1. Home
  2. Prezentacije
  3. BMW premijerno prikazao X1
BMW premijerno prikazao X1
5

BMW premijerno prikazao X1

1.20K
5
Podelite sa prijateljima:

Po običaju, negde po sredini životnog ciklusa, najmanji krosover iz game BMW-a, model X1 je restilizovan. Pred kupcima će se pojaviti sa detaljnije razrađenim izgledom, a po prvi put i sa plug-in hibridnim pogonskim sklopom, koji su ranije mogli da pazare jedino stanovnici Kine.

Niko razuman nije očekivao da će Bavarci pristupiti radikalnim stilskim promenama na modelu koji je samo tokom prošle godine privukao 287.000 kupaca, čime se kvalifikovao za lidersku poziciju u segmentu. Čisto poređenja radi, ovakav prodajni rezultat je višestruko bolji od onih koje beleži kompletna gama marke Alfa Romeo, odnosno približna je polovini broju prodatih primeraka svih modela marki Volvo i Seat, na primer.

Da se vratimo mi izgledu kompaktnog SUV-a. U skladu sa ostatkom palete, maska hladnja je uvećana, preoblikovane su svetlosne signalizacije, kao i branici sa obe strane vozila, a sve to je omogućilo da osveženi novajlija izgleda modernije. Nije naodmet reći i da su završeci izduvnih cevi sada za 20 milimetara većeg prečnika, pa sada mere celih 9 centimetara.

Pored pobrojanih detalja, proširena je paleta boja za novi X1, baš kao što će kupci imati više slobode da izaberu baš ono što im odgovora i kada se radi o dizajnu i veličini naplataka izrađenih od lake legure.

M Sport varijante su još dodatno dorađene u odnosu na primerke opremljene ostalim stilskim paketima, a jedna od izmena je predvidela i za 10 milimetara nižu karoseriju u odnosu na osnovnu verziju. Kočni diskovi na primercima sa oznakama M Sport paketa su izdašniji u prečniku. Zatim su tu i veći usisnici za vazduhu kao i dalje stilske modifikacije na spoljašnosti krosovera.

Izmene u unutrašnjosti su ograničene na proširen izbor, odnosno uvođenje novih materijala a sve sa ciljem podizanja utisaka kupaca u pogledu kvaliteta boravka u putničkoj kabini. Nove koloritne šeme, sa dodatnim izborom u pogledu kontrastnih detalja i štepova u prestižnijim paketima opreme, još će više olakšati put bavarskog krosovera do srca kupaca, baš kao što proizvođač veruje da će učiniti i tri nova materijala namenjena presvlačenju panela i ostalih površina u enterijeru.

Paket ambijentalnog osvetljenja sada nudi šest novih boja. Nepromenjen je ostao ekran multimedijalnog sistema, koji i dalje, zavisno od specifikacija opreme može posedovati dijagonalu od 6,5; 8,8 ili 10,25 inča.

Najveća promena se desila pod haubom. Naime, paletu dostupnih pogonskih sklopova je pojačao jedan specifičan i sve popularniji tip, a on kod X1 nosi oznaku xDrive25e. Radi se o plug-in hibridu koji koristi trocilindarsku benzinsku turbo jedinicu zapremine 1,5 litra, uparenu sa elektromotorom koji pokreće zadnje točkove. Ukupna snaga ovog pogonskog sklopa iznosi 224 „konja“.

Baterija kapaciteta 9,7 kWh, prema obećanju proizvođača omogućava autonomiju od oko 50 kilometara, a BMW nije izneo nikakve podatke vezane za utrošak energije ove verzije, kao ni u pogledu štetnih emisija. Međutim, već je poznato da će xDrive25e verzija najmanjeg SUV-a u gami marke BMW biti dostupna tek od marta sledeće godine, iako identičan pogonski sklop koristi i BMW 225xe Active Tourer.

Pored PHEV verzije, BMW će ponuditi i vrhunsku varijantu označenu sa X1 25i xDrive (231 konjska snaga). Za volanom kompaktnog SUV-a koga krasi pomenuta nalepnica, vozač će se, ukoliko poželi, suočiti sa brzinom kretanja od 100 kilometara na čas za samo 6,5 sekundi.

Pored navedenih skupocenijih verzija, kupci će moći da se opredele i za varijante sa primerenijim cenovnom etiketama, kao što su na primer X1 18i sDrive (140 ks) ili X1 16d sDrive (116 ks). Ukratko, ostatak pogonskih sklopova je uglavnom prenet iz, pre tri dana predstavljene, serije 1.

Isporuke osveženog krosovera ka izložebno prodajnim salonima počinju od jula, a što se tiče cene, za sada imamo samo podatak za Veliku Britaniju. Tamošnji kupci će za osnovnu varijantu morati da izdvoje iznos od 28.795 britanskih funti.

AutoRepublka

(1197)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
TNT

Značio, i dalje ništa od digitalne instrument table. Najveća promena koju vidim je u tome da ni kod njega više nema okruglih maglenki, pa će sve teže biti razlikovati X1/X3/X5 na prvi pogled. Koliko se sećam, dizajneri su pričali pre par meseci kako će se potruditi da svaki model ima svoj karakter i bude različit na sopstveni način, za razliku od prethodnih generacija, ali izgleda da od toga nema ništa.

moron

Nisam znao da BMW ima u ponudi i dizele sa 3 cilindra ?
Da li to danas ima još neko kao „naftaricu“ ? Znam da su imali još neki te frktave dizele, osim Fau-Vau ( npr. daihatsu sharade, mitsubishi colt … ).

TNT

Ima na moto-talk, od pre par godina, sjajan post od navodnog BMW insajdera, koji je bio navodno jedan od glavnih inženjera u razvoju ozloglašene N-serije. Po njemu, BMW razvija cilindar i to je osnova motora. Imao on 6 cilindara, 5 ili četiri, osnovni princip je isti. Naravno, motor od 6 cilindara je glavni, pa se potom „oduzimanjem“ prave i ostali. Pretpostavljam da je ta logika samo malo proširena, pa se sada pravi i varijanta sa tri cilindra. Inače, u tom postu je vrlo detaljno i kompletno navedeno zašto i kako se razlikuju BMW motori po snazi u smislu izrade, zašto… Pročitaj više »

moron

Da, znam za taj „jedinični klip“ (ne zove se tako), mnogi to već imaju ( VW, Ford, mislim i reno i fiat (1,33 im je nastao od 1,0) … ), a zakon velikih brojeva je uvek bio čudo. Kada je, naravno, reč o velikim brojevima.

TNT

Ja se nerviram zbog činjenice da mi kupujemo „male brojeve“, to jest jedinične, pa kako nam se u tom trenutku zalomi. Može neka serija da bude katastrofalna, a da moj konkretan automobil bude dobar, a može i obrnuto. U suštini, kupovina „dobrog i pouzdanog“ modela, u odnosu na „loš i nepouzdan“ se svodi na nešto veću odnosno manju verovatnoću pojavljivanja nekog problema.