1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Mercedes uvećao prihod i profit uz smanjenje obima prodaje i zavisnosti od ruskog gasa
Mercedes uvećao prihod i profit uz smanjenje obima prodaje i zavisnosti od ruskog gasa

Mercedes uvećao prihod i profit uz smanjenje obima prodaje i zavisnosti od ruskog gasa

322
7
Podelite sa prijateljima:

Mercedes-Benz ima čime da se pohvali u drugom tromesečju ove godine. Naime, švapski konstruktor je uspeo da uveća sumu prihoda od prodaje i dobit, ali uz istovremeno smanjenje obima prodaje od 7%. Krajnja instanca ovakvog trenda je hipotetička težnja kupaca da prosleđuju novac Mercedesu, bez da išta traže zauzvrat. San snova svakog (zapadnog) menadžera, zar ne?

Evo i konkretnih podataka, kompanija iz Štutgarta je uspela da uveća konsolidovane prihode od realizacije na nivo 36,4 milijardi evra u ovom kvartalu, dok je u lanjskom periodu taj pokazatelj bio na nivou od 34,1 milijardi evra, uz korigovan indeks EBIT na nivou od 4,9 milijardi evra (za 300 miliona evra više no lani). Istovremeno, prodato je samo 487.100 vozila dok je lani taj broj bio 521.200.

Izvršni direktor grupacije Ola Kelenijus je jasno zadovoljan jakim drugim tromesečjem: „Naš tim u Mercedes-Benzu je ponovo odradio odličan kvartal u neizvesnim okolnostima. Suočavamo se sa složenom makroekonomskom i geopolitičkom situacijom, i tome pristupamo veoma oprezno i fleksibilno. Jednovremeno, imamo odlične razloge da sa dozom samopouzdanja dočekujemo budućnost, jer nastavlja se s izraženom tržnjom širom sveta, a i mi razvijamo nove važne proizvode.”

Kelenijus se opredelio da usmeri Mercedes ka krajnjem luksuzu fokusirajući se na najskuplje modele s najvećim profitnim stopama, one kao što su E i S klasa, kao i njihovi električni pandani. Vozila iz nižih segmenata, ona iz ulaznih klasa u Mercedes će nastaviti da postoje, ali će njihova ponuda biti maksimalno sužena. Kvartal za nama daje vetar u leža kompaniji, za šta su zaslužni baš kupci tih luksuznih modela, pa je to donelo rast profita uprkos padu količine isporučene robe.

Što se tiče poslovnih rezultata na nivou cele godine, može se reći da nadležni u Švabiji očekuju blagi rast prihoda od prodaje putničkih automobila. „Stoga se predviđa da će Mercedes-Benz nastaviti da raste, posebno u segmentu koji odlikuje najviša doza luksuza, i to za više od 10% na dvanaestomesečnoj osnovi,“ reče portparol firme.

Mercedes je zabrinut zbog razvoja geopolitičke situacije i rata koji se vodi u Ukrajini, dok je u izjavi za javnost koja je objavljena ranije jutros, kompanija objavila da je svesna „neobično visokog stepena neizvesnosti“. Konflikt bi mogao da ima „ogroman negativni uticaj na poslovne aktivnosti,“ smatraju u kompaniji. To je praktično i temelj težnje Mercedesa da redukuje zavisnost od prirodnog gasa, u vezi s čim su i preduzeti prvi koraci.

Na primer, lakirnica u Zindelfingenu, gde se inače sklapaju perjanični modeli EQS, S klasa i Maybach, može da funkcioniše i bez isporuka gasa. “Mercedes-Benz doživljava potencijal za oslobađanje zavisnosti od gasa na nivo od oko 50%, u sadejstvu s ostalim regionalnim akterima u Nemačkoj. Dugoročni cilj Mercedesa je da zaokruži prelazak s gasa na električnu energiju i ostale obnovljive izvore.

AutoRepublika

(322)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Ma ne treba ti gas u čeličnoj industriji, uopšte.Vratiš se na ugalj i jedan vijek unazad.

moron

Genijalno. Veći prihod i profit uz smanjeni obim proizvodnje i prodaje. „Ko zna – zna“.
A sve uz maksimalni „kukulek“ i „naricanje“.

Iznogud Časni

kome idu te milijarde?
koliki je proracun srbije, cisto usporedbe radi?

moron

Ako ja dobro množim i delim cifre, budžet Srbije za 2022 je po pitanju rashoda bio planiran sa oko 14,6 milijardi EUR-a ( “ … Budžet za iduću godinu koji je usvojila Skupština predviđa prihode od 1.516,8 milijardi dinara i rashode od 1.717 milijardi dinara…“ ). Šanse nema da i bude realizovan u tim ciframa zbog svega što se posle desilo u ekonomskom smislu ( i što će tek da se desi ).

https://www.slobodnaevropa.org/a/skup%C5%A1tina-srbije-usvojila-bud%C5%BEet/31575631.html

Iznogud Časni

znaci mecka ima tri puta veci proracun od srbija, jesam li te dobro shvatio`?

moron

Pa, sračunaj, kada se 1.717 milijardi dinara „podeli“ sa kursom od oko 117,5 Din/EUR, šta se dobije?
Ja sam odavno već slab sa tom elementarnom matematikom, a nekada davno sam uživao u integralima. Zaglupelo se … a i ostarilo😊

Iznogud Časni

Impresivno. A koliko smo mi imali firmi koje su bile jake…https://youtu.be/0Ubf2lKOcqk

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časni