1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Novi Daimlerov šef se suočava s prvim ozbiljnim izazovima
Novi Daimlerov šef se suočava s prvim ozbiljnim izazovima
0

Novi Daimlerov šef se suočava s prvim ozbiljnim izazovima

182
0
Podelite sa prijateljima:

Kada jedna kompanija iznenada saopšti da neće uspeti da ostvari ciljeve vezane za godišnji profit, akcionari sigurno neće biti oduševljeni, posebno kada ima da se radi više od šest meseci. S time je imao prilike da se suoči novopočeni šef Daimlera, Ola Kelenijus, kada je stupio na novu poziciju pre nešto više od mesec dana.

Daimlerovo treće upozorenje u manje od godinu dana bi moglo da probudi bolna sećanja. Proteklih godina, prethodno rukovodstvo s Diterom Cečeom i šefom finansija Bodom Iberom na čelu, poslovično je preterivalo s obećanjima koja isto tako poslovično nisu bila ispunjavana.

U jednom momentu u ponedeljak, vrednost Daimlerovih akcija je pala za više od pet odsto, da bi se situacija tek neznatno popravila.

Daimleru nije pomogla ni tvrdnja da je revizija smernica samo neznatna promena u odnosu na isto tako neznatno povećanje, što znači da je dobit iz poslovanja u toku ove godine približno ravna.

„Nova godina, ista stara igra“, sumirao je analitičar iz firme NordLB, Frank Švope.

Poverenje u kompaniju je uzdrmano i to je što ovaj udarac čini simbolično ključnim za Kelenijusa i njegovog šefa finansija, Haralda Vilhelma.

Obično vlada nešto veća popustljivost prema novopečenim šefovima kompanija kada je reč o njihovim prvim finansijskim izveštajima, ali ništa nije gore za kredibilitet jedne kompanije od poplave loših vesti. Upravo to je rizik koji proističe iz brojnih tekućih Daimlerovih skandala, posebno onog vezanog za prekomernu emisiju štetnih gasova dizel motora.

„Beskrajan niz takozvanih jednokratnih efekata nameće pitanja u vezi sa procesom, menadžmentom informacionih sistema i na kraju odgovornoću menadžmenta“, kaže Arnt Elinghorst, analitičar iz Evercore ISI-ja u napomeni investitorima.

Izuzimajući pozitivno iznenađenje kao što je hitna odluka da se Daimler Trucks stavi na berzu, Kelenijus je možda već iscrpeo svoju početnu rezervu političkog kapitala među investitorima. On ne može sebi da priušti drugo upozorenje u narednih 12 meseci, a kamoli kada je ostatak ove godine u pitanju, jer bi to moglo biti razorno u smislu tržišnog poverenja u njegovo rukovođenje.

Ozbiljniji testovi tek treba da dođu. Investitori ostaju u mraku u vezi sa istinskom ambicijom i obimom oko Daimlerovih planova redukovanja troškova, primera radi.

Jedan od ključnih događaja koje treba pratiti je inicijalna javna ponuda Volkswagen grupe u okviru sektora komercijalnih vozila, zakazana za ovu nedelju. Ako se ovo poklopi s uspehom koji je FCA napravio s Ferrarijem, Kelenijusu će možda biti teško da stekne političke poene među investitorima, ukoliko bi odlučio da uradi isto.

Izgledi takvog iznenadnog strateškog pomaka ne bi bili povoljni, jer bi on sugerisao da Kelenijus nije imao drugog izbora, te da je morao da deluje defanzivno. Neuspeh Volkswagenove inicijalne ponude Tratona, verovatno bi ublažio pritisak na Kelenijusa.

Pedesetogodišnji Šveđanin je započeo svoj mandat na pozitivan način, spajajući plate menadžmenta s ambicijom da se čitava Mercedesova flota putničkih vozila stavi na put kompletne dekarbonizacije do 2039.

Kelenijusov „medeni mesec“ s Daimlerom na poziciji šefa kompanije je očigledno završen. Sada na red dolazi da vidimo kako se nosi s nevoljama.

AutoRepublika

 

(182)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments