1. Home
  2. Vesti
  3. Florida dozvolila upotrebu samovozećih automobila na javnim putevima
Florida dozvolila upotrebu samovozećih automobila na javnim putevima
1

Florida dozvolila upotrebu samovozećih automobila na javnim putevima

101
1
Podelite sa prijateljima:

Američka savezna država Florida od 1. jula uvodi potpunu slobodu testiranja i razvoja samovozećih automobila na javnim putevima. 

Naravno ograničenja postoje, ali su ona pre svega birokratske prirode i tiču se osiguranja. Takođe, novim zakonom koji je nedavno potpisao guverner te države, Ron DeSantis, putnici koji se voze u autonomnom automobilu izuzeti su od pravila o korišćenju mobilnog telefona tokom vožnje i drugih bezbednosnih propisa, jer ne upravljaju vozilom.

„Na ovaj način želimo da ostanemo lideri u SAD po pitanju inovacija u transportu i saobraćaju“, rekao je guverne Floride nakon što je stavio svoj potpis na dokument.

Nekolicina američkih kompanija ubrzano radi na razvoju samovozećih automobila. Uber i Volvo su nedavno predstavili model XC90 opremljen tehnologijom koja mu omogućava potpuno samoupravljanje. Ipak, iako ove kompanije navode da je prikazani automobil u potpunosti spreman za serijsku proizvodnju, takvu tehnologiju kod modela švedske marke videćemo tek početkom naredne decenije.

Verovatno najnapredniji povodom razvoja ove tehnologije jeste Waymo. Ovo je zapravo deo Googlea zadužen isključivo za ispitivanje i razvijanje autonomnih automobila. Za razliku od većine drugih konkurenata, Waymo je tih povodom svojih uspeha, a nezvanično se često može čuti da je ova kompanija već napravila samovozeći automobil, te da ga trenutno testiraju u tajnosti kako bi se uverili da je njihov proizvod potpuno bezbedan.

AutoRepublika 

(101)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Opasna zemlja za život i kretanje.