1. Home
  2. Testovi
  3. Analiza: Da li ću stari BMW X5 zameniti novim?
Analiza: Da li ću stari BMW X5 zameniti novim?

Analiza: Da li ću stari BMW X5 zameniti novim?

5.38K
16
Podelite sa prijateljima:

Pre skoro tri i po godine, kupio sam automobil koji mi se na prvi pogled baš i nije toliko dopao. Drugi talas vizuelne spoznaje „džina na točkovima“ je obuhvatio unutrašnjost, a zatim su se uključila i čula dodira. Odluka je brzo doneta.

Kroz kasniju eksploataciju, a evo traje ta igrarija 56.200 kilometara, razvila se ozbiljna simpatija, koja je skliznula u ljubav i strast prema bavarskoj marki i svemu što ona predstavlja u svetu automobila. Radost posedovanja tada, i još kratko vreme, najvećeg krosovera sa BMW oznakama, nije pomućena ni zbog par  reklamacija u garantnom roku.

Obruč upravljača je zamenjen novim nakon 31.000 kilometara, zbog popuštanja konca kojim je koža volana opšivena, a i oba oscilirajuća ramena su hiruški odstranjena, o trošku proizvođača, na nekih 40.000 kilometara.

Diskovi na prednjoj osovini su, na moje iznenađenje, izdržali jedva toliko, a koliko sam razumeo profesionalce iz servisa, ta činjenica im je otkrila da je staložena osoba upravljala vozilom, odnosno uobičajeno je da se diskovi, prema standardima proizvođača, menjaju češće!? Zamena prednjih diskova i kočnih pločica je ekvivalent iznosa od približno 92.000 dinara (oko 770 evra).

Da li su Audi Q8 i BMW X5 slučajno predstavljeni istog dana?

Premijera prvog kupe krosovera iz game marke Audi najavljivana je preko svake mere dobrog ukusa. Uporno, dugo, tvrdoglavo, iz svih uglova, besomučno, reklo bi se čak nasilnički. A onda, samo što se razdanilo tog 5. juna, slavu mu je ukrao BMW X5 nove generacije.

Ono što se dalo naslutiti sa fotografija, samo je pojačano prvim susretom na specijalnom događaju, takozvanom „Tajnom sobom“ gde su pozvani kupci ranijih verzija mogli da se upoznaju sa novom generacijom, doduše u neprijatno skučenom prostoru.

Za razliku od pomalo prenaglašeno muževnog prethodnika, novi X5 (30d xDrive sa M paketom), deluje kultivisano, rafinirano, i dalje impozantno ali sa mnogo više elegancije i delikatnog stila. Oslobođen iz kaveza „Tajne sobe“ i pušten među narod, samo je još dodatno probudio inicijalnu opčinjenost dizajnom. Nije ni čudo što se momentalno probudila želja za kupovinom. Novajlija deluje dve generacije svežije u odnosu na svog pretka relativno kratkog tržišnog života.

Najpre na benzinsku pumpu pa tek onda na vožnju

Momentalno zakazana test vožnja je realizovana od ponedeljka u sumrak, a trajala je do prvog radnog sata narednog dana. Zamalo da se i ne dogodi.

Prilikom preuzimanja prelepog krosovera, a nakon asistencije prodajnog savetnika u smislu pronalaženja izmeštenog tastera za startovanje motora, na centralnom klasteru se ukazala informacija o dometu vozila sa raspoloživim gorivom u rezervoaru… 44 kilometra. Znajući okvirnu potrošnju, kao i kapacitet rezervoara, jasno je bilo da je stepen popunjenosti gorivom bio samo 6%, što je mimo svake preporuke bilo kog proizvođača, prevashodno zbog nagomilavanja nečistoća u rezervoaru.

Zatim, odmah su kroz glavu prošle misli o onim finim devojkama, hostesama koje u supermarketima promovišu nove vrste sokova, sireva, mlečnih napitaka i slično. Nije se nikada desilo da, u sklopu organizovane promotivne kampanje, bude zatraženo plaćanje za pojedeni zalogaj ili ispijenu čašu.

Ipak, radoznalost i iskrene simpatije prema BMW-u su pobedile principe, krećemo na ulicu, ili preciznije idemo na NIS-ovo pojilo, prevashodno iz patriotskih razloga, kako bismo izmirili obavezu prema distributeru za jedan reklamni gutljaj novog X5, a i da ih ne bismo ostavili u „minusu“.

Suštinski jeftiniji od X5 F15

Količina luksuza i raskoši gde god da se čovek okrene, prosto zaslepljuje. Kompletna izrada, kvalitet materijala, opšti utisak, atmosfera u kabini, sve je to na vrhunskom nivou. Jednostavno, dve generacije je ispred prethodnika.

Konkretan primerak poseduje opcionu opremu vrednu više od 44.000 evra, što rezultira krajnjom prodajnom cenom od oko 118.000 evra. Na listi su se našli, između ostalog, pomenuti M paket, vazdušno ogibljenje, režim za vanterensku vožnju, napredni sistemi asistencije, panorama staklo sa efektom zvezdanog neba…. Nakon upoznavanja sa specifikacijama dodatne opreme, postaje jasno da je X5 G05, verovali ili ne, jeftiniji u odnosu na X5 F15.

Nominalno, jeste skuplji za oko 5.000 evra, ali se na listi standardne opreme, za razliku od prethodnika, nalaze LED svetlosne grupe, kožna sedišta, navigacioni sistem, digitalni instrumentacioni klaster, odnosno u cenu osnovnog modela su uključene opcije koje su se uz F15 verziju, fakturisale bezmalo dvostruko u odnosu na razliku u prodajnoj ceni.

Do sada, imamo dva ogromna plusa za afirmativnu odluku o zameni starog X5 modelom iz nove generacije. Fenomenalan dizajn i povoljnija cena.

Komande kojima tu nije mesto, bar ne po BMW-ovoj tradicionalnoj postavci

Ali… Ne lezi vraže, zasluge za ranije stečenu sklonost ka BMW-u, u najvećoj meri su utemeljene na dva osnova: savršena i nadasve jednostavna ergonomska rešenja i odlično izbalansirano ogibljenje i vozna dinamika, generalno. Iz razgovora sa prijateljima koji neguju slična osećanja spram nemačke marke, shvatio sam da su upravo te dve oblasti ključne za lojalnost brendu i njima. Čak, na moje iznenađenje, uglavnom je većina pominjala jednostavnost upotrebe i predvidivost, u smislu gde će se naći mali broj tastera u kabini, prilikom smena generacija nekog modela.

U potrazi za prvim krivinama, na putu do benzinske pumpe, prsti su uludo tražili izmeštene tastere koji su pregrupisani oko seksi ručice, poslovično fenomenalnog menjača. Ne vredi… Lepo, na parking, pa redom, taster po taster… Počev od pominjanog tastera za startovanje motora, sve je pobeglo na neke nove pozicije a sveukupni broj prekidača, kako u tom području, tako i na obruču upravljača i na drugim mestima, je pobedio tradicionalna rešenja bavarske marke. Ovo mi se ne sviđa… baš, baš ne sviđa.

Dalje, nekada pregledan instrumentacioni panel u vidnom polju vozača, dozvoljavao je spoznaju kompletnih informacija od uticaja, samo jednim pogledom. Sada to više nije slučaj. Jasno, sasvim je sigurno da se na željeni i tradicionalni način i sada može konfigurisati pregled igre na centralnom displeju, ali to svakako nije ono čime želim da se bavim u ovom trenutku.

Krivine koje radost kvare

Do tog trenutka, vožnja novim X5 je bila prijatna. Veoma udoban automobil, sa odlično prigušenim nesavršenostima putne infrastrukture, uz savršenu zvučnu izolaciju i odličnu preglednost. A onda su stigle i prve krivine na pustom drumu koji vodi od Ibarske magistrale do naselja Cerak.

Naginjanja karoserije novog X5 su postala zabrinjavajuća već pri skromnim brzinama. Automobil leži na monstruoznim točkovima od 22 inča, čime je potpuno obesmišljena opcija „Off Road“ režima vožnje, a ljuljanje u krivinama deluje zabrinjavajuće, uostalom kao i većina stavki iz 44.000 evra duge liste opcionala. Ponovo, sada uz proveru brzine kretanja vozila, rezultat isti.  Da li je moguće ovo što se dešava pri vožnji tako niskom brzinom? Pa nekoliko godina, se zbog ovoga „rugam“ Audiju? Bojažljivo zapisah ovaj utisak u moždani registar… Verovatno bi sa M sistemom oslanjanja to bila dosta drugačija priča, ali opet i ova verzija nosi legendarne i voljene oznake.

Kasnije tokom večeri, nakon što pola Beograda utone u san, usledila je još jedna test vožnja, standardnom rutom. Miljakovac – Novi Beograd – Dobanovci – Kružni put – Orlovača – Miljakovac. Na krivinama koje svaki dan savladava F15, novi G05 prolazi uzrokujući jezu u stomaku, brzinama koje su za dvadesetak i više kilometara na sat, niže. Dakle, nema greške, ocena za voznu dinamiku je: „Audi, brate!“, ili „Nije to za mene“.

Deonice autoputa se gutaju sa prijatnom lakoćom, ali je zato novi X5 pokazao hipersenzitivnost u odnosu na vetrove sa boka, što takođe nisam primetio, barem ne u tako izrazitoj meri, na starijoj verziji. S druge strane, šum opstrujavanja vazduha na brzinama do 140 km/h je zanemarljiv. Dalje, kočnice, transmisija, osećaj na upravljaču, preglednost… sve je to u ravni sa očekivanjima i nešto što budi radost.

Jutro je ipak pametnije od večeri, pa je i konačna odluka doneta sa prvim sunčevim zracima.

Ništa od kupovine

Ne, neću kupiti novi X5. Deo razloga nema veze sa novitetom. Naime, shvatio sam da sam ja jedini entuzijasta koji, u doba deficita slobodnog vremena i doba jeftinog avionskog prevoza, distance do Berlina, Atine, Beča, Bukurešta i Sofije savladava automobilom. Pored toga, za većinu saobraćajnih potreba, ovo je preglomazan automobil.

A drugo, jednostavno, stari X5 je jedan „šinobus“ – ogroman kao autobus, ali kroz krivine, opremljen klasičnim sistemom ogibljenja, prolazi kao po šinama i njime se lako manipuliše. Novi X5 je samo „mikrobus“, udoban, komforan, superluksuzan, reprezentativan, prelep, ogroman… Sve je to novi X5, samo što nije BMW. Barem ne onaj BMW kojeg sam zavoleo.

Koliko novi X3 oduševljava, toliko X5 razočarava – iz perspektive tradicionalnih ljubitelja marke. Nove kupce, kao i one koji poslovično biraju Audi ili Mercedes, može zainteresovati novi X5, ali verujem da će većina starih vlasnika izabrati, u novoj generaciji gabaritniji X3, pre nego što će kupiti novi X5.

Simbolika vezana za predstavljanje velikog krosovera iz Audija i BMW-a koje se dogodilo istog dana, potpuno je jasna. Novi X5 je iskonski Bavarac. Samo ne onaj pravi, već onaj drugi Bavarac, iz Ingolštata.

I za kraj, deleći utiske sa drugarima iz redakcije, jedan od nas je na osnovu moje priče izvukao sledeći zaključak: “Znači ništa od Ultimate Driving Machine mantre? Na to su zaboravili dok su razvijali novi tablet?

Da, to je izgleda pravac u kojem se kreće celokupna automobilska industrija.

Zvezdan Božinović

 

(5383)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

16 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mercedesoman-Eki

Daleko najbolji Zvezdanov test/analiza do sada… Šteta, napredak u dizajnu je i mene nenormalno zainteresovao za G05, iako nikako ne volim SUV modele… Bilo bi lijepo sada sve ovo uporediti sa novim GLE kada bude bio dostupan za test ?

Miki

A šta tu ima dobro, koliki procenat čitalaca može kupiti X5. Dobar je samo deo o ulaganjima u „kvalitetni automobil“, platio čovek preko 100k e a nije pregurao ni 30000 bez servisa i time se hvali, a ne vidi koje je đubre kupio.

Zvezdan Božinović

MIki bre 🙂 Odakle vam ideja da se hvalim automobilom. Neko drugi ga razvio, proizveo, prodao, nije to mojih ruku delo, da bi se hvalio tako nečim. Deluje kao autoprojekcija, ovo što ste napisali.

Ercegovac

Звездане предлажем тест вожњу на релацији
Фоча – Тјентиште.
Са тим БМВом .
Од мене ручак за возача и пар димигал таблета за сувозача .

Pomponije

Sjajan, objektivan test sa odličnim osvrtom na prethodnu generaciju.

Posle čitanja ostaje pitanje, da li je novije ujedno i bolje? Ovde očito da nije.

Japanautofan

Odlican test. 🙂
Ostaje samo otvoreno pitanje sta moze da zameni „stari“ X5 😉

Zvezdan Božinović

Zdravo drugari. Drago mi je da vam se dopao tekst. Biće prilike da se provoza GLE kada ga kupi prvi od prijatelja ili klijenata. Ima među njima velikih ljubitelja Mercedesa 🙂 Ili uzećemo rent-a-car primerak pa ako bude bilo interesantno za priču, svakako ćemo da je obradimo. Što se tiče potencijalnih zamena, zaista mislim da nije pravi trenutak niti pravo vreme za ovaj segment. Dizel je satanizovan i sada spucati tolike pare za tehnologiju koje se većina odriče, malo je iracionalno. Bez obzira da li su u pravu ili nisu. A i prečesto se menjaju automobili. Otom – potom, ne… Pročitaj više »

Mad Max

Lep tekst. Ima li razlike u modovima, što se tiče vešanja ?
Ipak vazdužno oslanjanje je neprevaziđeno po pitanju udobnosti. Moje iskustvo sa Range Roverom sa vazdušnim jastucima je baš Ok, ako se gleda udobnost.

Mikki

U ovom, kao i većini aktuelnih premium automobila, postoji zapisano preko 100.000 softverskih kodova. Po tome, mi vise vozimo kompjutersku kutiju neko mehaničko vozilo. Dakle, uskoro će osećaj vožnje „automobila“ biti isti osećaju u vožnji GTA igrice na PlayStation-u. Ne menjam auto, čak šta više razmišljam da model 2017/18 pri sledećoj promeni zamenim za 2013/14 sa malom kilometrazom.. I velikim zadovoljstvom u vožnji.
Inače, sjajno napisan test, svaka čast Zvezdane majstore!

Zvezdan Božinović

Mikki čitaš mi misli, sve je manje automobila u ponudi a i ja se nosim mišlju i trpim pritisak prijatelja baš u tom smeru. Da sam imao volje i vremena (i naočare) mogao sam da se igram celu noć sa softverom i da dobijem različite postavke vešanje, ali nekako mi ne treba auto za takve „namene“. Umesto preglednog prikaza za vožnju unazad, dobijem neki prikaz iz „18“ uglova, kao da sprovodim istragu o lišću oko X5, koji ni ne mogu da apsorbujem, totalno debilno. Samovozeći automobili su već stigli sam što mi još uvek imamo iluziju vožnje 🙂 Inače, koliko… Pročitaj više »

moron

Ne bih želeo biti pogrešno shvaćen, ali moje razumevanje je da se čovek vremenom „srodi sa kolima“, na njih navikne u svakom smislu. I teško mu padaju promene (kakve god da su). Posebno kako postepeno zalazi u godine, kada nekako sve sporije prihvata „napredak“ oko sebe. Ja sam se, recimo, toliko vremenom „srodio“ sa kolima koja vozim, da, kada sam pre 2-3 godine u glavi (i)racionalno „zaključio“ da je vreme da ih zamenim, pa sam seo u naslednika tog modela, na tom „mk2“ mi je smetalo „milion stvari“. I nikako nisam mogao da ga prihvatim ni posle nekoliko testnih vožnji,… Pročitaj više »

tesno mi ga skroji nane

Hm, pa šta je sad zakljucak: Ko hoce sportski da se vozi, treba da izbegava vazdušno ogibljenje? Ja vozim 530D F11 sa vazdušnim ogibljenjem i jako je udoban, a koliko je cvrst, zavisi od moda. E sad, pošto uglavnom vozim u ecopro modu, onda može da se kaže da je premekan. Kad mi treba snage, prebacim rucicu menjaca u spoortski mod na par sekundi i 258KS odrade svoje. Vozio sam 530D E61 psa 235KS pre toga i isto je bio super auto, a bez vazdušnog oibljenja. Moglo bi da se kaže da je bio cvršci, ali i manji lakši. S… Pročitaj više »

tesno mi ga skroji nane

Kad kažem ‘vozio’ mislim posedovao. Problem je što je petica limuzina, a ne sportski auto. Još manje je to X5 (zamislite tek X7). Pravi momački BMW je dvojka kupe, zato se i prodaju kao lude.

Miki

BMW je od sinonima za kvalitet i sportsku voźnju postao sinonim za spavanje u servisu. Kvare se „kao ludi“ , servisi zadovoljno trljaju ruke kao i fabrika, dok vlasnici kukaju. Bogati misle, imam para baš me briga, a ne razmišljaju da su to bačene pare i da se kolo sreće okreće.

Rikošet

Pročitao sam nekoliko tekstova na ovu temu, ali u ovom je na najkonkretniji način objašnjena razlika između dvije generacije X5… Vidi se da autor ima dosta iskustva i informacije iz prve ruke… Lijep detalj je i osvrt na činjenicu o raskošnim mogućnostima rezervoara novog X5, koje u njegovom slučaju nisu iskorištene na najbolji način. Da jesu možda bi novi X5 malo bolje „ležao“ po krivinama, ovako možda ipak treba sačekati pravi „M“ paket… Lično sam prethodnu generaciju X5 doživio kao dnevni boravak na točkovima, sa toliko nepotrebne mase, prostora, luksuza, stakala i velikih točkova da bih mogao iskreno da uživam… Pročitaj više »

Ivan

Vozim x5 vec 15 godina prvi model najbolji drugi nista Novo bucan Motor nepotrebnih 300 konja cetvrti pun plastike ali komforan najnoviji ogroman i na kraju ono najgore dizajn katastrofa kupujemo zadnjih 20 godina istu formu .