1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Zašto proizvođači automobila prepuštaju svoje informativno-zabavne sisteme Appleu i Googleu?
Zašto proizvođači automobila prepuštaju svoje informativno-zabavne sisteme Appleu i Googleu?

Zašto proizvođači automobila prepuštaju svoje informativno-zabavne sisteme Appleu i Googleu?

654
5
Podelite sa prijateljima:

Porsche će biti jedan od prvih proizvođača koji će integrisati novi Apple CarPlay u svoje automobile. Sistem neće samo ponuditi drugačiji interfejs u ​​informativno-zabavnom sistemu. Varijanta objavljena ove godine će kontrolisati ceo kokpit automobila, uključujući displeje na instrument tabli. Funkcijama pogodnosti će takođe moći da se upravlja preko Appleovog interfejsa. Porsche neće biti poslednji proizvođač koji je Appleu dao ovaj pristup a drugi proizvođači su se dugo oslanjali na Googleove usluge.

Informativno-zabavni sistemi su sada srce enterijera automobila. Što je ekran veći i što više funkcija ima, to je veća vrednost automobila. Ali za mnoge proizvođače automobila, ovo je upravo problem jer nemaju ni veštine ni osoblje za razvoj usluga zasnovanih na softveru. Proizvođači automobila nisu softverske kompanije i nisu uspeli da se transformišu.

Najbolji primer koliko je ovo teško dolazi iz Volkswagena. VW OS, koji je u potpunosti trebalo da razvije podružnica Cariad, koštao je kompaniju četiri različita izvršna direktora i progutao milijarde u poslednjih šest godina. Veliki delovi razvoja sada su predati Boschu i Continentalu.

Naravno, razvoj sopstvenog softvera ima prednosti. Zadržavate potpunu kontrolu i možete razviti sopstvene, ekskluzivne karakteristike koje vas razlikuju od konkurencije. Takođe imate pristup svim podacima i ne zavisite od dobavljača. Ali s druge strane, postoje troškovi razvoja i, pre svega, dugotrajnog održavanja softvera, koji mora biti garantovan tokom životnog veka vozila.

Lakše je ako dozvolite klijentima da donesu svoj uređaj. Obezbeđen je osnovni hardverski okvir i osnovni softver koji se lako proizvodi, koji ne radi ništa osim preuzimanja najvažnijih funkcija u slučaju da pametni telefon ne može da se poveže. Ovo košta znatno manje resursa i lakše se održava.

Ideja koja stoji iza toga takođe ima smisla. Jer skoro svako ulazi u automobil sa svojim pametnim telefonom. Kupac se takođe suočava sa pitanjem da li treba da se prilagodi automobilu ili je bolje da mu se automobil i njegov softver prilagođavaju njemu. Korisnik je upoznat sa varijantama informativno-zabavnog sistema od Applea i Googlea i može da koristi njihove personalizovane aplikacije u automobilu. Prenose se kalendarski unosi, kao i kontakt podaci, koji se onda lako mogu povezati sa navigacionim sistemom.

Dublja integracija prirodno nudi različite prednosti za proizvođače softvera. U „B2B“ sektoru postoje novi kupci i potpuno novo tržište. Tržište aplikacija koje se pojavljuje oko novog softvera i koje je posebno prilagođeno automobilima takođe omogućava da se generišu milijarde širom sveta. Programeri aplikacija će takođe imati koristi od ovoga.

Naravno, postoje i nedostaci. Za proizvođače, mogući trijumf Applea i Googlea znači da će imati samo ograničen pristup podacima svojih kupaca. Prihod od ponuda koje se sada generišu preko informativno-zabavnog sistema takođe više neće biti dostupan. To je jedan od razloga zašto se neki proizvođači radije oslanjaju na sopstvena rešenja.

Pitanje je, međutim, da li će proizvođači uspeti da zadrže kupce u sopstvenom digitalnom ekosistemu. Mercedes i BMW će to svakako pokušati. Ovo takođe ima veze sa imidžom koji proizvođači žele da prodaju. Jedinstveni informativno-zabavni sistem koji izgleda isto u svim automobilima ne odgovara vrhunskoj slici koju želite da prodate. To je razumljivo, ali proizvođači tada takođe moraju da ponude usluge koje ispunjavaju premijum standarde i koje su ekskluzivne za njihova vozila. To će biti moguće samo ako se u razvoj softvera ulože dodatna finansijska sredstva.

Već je jasno da su Apple i Google veliki pobednici u borbi za prevlast u informativno-zabavnim sistemima. Većina proizvođača kao što su Opel, Ford, Renault i Peugeot već se oslanjaju na politiku „Donesi svoj uređaj“. Pošto je marža na automobilima srednjeg ranga relativno niska, teško da imate druge opcije. Na kraju krajeva, ovo ima prednosti samo za kupce. Više ne morate da se zamarate komplikovanim operativnim konceptima informativno-zabavnog sistema i uvek imate svoje podatke sa sobom.

AutoRepublika

(654)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Od Googla i Applea preuzmu softver, sa istoka poruče hardver, udare 3 put veću cenu, i pohvale se info sistemom, plug and play…

MRN

Zaista interesantne dileme.

'79 DeVille

Iz istog razloga što Office kupuju od microsoft corpiracije a ne pišu ga sami.

S mile

Iako ima i open office. Libre office. Koji zavrsavaju posao, a potpuno su Free…

Zoran

Na istoku Huawei i Xiaomi imaju svoja rešenja, specijalno razvijana za operativni sistem automobila. Kineski proizvožači automobila ih već koriste.