1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Vijetnamski proizvođač Vinfast želi da širi poslovanje
Vijetnamski proizvođač Vinfast želi da širi poslovanje

Vijetnamski proizvođač Vinfast želi da širi poslovanje

480
0
Podelite sa prijateljima:

Činilo se da je era spektakularnih inicijalnih javnih ponuda (IPO – Initial Public Offering) električnih automobila gotova. Ovog utorka, međutim, prvi put se na američkoj berzi Nasdaq trgovalo akcijama vijetnamskog proizvođača Vinfast. I baš kao u doba procvata elektro hajpa, Vinfast je takođe napravio IPO spajanjem sa kompanijom za akviziciju posebne namene (special purpose acquisition company – SPAC), koji su se takođe činili zastarelim fenomenom.

Akcijama je počelo da se trguje po ceni od 22 dolara, što je više nego dvostruko više od 10 dolara po akciji dogovoreno sa Vinfastovim SPAC partnerom Black Spade Acquisition. U početku se trgovalo samo sa nekoliko akcija, tako da do visokih cena može brže doći. Na kraju prvog dana trgovanja, akcije su porasle na 37 dolara – što teoretski vrednuje proizvođača automobila, koji još nije profitabilan, na 85 milijardi dolara. Vinfast je tako bio znatno vredniji od već uspostavljenog električnog rivala Riviana (20 milijardi dolara) – i čak vredniji od tradicionalnog američkog proizvođača automobila Ford (48 milijardi dolara) ili General Motorsa (46 milijardi dolara).

Dogovor nije doneo novi kapital za vijetnamski startap, ali je finansijski direktor Dejvid Mensfild rekao da je kompanija u kontaktu sa investitorima i da očekuje da će prikupiti još sredstava. „Pred nama su veliki broj strateških investitora i institucionalnih investitora“, rekao je on za Rojters. Dalje korake očekuje u narednih 18 meseci. „Ne treba nam više kapitala, ali, naravno, ako se ukaže prilika, iskoristićemo je dok možemo“.

Vinfast je postao poznat u Nemačkoj kada je bivši šef Opela Mihael Lošeler (54) privremeno angažovan kao izvršni direktor. Međutim, on je vratio posao krajem 2021. godine i Le Thi Thu Thui od tada vodi kompaniju. Pod njenim rukovodstvom Vinfast takođe želi da prodaje automobile u Nemačkoj. Međutim, lansiranje na tržište bilo je krajnje haotično.

Prodaja u Americi takođe je počela sporo. Dok je Vinfast isporučio skoro 3.000 vozila u Severnu Ameriku, samo 137 automobila je registrovano do juna, prema S&P Global Mobilitiyju. Šefica kompanije Le Thi Thu Thui sada je objasnila da će kompanija promeniti svoj model prodaje i preći sa direktne prodaje na klasične prodavce.

Osnivač Vinfasta je najbogatiji čovek u Vijetnamu, Pham Nhat Vuong (54). Njegov uspon je počeo sa instant rezancima. Godine 1993. osnovao je prehrambenu kompaniju Technocom u Ukrajini. Godine 2000. vratio se u Vijetnam, gde je izgradio svoj posao u ogroman konglomerat pod nazivom Vingroup: bolnice, škole, turizam, veštačka inteligencija – kompanija sada zapošljava preko 40.000 ljudi. 2017. ušao je u automobilsku industriju i u početku se oslanjao na motore sa unutrašnjim sagorevanjem. Takođe je koristio staru BMW-ovu tehnologiju i brzo je stekao tržišni udeo od više od 10 odsto u Vijetnamu. U 2021. Vinfast je prodao preko 35.000 automobila kod kuće. Ali to Vuongu nije bilo dovoljno.

Sve u svemu, kaže se da je njegova grupa uložila oko 9 milijardi dolara u izgradnju kompanije i da je sada u potpunosti posvećena električnoj energiji. Osnivač je obećao samo još 2,5 milijardi dolara za podršku proizvođaču u aprilu, uključujući milijardu dolara iz njegovog ličnog bogatstva. Preko svoje grupe i povezanih kompanija, on je i dalje odlučujući vlasnik nakon IPO-a i kontroliše 99 odsto običnih akcija.

Koliko dugo će nova električna zvezda zadržati basnoslovni rejting na berzi, veoma je upitno. Prihodi u prvom kvartalu pali su za 49 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a kompanija je zabeležila neto gubitak od 598 miliona dolara. U 2022. krajnji rezultat je bio minus od 2,1 milijarde dolara. Vinfast još nije ostvario profit.

AutoRepublika

(480)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments