1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Serijal Čitam ti dušu kroz bilanse – PSA grupa (Peugeot & Citroen)
Serijal Čitam ti dušu kroz bilanse – PSA grupa (Peugeot & Citroen)
0

Serijal Čitam ti dušu kroz bilanse – PSA grupa (Peugeot & Citroen)

271
0
Podelite sa prijateljima:

Za svoju dušu, za dušu svih čitalaca, imao sam najbolju volju da temeljno sagledam poslovanje u Srbiji, velikih šarmera autoindustrije – PSA grupe. XM kao nedosanjani san moje mladosti, 504 kao auto na kom sam mislio da sam naučio da vozim i dalje mi se ponekad provuku kroz misli. Modele PSA u Srbiji distribuiraju dve firme osnovane od strane lica iz BJR Makedonije, Euroimpex Autogroup, Beograd (sa 10 hiljada dinara osnovnog kapitala – fizičko lice), i Avtonova kab, Beograd (sa 58 miliona dinara osnovnog kapitala – Avtonova, Skoplje). Distributer Citroena među povezanim licima ima samo matično društvo iz Skoplja dok je distributer Peugeota u Euroimpex grupi Skoplje, koja uključuje distribuciju ovih vozila pored BJR Makedonije i Srbije (uključujući i Kosmet) i Crnu Goru i Albaniju. Ova grupa u svom sastavu ima i distributera Mitsubishi vozila čiji je reprezent kod nas Inoto, Beograd.

Kažem da sam imao najbolju volju, ali od volje do realizacije je nekad put isuviše kompleksan ili u ovom slučaju, nedovoljno obeležen. Nijedan od ova dva distributera ne može da se pohvali da je angažovao revizora finansijskih izveštaja, iako je bilo očito da su kvalifikovani za mandatornu reviziju za narednu godinu, pa i to povlači dodatnu dozu opreza u odnosu na prezentovane izveštaje. Zato je bilo važno da rukovodstva oba distributera podele sa nama dodatne informacije. Baveći se revizijom finansijskih izveštaja, shvatio sam da postoje dve vrste klijenata: oni koji reviziju doživljavaju kao nužno zlo i oni kojima naš dolazak predstavlja odu njihovom trudu, radu, rezultatima. U ovu drugu kategoriju sam svrstao direktora distributera Peugeot vozila, od koga sam čuo mnogo interesantnih detalja, a iz razgovora sa finansijskom direktorkom distributera Citroen vozila sam mogao da dopunim razumevanje uzrokovano oskudnom prezentacijom informacija kroz finansijske izveštaje, koji ni po formi a ni po suštini ne zadovoljavaju  minimum zakonskih zahteva. Čak su i izveštaji Kia auto, dosadašnji šampioni po ovom (vrlo reperezentativnom) pitanju, morali da se povuku na drugo mesto, po neurednosti izveštaja.

I jedna i druga firma su počele sa poslovanjem u Srbiji godinu ranije u odnosu na analiziranu, a u analize poslovanja njihovih prethodnika zle sudbine, Verano motors i Vitro group, nema smisla se sada udubljivati. O pokojniku sve najlepše. Ali ipak, moram da kažem da je u 2011. godini Verano motors imao skoro 90% veće prihode od prodaje robe nego Peugeot distributer u 2015. godini. Ovaj podatak govori puno o tržišnom potencijalu Peugeot brenda na srpskom tržištu, kao i o perspektivi i dobrim izgledima za značajno veći plasman od strane novog distributera (ovo shvatite uslovno jer Euroimpex grupa je 25 godina angažovana u distribuciji Peugeot vozila).  I dok je Peugeot godinama imao svog zastupnika u vidu Verana, Citroen je dotle promenio više distributera nego SPS koalicionih partnera različite političke orijentacije, ne bi li ostao aktuelan. Pre Vitro grupe, distribucijom Citroen vozila se bavio Jucit, za koga smo godinama radili reviziju finansijskih izveštaja.

Za oba distributera je zajedničko da robu nabavljaju od svojih matičnih društava, odnosno indirektno od proizvođača, za šta sam imao indikaciju kroz nešto niže ostvarene bruto marže: 12,97% (Peugeot) do 13,73% (Citroen), a potvrdu dobio od samih distributera. Nešto veća ostvarena marža kod Citroena moguće da odražava realizaciju superiorne DS linije ili rezervnih delova (sa, logično bi bilo, nešto većim maržama). U ovu sliku se uklapaju i, spram ukupnih prihoda, potpuno zanemarljivi iznosi iskazane ukupne dobiti, odnosno vrlo je moguće da se marža planira da bude na nivou koji će da omogući pokriće svih redovnih troškova, a da se preostali deo trgovačke zarade zadrži u ekonomiji dobavljača robe. Ipak, male su razlike između ovih iskazanih marži i prosečnih u biznisu, pa je splasnula moja prvobitna zabrinutost u vezi sa ovim potencijalnim poreskim rizikom za ove distributere.

Prema rukovodstvu Euroimpex Autogrupe, samo je 1% razlike između ulaznih cena u makedonsku i srpsku firmu, što može relativno lako da se pravda administrativnim troškovima. Kod oba distributera, jezičak na vagi prihodi/rashodi predstavljaju prihodi od prodaje rezervnih delova i servisnih usluga. Ovo se iskristalisalo kao tipično za poddistributere (ne i uvoznike). Što dublje ulazimo u analizu, sve je očiglednije da domaći „distributeri“ koji su osnovani od strane inostranih lica su u poddistributerskom odnosu spram osnivača.

