1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. „Aluminijumski“ F-150 je priuštiviji za popravke od „čeličnog“
„Aluminijumski“ F-150 je priuštiviji za popravke od „čeličnog“

„Aluminijumski“ F-150 je priuštiviji za popravke od „čeličnog“

532
1
Podelite sa prijateljima:

Bob Toums je bio samo jedan od dilera integrisanih u maloprodajnu mrežu kompanije Ford Motor, a koji je odlučio da uloži na desetine hiljada američkih dolara u novu opremu i edukaciju kako bi bio osposobljen za popravku pikap kamioneta F-150 u čijoj izradi je korišćeno obilje aluminijuma, a koji je debitovao 2014. godine. Sada iskazuje ogromnu dozu sreće zbog ispravne odluke.

Olujno nevreme praćeno gradom je zahvatilo američku saveznu državu Teksas u proleće 2017. godine, a to je dovelo do toga da ovlašćeni servis u MekKiniju bude prepun oštećenih pikap kamioneta, posebno onih sa ulubljenjima na karoseriji.

Međutim, modularna arhitektura na novom F -150, kao i temeljna obuka kroz koju je prošlo njegovih devet servisa dovelo je do toga da se popravke vrše velikom brzinom i to po ceni koja je za 2.000 američkih dolara niža od one koja bi važila da je vozilo izrađeno mahom od „starovremenskog“ čelika, kaže Toums.

„Pozvani smo i posavetovani da uložimo u edukaciju, a to je poziv koji se ne propušta,“ rekao je Toums za Automotive News pre nekoliko dana. „Verujem da smo svi u firmi zadovoljni što smo prihvatili sugestiju i kako je to sve ispalo do sada.“

Dakle, Ford je „stisnuo petlju“ i odlučio se za aluminijumsku karoseriju kod nove generacije F serije, što je otvorilo brojna pitanja i dovelo do neumornog zadirkivanja, da ne kažemo podsmeha ili nešto još teže, od strane konkurencije. Rivali su dovodili u pitanje smislenost odluke Forda u pogledu upotrebe aluminijuma dovodeći u sumnju mogućnost da troškovi popravki tako izrađene karoserije ostanu u domenu prihvatljivih. Postavljalo se pitanje i visine cene osiguranja.

Međutim, podaci osiguravajućih kuća govore o tome da su neobično veliki napori usmereni ka tome da se obuče dileri, obrazuju radnici osiguravajućih kuća i uopšte da se razvije vozilo koje bi bilo lako opraviti u slučaju potrebe, a opet u poređenju sa prethodnom generacijom, doveli su do toga da cene popravki i intervencija na karoseriji noviteta iz F serija bidu i niže od planiranih što je cilj kome su neumorno stremili inženjeri Forda.

„To je bio naš bingo,“ kaže Dejv Džonson, globalni direktor Fordove postprodaje. „Želeli smo da postignemo da premije osiguranja ostanu jednake kao što su bile za F-150 koji je uglavnom koristio čelik.“

Aluminijum je lakši od čelika, ali u proseku košta više a pride je i podložniji oštećenjima. Tranzicija od jednog ka drugom materijalu je pomogla Fordu da uštedi na masi pikapa F-150 čak i do preko 300 kilograma, ali je istovremeno bestseler kompanije postao ranjiviji u smislu percepcije kupaca vezano za troškove održavanja.

Filijala Instituta za bezbednost saobraćaja na autoputevima Amerike još uvek nije istraživala ukupan trošak osiguranja, koji je određen mnoštvom faktora koji uključuju i starosnu dob vozača, pol i lokaciju prebivališta, ali zato podaci o zahtevima za naknadu šteta pokazuju iznenađujući trend. Naime, odštetni zahtevi za sanaciju šteta na primercima modela F-150 novije generacije, a koji je zasnovan na aluminijumu, za oko 7% su niži u poređenju sa „čeličnim“ prethodnikom, a delom je to uzrokovano i jeftinijim popravkama.

Kada je pikap predstavljen, osiguravajuće kuće su prognozirale da će troškovi popravki ostati isti pa da iz tog razloga neće biti potrebe za uvećanjem naknade za osiguranje.

„Znajući koliki je udeo aluminijuma u strukturi materijala za izradu ovog pikapa, bili smo zabrinuti da će doći do porasta troškova popravki noviteta, a na osnovu naših ranijih iskustava,“ rekao je Met Mur, viši potpredsednik Instituta. „Jednostavno rečeno, kada pogledamo i uporedimo cifre sa ostalim pikap kamionetima, nema nekih razlika između novog Forda i rivala, što je totalno suprotno od onog što smo očekivali da ćemo shvatiti.“

Zvaničnici Forda navode da je od samog početka unutar kompanijskog razmatranja usvajanja aluminijumskog koncepta za novi F-150, ceo fokus bio usmeren na optimizaciju troškova popravke kroz primenu nove modularne arhitekture.

Pored toga, Ford je odredio i prihvatljive cene za zamenske delove od aluminijuma. Institut The Highway Loss Data je utvrdio da je cena rezervnih delova nove generacija F-150 za 16% niža od cena ekvivalentnih delova za stariju generaciju pikap kamioneta Forda.

AutoRepublika

 

(532)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ovo sa aluminijumom … Daleke 2010. neko od dobrih komšija mi je sa terasa okolnih zgrada „gadjao“ kola. Jedne noći je stradala prednja hauba ( udubljenje veličine oraha na jednoj „faltni“ ), a ubrzo ode i šoferka ( „Sreća, promašio je panoramu“, beše mi prva misao). Ja u ovl. servis, gde rekoše: „Hauba je od aluminijuma, to ne može da se ispravlja, mora samo zamena, hauba je 650“. Naravno, lažovi klasični … Posle nekog vremena sam našao majstora koji je rekao da nije problem što je aluminijum i to je „sredio“, da i danas izgleda kao iz fabrike. Dakle, aluminijum… Pročitaj više »