1. Home
  2. Vesti
  3. Aska leteći automobil poleće i sleće poput helikoptera (VIDEO)
Aska leteći automobil poleće i sleće poput helikoptera (VIDEO)
0

Aska leteći automobil poleće i sleće poput helikoptera (VIDEO)

438
0
Podelite sa prijateljima:

Mada je reč o letelici, ona može da se vozi kao i svaki drugi automobil.

Leteći automobili nisu nova zamisao. Prve ideje i pokušaji datiraju iz prvih decenija prošlog veka, a čak je i Henri Ford imao sličan projekat sredinom dvadesetih godina. U novije vreme, kompanije kao što su AeroMobil i Terrafugia, napravile su značajan napredak u razvoju letećih automobila. Međutim, većina, ako ne i svi raniji projekti, zahtevali su pistu za uzletanje i poletanje, sve do ovog koji je pred nama. Mada je još uvek u konceptnoj formi, ideja je obećavajuća.

Reč je o vozilu pod imenom Aska, koje je razvila američko-izraelska startap kompanija NFT (Next Future Transportation). Zapravo, dotična mašina je klasifikovana kao eVTOL vozilo, što u prevodu znači „električno vertikalno poletanje i sletanje“. U osnovi, može se voziti kao regularan automobil sa sklopljenim krilima ili se koristiti kao mali privatan avion s mogućnošću vertikalnog poletanja i sletanja poput helikoptera. Kada su krila rasklopljena, otkrivaju 10 elisa s još dve na zadnjem delu vozila i još dve u krilima.

Energija dolazi iz velikog paketa baterija, a tu je i benzinski motor za produžavanje ukupne autonomije, koja u letnom režimu iznosi 563 kilometra. U kabinu mogu da se smeste tri putnika a inicijalni plan podrazumeva i inteligentni autonomni sistem za navigaciju i kontrolu vozila na putu i u vazduhu. Ukoliko i kada Aska uđe u serijsku proizvodnju, očekuje se startna cena od oko 200.000 dolara, ali kompanija radi na sistemu pretplate od 200 do 300 dolara mesečno.

„Mi ne pravimo nešto što je rezervisano za bogate ljude“, kaže Gaj Kaplinski, predsednik NFT-a. „Mi kreiramo nešto što će svako moći da priušti.“ Njegova supruga i suosnivač, Maki Kaplinski, dodaje: „Na ovaj način se rešavaju problemi u saobraćaju, problemi vezani za gubitak vremena… Mi imamo najefikasniji i najkomforniji vid prevoza budućnosti.“

AutoRepublika

(438)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments