1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. AR detektiv: Kia Sportage na akciji? Koga vi zavitlavate?
AR detektiv: Kia Sportage na akciji? Koga vi zavitlavate?

AR detektiv: Kia Sportage na akciji? Koga vi zavitlavate?

3.75K
12
Podelite sa prijateljima:

 Krosover Sportage je u globalnim razmerama najuspešniji model korejske marke. Tokom meseca septembra je zabeležio dvocifreni rast prodaje, i to šesti mesec uzastopno, od 15% u poređenju sa istim mesecom prošle godine. Korejski proizvođač beleži odlične prodajne rezultate na evropskom tržištu.

Međutim, na najvažnijim svetskim tržištima, kineskom i američkom, Kia se suočava sa situacijom koju najbolje opisuje reč “fijasko”. Sportage koji Kinezi mogu da pazare, nosi naziv Kia KX5, a nedavno je osvežen, u pokušaju da se preokrenu katastrofalni rezultati prodaje.

Tokom prethodne godine, ukupno je na ovom tržištu prodat 21.000 primerak Sportagea, dok je u prvih deset meseci ove godine, plasiran drastično manji broj ovih krosovera, odnosno 7.156 komada. Koje su razmere ove prodajne kataklizme, možda najbolje ilustrije primer Volkswagenovog SUV-a iz istog segmenta, modela Tiguan, koji je u plasiran u “tiražu” od 205.000 primeraka u istom periodu. To otprilike znači da je na svakih 30 prodatih Tiguana, prodat i po jedan Sportage.

Izgovor za poražavajuće rezultate na tržištu, Korejci po pravilu pronalaze u lošim političkim odnosima dveju zemalja, iako su oni značajno otoplili u poslednjih nekoliko meseci.

Prema našoj proceni, veći su izgledi da se evropski kupci ugledaju na Kineze, nego što će se desiti obrnuto. Razlog za takvu našu percepciju vam prikazujemo na fotografiji ispod, a koja demonstrira ponudu lepuškastog krosovera sa početka proleća ove godine.

Kao i uvek, i kao i svi modeli Kije na našem tržištu, Sportage je takođe na neprestanoj “prodajnoj akciji”, pa je tada osnovna verzija mogla biti vaša za 17.592 evra.

Sada, sa “VAUUU” popustom, najjeftinija Kia Sportage 1,6 GDi se nudi za 18.990 evra, odnosno za 19.060 evra, jer se ovde po prvi put srećemo sa situacijom da “kreativni” distributer, najsitnijim fontom koje ljudsko oko može da registruje, na kraju ponude “naglašava” zaračunavanje dodatnih 70 evra na ime troškova pripreme vozila. Pored toga, primetićete da je sada Sportage najavljen kao potpuno novi model, iako je predstavljen još 2015. godine, a nedavno je restilizovan.

Sveukupno, osnovni Sportage je sada skuplji za 1.468 evra, a ovo je jasan pokazelj da potencijalni kupac mora dobro da se unese u predstavljenu ponudu, jer očigledno da prodavac neće propustiti niti jednu priliku da vas tretira kao kao intelektualno nedoraslog sagovornika, i objasni vam da ste odlično prošli u “prodajnoj akciji”.

Kako to narod kaže: “Nakon svakog rukovanja, prebrojte prste da se uverite da su svi na broju, dok ste još u salonu”.

VAUUU!

AutoRepublika

(3748)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Slavko

Kako se oni frljaju sa tim popustima…komedija.
Vise ovakvih tekstova je svakako dobrodoslo!

Ercegovac

Преписију од „FMCG“ малопродајних ланаца и обрнуто .

Nebojša

Da li može komentar na poskupljenje Dačije? Akcija, besplatne zimske gume i poskupljenje od 400e

Japanautofan

Mozda moze“zavrne“ za pare ali da me ubedi da je to lep krosover, e to nece moci nikako 😛

moron

Način kako naš uvoznik iskazuje cene KIA vozila, u smislu visine (stalnih) „akcijskih popusta“, kod mene uvek iznova i iznova generiše nevidjenu dozu „novog gadjenja“. Zaista su carevi. Mada, nisu im ni ostali „konkurenti“ (ostali domaći uvoznici) baš „mala deca“, svi se oni na isti način poigravaju sa zdravim razumom kupaca u načinu kako iskazuju cene i kako se „frljaju“ sa nekim fiktivnim „popustima“. Svi su oni isti. Ne branim uvoznika KIE, ali, ako bi se čovek baš zaitneresovao i detaljno analizirao taj segment poslovanja ostalih uvoznika, verujem da je bi (makar za orgomnu većinu ) došao do zaključka da… Pročitaj više »

Aleksandar

Nislucajno nemojte kaparisati vozilo u KIA salonima. Fora je u tome da samo tako( kako oni kazu) mozete dobiti predracun za apliciranje kredita( lizinga), a niko nekaze da ce proces odobravanja od banke trajati duze od mesec dana( jer su u dogovoru sa njima verovatno) i da nakon toga vam kapara propada!!!! To im je fora za otimanje para!!!! Servisnu knjizicu( sa uslovima garancije) pre kupovine necete videti tako da ste nadrljali i ako kupite za gotovo( ako dodje do kvara a dolazi vrlo cesto i brzo). Skuplji su za odrzavanje od bilo kog drugog auta sa nasih drumova!!!!Moje misljenje… Pročitaj više »

Dikh tu kava

Zašto bi u datom periodu kapara propala?

moron

Pa, moglo bi da se teoretski desi, sve zavisno kakakv je pisani trag ostao, pri čemu bi prodavac mogao da ti podmetne dosta prljave papire. Jer, i kada uzimaš na lizing ( gde će kupac biti lizing firma ), ti za vozilo sa lagera od prodavca najpre dobiješ profakturu na svoje ime ( kao da si ti kupac ) i plaćaš kaparu na svoje ime. Ako ti ne odobre lizing, prodavac ima kod sebe tvoju kaparu i da si ti kao fizičko lice kupac, koji je platio kaparu … I šta ako ti kao kupac ne isplatiš ostatak cene? A… Pročitaj više »

Dikh tu kava

Sasvim izvesno su zamislive zakonske situacije kada do gubljenja kapare, odustanice ili kapare kao odustanice može doći. Ako su u predugovor ili ugovor unete odredbe da gubiš kaparu ako u roku od toliko i toliko ne obezbediš pozitivan odgovor banke glede kredita, i ti na to pristaneš, ako to nije u neskladu sa ZOO, onda bi trebalo da se zapitaš zašto si uopšte na to pristao, to pod jedan, a pod dva, ako je to zaista tačno, i ovi dripci na osnovu toga furaju taj lukrativni kapara-„foul play“, treba ih razapeti na najveći stub srama, ako već nisu u teškoj… Pročitaj više »

moron

Čovek zna znanje. Možda stalno ulaže u svoju edukaciju i redovno posećuje „revizorske radionice“, gde se dele i najnovija delotvorna iskustva iz te oblasti:)

Zoca

Pa kad ovde sve funkcionise a la dizeGEJt.Uzecu primer duplo knjigovodstvo ,jer realno i drzava zna ako platis caru carevo ,cesaru cesarovo mozes da zatvoris firmu .