1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. „Tesla će bankrotirati u narednih tri do šest meseci“
„Tesla će bankrotirati u narednih tri do šest meseci“
1

„Tesla će bankrotirati u narednih tri do šest meseci“

5.67K
1
Podelite sa prijateljima:

Ovo su reči Džona Tompsona, rukovodioca odeljenja za investicije, poznatog čikaškog investicionog fonda Vilas Capital Management. Teško je ovom prilikom ne reći: Jesam li vam rekao?

Obrazloženje za izneti stav dao je kroz sledeće argumente.

Bankrot sledi iz više razloga. Jedan se svakako odnosi na potpunu nekompetentnost u serijskoj proizvodnji, kao i tekućim problemima sa Modelom 3. Dalje, došlo je do pada tražnje za limuzinom i krosoverom: Model S i Model X. Zatim, kompanija je precenjena na berzi, a uvidom u finansijsku poziciju se jasno vidi da je neophodan ogroman iznos za dokapitalizaciju. Zatim, kreditni rejting Tesle je snižen sa B- na CCC, od strane bonitetne kuće Moody’s. Ovo znači da će se i dobavljači za komponente, veoma teško odlučivati za isporuke robe na odloženo plaćanje, a što če dodatno pogoditi Teslu. Tržište kapitala pokazuje jasnu prezasićenost i odsustvo želje investitora da ulažu u rizične poslove. Naposletku, postoje osnovane sumnje da su finansijski izveštaji kompanije nastali kao rezultat nelegitimnih računovodstvenih poteza, a dva vodeća čoveka iz odeljenja finansija i računovodstva su već napustila firmu, u prethodnom periodu…

Nema sumnje: Tesla je na ivici stečaja.

Kompanija ne može da preživi bez ogromnih investicija sa Vol strita u narednih 12 meseci, ili od strane fizičkih lica investitora.

Procenjujemo grubo da će Tesli biti potrebno oko 8 milijardi dolara u narednih 18 meseci kako bi pokrila poslovne gubitke, neophodne investicije kao i dospele obaveze. Pored toga, potrebno je podići na viši nivo i obrtni kapital kojim kompanija raspolaže.

Međutim, izgleda da je kao rezultat prethodnih istraga koje je sprovela američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC), a zastrašujuće je to što nalazi istrage nisu obelodanjeni od strane Tesle, kompanija ima ograničen pristup finansijskim tržištima.

Prema izveštajima analitičara, bilo je čak 85 zahteva koje je Komisija za hartije od vrednosti, ispostavila Tesli. Uglavnom se odnose na pribavljanje dodatnih informacija i dalja obelodanjivanja podataka. Ovo se odnosi na period od prethodnih pet godina.

U istom vremenskom periodu Ford Motor Company je bio subjekt kontrole od strane istog organa. Niti jedan dodatni zahtev od Komisije za hartije od vrednosti nisu dobili. To u prevodu znači, da se rukovodstvo Tesle previše “igra” sa regulatornim organom.

Kada se entitet nalazi pod formalnom istragom, veoma je teško, skoro pa nemoguće, imati pristup tržištu kapitala.

Zbog svega navedenog, poverioci Tesle mogu samo da se nadaju da će se naći dovoljno “velikih budala” u Kini ili negde drugde, a koji će kompaniju održati solventnom.

Nebitno kakve su socijalne veštine čelnika kompanije Tesla (čitaj Ilona Maska), kada investitori budu shvatili da su nepovratno izgubili novac, i da su prevareni, njihova ljutnja će biti ogromna.

To je momenat kada uskače Ministarstvo pravde i sprovodi nečasno rukovodstvo kompanije do njihovog novog prebivališta…

Pazite ovaj paradoks: tržišna kapitalizacija (vrednost na berzi) kompanije Tesla je dva puta veća od istog pokazatelja za Ford. Međutim, Ford je proizveo 6 miliona vozila prošle godine, ostvarujući istovremeno profit u vrednosti od 7,6 milijardi dolara, a Tesla je proizvela 100.000 automobila uz 2 milijarde dolara gubitka.

Povrh svega, Ford poseduje rezerve gotovine “za crne dane” u iznosu od 12 milijardi dolara, dok Tesla nema sredstva da bi poslovala normalno u naredna 3 meseca.

. . . Ovakav apsurd nisam video u svojoj karijeri.

(5673)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ekonomija je očito „kraljica svih znanosti“. I uvek na iznenadi nekim novim apsurdom 🙂