1. Home
  2. Vesti
  3. Rokovi isporuke za Teslin Model 3 sve labaviji
Rokovi isporuke za Teslin Model 3 sve labaviji
0

Rokovi isporuke za Teslin Model 3 sve labaviji

308
0
Podelite sa prijateljima:

Tesla se više ne može nazvati izuzetkom od pravila. Američki proizvođač sada preuzima na sebe da isporuči poručena vozila u avgustu, a zavisno od izabrane konfiguracije, pojedina i tek u novembru 2022. godine.

Dugo je Tesla bila izuzetak od pravila koje je podrazumevalo izrazito duge rokove isporuke novih vozila usled nedostatka komponenti. Sve do nedavno je u Evropi bilo moguće dobiti novu Teslu već u sledećem mesecu u odnosu na onaj u kom je narudžbina registrovana, ali se stvari sada polako menjaju…

Onaj ko je upravo nameran da poruči Model 3 ili Model Y sada ima velike šanse da dobije vozilo sklopljeno u novoj fabrici izgrađenoj u Tesli. Ova Gigafabrika je dostigla nedeljnu proizvodnju od oko 8.500 primeraka, što na godišnjem nivou daje cifru od 450 hiljada automobila. Kako bismo shvatili značaja ove cifre, posebno u relativnim okvirima, nije loše podsetiti da je ukupna proizvodnja američke kompanije tokom 2021. godine bila rekordna, i to na koti od 930.422 primeraka.

Cilj kineske fabrike za 2o22. godinu je još više postavljen, pa podrazumeva sklapanje oko petsto hiljada primeraka, i to u pesimističkom epilogu, dok je u septembru 2021. proizvedeno toliko automobila da, kada bi taj tempo bio održan, konačna proizvodna cifra za godinu bi mogla da dotakne i prag od 600 baterijskih četvorotočkaša.

Što se tiče fabrike koja se gradi pored Berlina, važno je reći da kasni s početkom aktivnosti i da još uvek nisu pribavljene sve neophodne dozvole za početak rada. Tamo će se sklapati Model Y Performance, kao Tesla s najkraćim rokom isporuke. Ako ovo vozilo poručite danas, uživaćete u njemu već u martu.

Vesti o produženju rokova isporuka nisu saopštene od strane same američke firme, već su potekle s kompanijskog konfiguratora gde se vidi da ako izaberete Teslu Model 3 Standard, čekaćete do avgusta, ali ako vam ruka sklizne ka verziji s oznakom Long Range, vreme iščekivanja se produžava do novembra, posebno ako odaberete verziju s 18-inčnim naplacima.

Istini za volju, američki proizvođač je i najavljivao da očekuje da se suoči s poteškoćama u tekućoj godini, onim koje bi bile uzrokovane nedostatkom brojnih komponenti. Iako je najavljen i model koji bi koštao oko 25 hiljada američkih dolara, Mask je govorio i o tome da će planove kompanije poremetiti kriza u nabavci mikročipova, što vodi ka odlaganjima proizvodnje brojnih modela, do naredne, pa čak i kasnijih godina.

AutoRepublika

(308)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments