1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Istraživanje: Skoro svaki treći Francuz svojeručno održava lični automobil
Istraživanje: Skoro svaki treći Francuz svojeručno održava lični automobil

Istraživanje: Skoro svaki treći Francuz svojeručno održava lični automobil

988
6
Podelite sa prijateljima:

Francuzi očigledno vole automobile, a u prilog tome govori i činjenica da veliki broj njih popravlja i održava svoje četvorotočkaše u sopstvenoj režiji. Mehaničarski zanat, doduše na amaterskim osnovama, posebno privlači mlađu populaciju, željnu da uštedi koji dinar. Posebnu pikanteriju predstavlja podatak koji govori o tome da se ovde ne radi isključivo o pripadnicima jačeg pola, već da statistika uključuje i vefiki broj žena „motornim uljem, zaprljanih ruku“!

Generalno govoreći, „Uradi sam“ trend, ili kako to Anglosaksonci kažu „Do it Yourself“ (DIY), sve je popularniji, pa to važi i za Francuze. Studija koja nam je donela utemeljenje za podatak iznet u naslovu je sprovedena od strane organizacije BVA, a kao naručilac istraživanja figurira kompanija angažovana u internet prodaji rezervnih delova, Oscaro.

Tokom prethodne dve godine, oko 28% anketiranih vozača je izvršilo barem jednu intervenciju na svom limenom ljubimcu. Za 71% „vrednica“ iz prethodne rečenice, kao rutinske radnje se nameću operacije zamene filtera, metlica brisača i slično, dok je njih 34% već zamenilo neki deo koji se može okarakterisati kao potrošna roba.

Istraživanje je doprinelo tome da neki mitovi i klišei budu razbijeni u paramparčad. Naime, verovatno je većina nas, prilikom pomena auto-mehaničara amatera, vizuelizovala nekog „čikicu“ u penziji kako „krati“ staračke dane. Međutim, 40% popravki u ličnoj režiji je izvršeno od strane žena. Pored toga, prosečna starost osoba koje lično brinu o svom automobilu iznosi 42 godine, dok je starost onih koji nisu zaprljali ruke oko svog limenog ljubimca, u proseku 49 godina.

Starosna analiza takođe ukazuje na to da je 38% onih koji rado poprave štošta na automobilu, u dobu od 18 do 34-godine , dok je 18% učesnika istraživanja zrelije od 55 godina. Dalje, većina samoukih majstora, njih 54% je popravke vršilo i članovima porodice, a 22% se potrudilo i oko vozila koja su u vlasništvu prijatelja, poznanika i drugara. „Sam svoj majstor“ persone, najveći broj saveta dobijaju od rodbine, a na drugom mestu se nalazi svemoćni internet.

Većina ispitanika (56%) smatra sebe početnicima, a kao glavni motivacioni faktor da pristupe majstorisanju oko automobila, oni navode finansijski momenat, odnosno želja da se ostvari ušteda novca (65%), a kažu i da se dobija na vremenu koje je neophodno za posetu servisu. Od ukupnog broja onih koji sebe smatraju iskusnim, a njih je 39%, čak 58% u prvi plan ističe novčane uštede, ali za 30% ispitanika to više nije pitanje finansijske prirode, već ponajpre hobija, ljubavi prema vozilu i životnog stila.

Rezultati istraživanja pokazuju da „privatna praksa“ ovog tipa poseduje svetlu budućnost. Čak 49% učesnika ankete planira nove, šire i kompleksnije „servisne“ akcije na svom vozilu, a predviđa se da će se udeo mladih „majstora“, odnosno onih u životnoj dobi od 18 do 34 godine, uvećati na 61%, u veoma kratkom roku.

AutoRepublika

(988)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Kada su u pitanju pobude, kod mene je u pitanju čista „boless“ …

Dr. Miloš

Voleo bih da znam koliko se odnosi to na tečnost za pranje stakala, zamena metlice brisača, doduvavanje guma, brisanje stakala isl, a koliko njih je zamenilo sijalicu, letnje u zimske gume ili možda ulje/filtere

s mile

kod savremenih automobila, čovek prosto i nema šta može da radi, dolivanje tečnosti, sijalice, u kranjem slučaju mali servis, pod uslovom da zna da resetuje komp…

a šta fini francuzi rade… svakako manje nego srbi sa voznim parkom cca 20 god starim

126P

Znam da sipam tečnost za brisace. I gorivo.

Peki

Ovako, radni sat u nekom ovlascenom servisu u Francuskoj kosta oko 100 evra, sa uracunatim PDV! Moze biti i duplo manje izvan velikih gradova, odnosno i skuplje. Medutim, postoje vise lanaca za brzu opravku, gde pre svega mislim na zamenu guma, izduvnog sistema, amortizera, kocnica, zamenu ulja…, gde su cene neuporedivo nize. Ne mora se zakazati „randevu“ poseduju u principu rezervne delove za sve sto se kotrlja, te ce vam odmah srediti vaseg limenog ljubimca. No ni to nije jeftino, daleko je jeftinije poruciti preko interneta sta vam treba, i posao uraditi sam. Licno, ovo praktikujem ukoliko sam sposoban, dakle… Pročitaj više »

Dr. Miloš

E to je već nešto. Peki se ne pravi Francuz ?