Decenijama unazad su naši građani preferirali, na šta ukazuje broj prodatih automobila, Peugeot vozila u odnosu na bratski Citroen. Ovo su prvi izveštaji u koje imam uvid gde je realizacija Citroena bila nešto veća od Peugeota a u zbiru realizacija ovog tandema je manja od realizacije južnokorejskih blizanaca. I ne tako čudno, s obzirom na to da je prodaja PSA vozila bila u više navrata diskontinuirana. Tržište, odnosno kupci, mogu da oproste i nešto više cene, generalno govoreći, ali nestabilnost i neizvesnost, jako teško. Distributer Peugeot vozila ima ukupno 8 aktuelnih poddistributera, od kojih su dve novoosnovane firme tokom 2016. godine, a jedan od njih je brisan iz registra. Među poddistributerima se nalazi i Verano Motologistic čije je poslovanje vidljivo opterećeno amanetom odnosno rodbiniskim odnosom sa Verano Motors. Interesantno je da je jedno društvo koje se sada nalazi na listi poddistributera, godinama unazad primarno angažovano u proizvodnji medicinskih i stomatoloških instrumenata i da po ostvarenim prihodima iz te delatnosti, značajno prevazilazi distributera Peugeot vozila. Nijedan od preostalih distributera nije imao ozbiljnije prihode od prodaje.

*iznosi su u hiljadama dinara

Poddistribucijom Citroen vozila se bavi 6 lica na teritoriji Srbije (od kojih neki imaju status preduzetnika – odnosno nisu pravna lica) i 1 na teritoriji Crne Gore. Najveći među njima se bave plasmanom i vozila drugih brendova i već smo izvlačili njihove osnovne pokazatelje.

Kod Peugeot distributera zapažamo i prihode od prodaje robe na inostranim tržištima u iznosu od blizu 700 hiljada evra, dok je ta cifra neznatno niža kod Citroen distributera.  Reeksport je u ovim sistemima, iz razumnih razloga i nižih cena vozila za našu regiju, striktno zabranjen, a prihod se odnosi, ogromnom većinom, na plasman vozila u Crnu Goru. Primetićete značajnu razliku u troškovima popravki u garantnom roku. Podatak koji se odnosi na Citroen vozila nije reprezentativan jer je veoma mali broj vozila prodat tokom onog dela 2014. godine u kom je radio novi distributer. Mnogo bolji reper je cifra u pogledu Peugeot vozila, uz opasku da su ona pokrivena garancijom na period od 4 godine od kojih su poslednje dve dokupljene od strane distributera a kupcima uključene u ponuđenu cenu. Zatim, nalazim interesantnom činjenicu da su u distribuciji i postprodaji Peugeot proizvoda angažovana ukupno 9 radnika dok je na Citroenu njih 3 i po puta više. U odnosu na ukupne prihode, Euroimpex autogroup je investirao značajnih preko 250 hiljada evra u marketinške svrhe, dok je, neshvatljivo, za Citroen ova informacija u domenu poslovne tajne.

6,5 – 7% u odnosu na prihode od prodaje je ciljani profit kojem teži distributer Peugeot vozila (verujemo da je isto i sa Citroenom), prilikom pregovora o godišnjem budžetu sa principalom (setite se Delta Motors) i te cifre su još uvek daleko od realnosti sve dok realizacija ne dostigne nivo iz boljih godina. Na nivou celog brenda Peugeot taj prinos je 4%, a recimo VW grupa ima 2% (oko 10% pre aktuelnih drama).

Šta može da se zaključi iz internet prezentacije trgovaca

Prezentacije vezane za vozila iz PSA grupe su sinhronizovane sa istima na tržištu gde posluju njihovi osnivači i predstavljaju ponudu na moralno prihvatljiv način. Donedavno su i ovde nuđeni „beskamatni“ krediti i predstavljane slične „atrakcije“ za kupce. Bravo za korekciju.

Zaključak

Za sve je neophodno vreme, poverenje se stiče a imidž gradi u dugom vremenskom periodu. Nikakvi potresi ne prijaju razvoju ekonomije ni na mikro ni na makro nivou. Distributeri PSA grupe su u Srbiji pretrpeli ogroman stres i bili u višekratnoj kliničkoj smrti, pa je sledstveno i realizacija ovih ikona automobilske industrije u znatnoj meri oštećena.

Ostaje nam da se nadamo da će njihova popularnost u Srbiji da vaskrsne i ojača do nivoa tradicije i inovacije kojim su zadužili svetsku automobilsku industriju. Svi su izgledi da je Peugeot 3008 kao i Citroen C3, na bazi prvih testova i tržišnih reakcija, sposobni za tako nešto. Bilo mi je teško da se odvojim od ovih modela u salonima – zaista šarmeri bez premca. Što se preporuka kod kupovine tiče, najbolja refernca za eventualni popust bi mogla da bude ponuda konkurentskih modela, jer nam iskazane bruto marže ne govore dovoljno o punoj marži ostvarenoj na prodaji ovih vozila u Srbiji. Možda je od pomoći i informacija iz Peugeota da su uobičajene marže na vozilima nižih klasa između 12 i 15% a za ona luksuznija 20 – 25%.

Zvezdan Božinović

(271)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments