1. Home
  2. Vesti
  3. Umro bivši šef PSA grupe
Umro bivši šef PSA grupe
0

Umro bivši šef PSA grupe

309
0
Podelite sa prijateljima:

Žak Kalve je vodio PSA grupu u razdoblju od 1984. do 1997. godine. U tom periodu je značajno preoblikovao izgled korporacije koja je bila na ivici stečaja uoči njegovog dolaska na čelnu poziciju.

O smrti nekadašnjeg šefa PSA grupe je javnost, tačnije novinsku agenciju AFP, obavestio njegov sin, koji nije precizno naveo kako se 88-godišnjak rastao od života, ali je obelodanio da se prirodan događaj odigrao 9. aprila. Tom prilikom, direktni muški potomak preminulog je izjavio da će sahrana biti obavljena „u najužem krugu porodice „.

Inače, Kalve je bio diplomac Instituta političkih nauka u Parizu. Karijeru je započeo 1957. godine u galskom ekvivalentu naše današnje Državne revizorske institucije (Cour des Comptes). Počev od 1959. do 1974.,radio je na raznim ministarskim pozicijama u doba Valerija Žiskara d’Estenja. Tokom 1974. godine, priključio se BNP banci, koja je tada bila u državnom vlasništvu.

Porodica Pežo ga je kontaktirala 1982. godine, kada je i započeo svoj put u proizvođaču automobila, na čije čelo je stupio dve godine kasnije. Temeljno je restrukturirao prezaduženu grupaciju koju su činili Peugeot i Citroen, pri čemu je (veleumno) pristupio masovnom otpuštanju radne snage. Nakon uspešno sprovedene reanimacije, PSA postaje jedan od ključnih proizvođača automobila na evropskom tržištu.

Na vest o smrti nekadašnjeg prvog čoveka grupacije, reagovao je i Karlos Tavarez, aktuelni vrhovni lider PSA grupe.

„Želim da pozdravim velikog čoveka iz naše industrije, onog koji nas sada napušta. Krasila ga je hrabrost koja se retko viđa, nepokolebljiva volja koja nas mora inspirisati. U kontekstu krize s kojom se upravo suočavamo, njegov primer nam je vodilja u smislu posvećenosti kompanije dobrobiti svih zaposlenih, kao što je to uvek i bio slučaj.“

AutoRepublika

(309)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments