodioce i korporativnu reviziju.

Nova struktura bi trebalo da unapredi transparentnost i odgovornost, u cilju preveniranja prevelike koncentracije moći, što se desilo tokom Gonove ere.

Gonovo hapšenje i optužbe o finansijskim nedelima, uzdrmali su dvadesetogodišnji savez između Nissana i Renaulta. Nissan je iskoristio krizu kako bi ostvario veći stepen nezavisnosti i kontrolu nad svojim poslovanjima, dok je Renault, glavni akcionar u japanskoj kompaniji, s kontrolnim udelom od 43 odsto, nastojao da ostvari svoju viziju čvršće integracije.

Tokom perioda pitanja i odgovora, nekih 2.800 akcionara se tokom tri sata i 22 minuta interesovalo zašto Saikava i ostali rukovodioci nisu primetili navodne malverzacije. Jedan akcionar je čak rekao da Saikava, kao glavni Gonov štićenik tokom tog perioda, treba da da ostavku.

Ipak, Nissanovi akcionari su odobrili ponovno imenovanje Saikave, uprkos rastućoj kontrovezi u vezi s njegovom ulogom u vreme Gonovih malverzacija.

Dakle, Saikava će ostati na mestu šefa Nissana kada se novi odbor bude sastao nakon mitinga akcionara. On je ranije rekao da će uzeti samo 50 odsto plate za fiskalnu godinu koja se završava 31. marta 2020., da bi se delimično iskupio za skandal. To znači da će njegova godišnja isplata iznositi 200 miliona jena (1,86 miliona dolara).

Nova generacija

Unapređenje korporativnog upravljanja je bilo od ključnog značaja za Saikavu.

Sada, kada je završio svoj zadatak, on je izjavio da želi da radi zajedno s novooformljenim nominacionim odborom u cilju biranja naslednika. Takođe, rekao je da ne može dati vremenski rok, ali je to svakako prioritet.

Na mitingu 25. juna, akcionari su takođe odobrili imenovanja za novog spoljnog člana odbora, od kojeg se očekuje da će preuzeti mesto predsednika, što je pozicija upražnjena nakon Gonovog svrgavanja.

Novi predsednik će biti sedamdeset jednogodišnji Jasuši Kimura, koji čeka odobrenje odbora. On je inače savetnik u JXTG Holdingsu, vodećem japanskom konglomeratu u oblasti distribucije nafte i gasa i metalurgiji.

Predsednik Renaulta, Žan-Dominik Senard, biće potpredsednik.

Kao deo kompromisa s Renaultom, Nissan će Francuzima dati šire prisustvo u japanskoj kompaniji u okviru strukture tri komiteta. Senard će biti u nominacionom odboru a Bolor u revizionom.

Odnosi s Renaultom

Francuska kompanija je zapretila da će ostati uzdržana u vezi sa Saikavinim planom reformi ukoliko ne bude odgovarajućih predstavnika Renaulta u odborima. Ipak, nije došlo do blokiranja ratifikacije.

Po novom struktuiranju, sedam od 11 članova odbora će biti spoljni direktori. Renault će predstavljati Senard i Bolor a Nissan Saikava i glavni operativni direktor, Jasuhiro Jamauči.

Promene u rukovodećoj strukturi se odnose na preporuke u završnom izveštaju specijalnog komiteta, koji je formirao Saikava u decembru, da bi ispitao načine za poboljšanje korporativnog nadzora. Panel je saopštio da je „glavni uzrok zloupotrebe koncentracija moći i autoriteta u gospodinu Gonu“.

U izveštaju je opisano navodno falsifikovanje dokumenata u vezi s nadoknadama, kao i scenario u kojem je Gon imao punu slobodu da samostalno odlučuje o platama direktora i rukovodioca, ukljujući i njega samog.

Gon je naravno negirao svoju krivicu izjavivši da je žrtva korporativnog prevrata, koji je izvršila grupa japanskih funkcionera u Nissanu, iz straha da će izgubiti moć zbog bliže integracije s Renaultom.

AutoRepublika

(170)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Rade

„Dakle, Saikava će ostati na mestu šefa Nissana kada se novi odbor bude sastao nakon mitinga akcionara. On je ranije rekao da će uzeti samo 50 odsto plate za fiskalnu godinu koja se završava 31. marta 2020., da bi se delimično iskupio za skandal. To znači da će njegova godišnja isplata iznositi 200 miliona jena (1,86 miliona dolara).“

Moderni harakiri. 🙂