1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. U iščekivanju daljih loših vesti iz Daimlera
U iščekivanju daljih loših vesti iz Daimlera
2

U iščekivanju daljih loših vesti iz Daimlera

495
2
Podelite sa prijateljima:

Akcije Daimlera su novu nedelju započele uz značajan pad vrednosti na berzi. U jednom trenutku se ovim hartijama od vrednosti trgovalo po ceni koja je za 4,5% bila niža od jutarnje, a ovakva berzanska kretanja su jasna posledica više pesimistične profitne prognoze, objavljene preksinoć.

Kao jedna od posledica dizel skandala, finansijski izveštaji Daimlera su morali biti opterećeni rashodima dugoročnih rezervisanja za pokriće gubitaka nastalih sanacijom problema sa softverom za upravljanje izduvnim gasovima. Kako se radi o pretpostavljenoj cifri od par stotina miliona evra, nova očekivanja u pogledu ostvarene dobiti nemačkog koncerna su svedena na iznose koji su ostvareni prethodne godine.

Pomalo neshvatljivo, to se tumači neuspehom, iako je prošla godina bila rekordna što se prodaje tiče, pa se i priče oko programa štednje sve češće pominju u javnosti.

Istovremeno, rukovodstvo Daimlera želi da izbegne otpuštanje radnika, pa su čelnici kompanije i radnički sindikati postigli sporazum koji tako nešto i predviđa, izjavio je Mihael Breht jedan od kadrovskih rukovodilaca u firmi. „Jasno smo stavili do znanja zaposlenima da ne postoji plan otpuštanja radne snage.“

Zaposleni su već zaštićeni od rizika gubitka posla, ali program naknada za dobrovoljno napuštanje radnog mesta, kao ni bilo kakav sličan model, nije aktuelan. Ugovor koji su postigli poslodavci i radnici je na snazi do kraja 2021. godine a primenjuje se na oko 60.000 radno angažovanih lica u „sporednim“ sektorima kompanije (administracija, razvoj i logistika).

Ne postoji nužda primene sporazuma i u proizvodnom sektoru društva, pre svega zbog fleksibilnog upravljanja iskorišćenjem resursa tog sektora, što na primer može da vodi ka angažovanju dodatne radne snage putem potpisivanja ugovora o povremenim i privremenim poslovima.

Izdavanje upozorenja na pad prognoziranog profita nije iznenađujuć događaj, navodi Filip Ušuaz, analitičar zaposlen u investicionoj banci Jefferies, već je zanimljivo za koliko je očekivanje manje optimistično. Po mišljenju Hozea Azumendija iz američke investicione banke JPMorgan, akcionari bi trebali da budu spremni na dalji priliv loših vesti iz Daimlera do kraja ove fiskalne godine. Pošto rukovodstvo nemačkog giganta sarađuje sa vlastima, očekuje se da brže isplivaju i druge nepravilnosti koje će usloviti dodatne neplanirane rashode.

Problemi sa dizelom su samo dolili ulje na vatru poteškoća s kojima se suočava automobilska industrija. Nedavni trgovinski spor koji je još uvek u toku, između Amerike i Kine, dodatno je opteretio privredne subjekte iz ove industrijske grane, a emisioni propisi koji uskoro stupaju na snagu u Evropskoj uniji, nimalo ne olakšavaju poziciju preduzećima.

Analitičar Jirgen Pajper iz Bankhaus Metzler naglašava da rezultati koje odbacuje osnovna delatnost kompanije Mercedes-Benz Cars ne daju ni najmanje razloga za optimizam i zadovoljstvo rukovodstva.

Velike nade se polažu u početnički entuzijazam Ole Kelenijusa i od njega se očekuje da magičnim štapićem preokrene stvari vrlo brzo. Da li će se to i dogoditi, znaćemo uskoro, možda već sledeće godine.

AutoRepublika

(495)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Eto tako

Najzad je postalo jasno da Mercedes nije ni blijeda sijenka onoga Mercedesa do 2004.godine. Mnoge su fabrike automobila propale kada su spustile kvalitet, radi veće razlike između proizvodne i prodajne cijene.

Don

Znam to na svojoj kozi, vise problema s njim neg sa kijom.