1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Nissan vidi potencijalne koristi iz spajanja Renaulta i FCA
Nissan vidi potencijalne koristi iz spajanja Renaulta i FCA
2

Nissan vidi potencijalne koristi iz spajanja Renaulta i FCA

248
2
Podelite sa prijateljima:

Nissan gaji optimizam u vezi s partnerstvom s kompanijom koju će činiti Fiat Chrysler i Renault, sve dok može da zaštiti vlasništvo nad tehnologijom koju je razvijao preko dve decenije u saradnji s Renaultom, rekao je jedan viši rukovodilac japanske kompanije za Rojters.

Čovek koji nije želeo da bude identifikovan iz razloga što nema autorizaciju da govori za medije, rekao je da je „oprezno optimističan“ u vezi s mogućnošću generisanja „sinergija“ podelom ekspertize u oblasti autonomne vožnje, elektrifikacije i tehnologija u sferi snižavanja emisije štetnih gasova.

Međutim, dotični menadžer je rekao da spajanje Renaulta i FCA, vredno 35 milijardi dolara, neće italo-američkoj kompaniji dati automatsko pravo na korišćenje tehnologija, koje su neophodne za usklađivanje sa strogom ekološkom regulativom i bolju konkurentnost u okviru tranzicije automobilske industrije ka električnim vozilima.

On je takođe nagovestio mogućnost da bi Nissan mogao da poveća svoj udeo u Renaultu ili Renaultu-FCA, ukoliko mu sama tehnologija ne pruža dovoljan uticaj u pregovorima u cilju dobijanja većih prava u oblikovanju budućnosti alijanse. Nissanov rukovodiac se osvrnuo da japanska kompanija ima dovoljno finansijskih i drugih resursa za takvu opciju, ali nije želeo da elaborira ništa dalje povodom toga.

„Išli bismo napred u partnerstvu ili kooperacii s FCA samo u slučaju da mogu da nam se garantuju opipljive koristi od podele tehnologija i samo ako možemo da utvrdimo uslove koji su zadovoljavajući za nas“, rekao je on. „Ukoliko Renault želi da ide u spajanje, osećamo da treba ozbiljno da razmotrimo pružanje podrške Francuzima“, rekao je on.

Njegovi komentari zapravo ukazuju na to kako bi Nissan mogao da iskoristi svoju naprednu tehnologiju da bi u većoj meri profitirao prilikom pregovora u vezi sa spajanjem Renaulta i FCA. Renault je glavni Nissanov akcionar sa 43,4 odsto udela, dok Nissan poseduje udeo u francuskoj kompaniji od 15 odsto bez prava glasa. Ovaj neprirodan odnos već izvesno vreme mori Nissan, koji je mnogo veća kompanija od Renaulta.

Portparol japanskog proizvođača se pozvao na Rojters u vezi s izjavom datom juče, kada je šef Nissana, Hiroto Saikava, rekao: „Smatram da bi potencijalno dodavanje FCA kao novog člana alijanse moglo da proširi prostor za saradnju i kreira nove mogućnosti za buduće sinergije. S tim u vezi, predlog o kojem se trenutno diskutuje podrazumeva potpuno pripajanje, koje bi, ukoliko se realizuje, značajno promenilo strukturu našeg partnera, Renaulta. To bi zahtevalo temeljno revidiranje postojećih odnosa između Nissana i Renaulta.“ Saikava je dodao da bi Nissan analizirao i razmotrio „postojeće ugovorne odnose“.

Pre više od godinu dana, Nissan je započeo ranu studiju u vezi s mogućim prednostima koje bi se ukazale dodavanjem FCA u Renault-Nissan alijansu, i to po nalogu tadašnjeg predsednika, Karlosa Gona.

„Nema sumnje da potencijalno postoje različite mogućnosti za razmenu tehnologija između Nissana i FCA“, rekao je neimenovani rukovodilac.

Kao primere, on je naveo poslovanje u oblasti velikih kamioneta u SAD, gde bi Nissan sarađivao s Dodgeom, kao i moguću razmenu s Jeepom i Alfa Romeom, koji bi bili zainteresovani za naprednu tehnologiju kod benzinskih motora.

AutoRepublika

 

(248)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Rade

Prvo su kao uzdržani, a sad bi kao voleli. 🙂

moron

Kako bi se ovo potencijalno odrazilo na naš FCAS?