1. Home
  2. Prezentacije
  3. Ferrari SF90 Stradale stigao s 1.000 konjskih snaga (VIDEO I GALERIJA)
Ferrari SF90 Stradale stigao s 1.000 konjskih snaga (VIDEO I GALERIJA)
1

Ferrari SF90 Stradale stigao s 1.000 konjskih snaga (VIDEO I GALERIJA)

2.62K
1
Podelite sa prijateljima:

Pred nama je za sada najsnažniji serijski Ferrari.

S LaFerrarijem, italijanska kompanija je zakoračila u novo istorijsko poglavlje. Sa 963 ks i hibridnim pogonom, demonstrirao je da je konstantan progres deo velikog plana, a najnoviji proizvod to dokazuje.

Ferrari SF90 Stradale, kao i LaFerrari, je hibrid. Međutim, za razliku od prethodnika, novajlija koristi usluge manjeg SUS motora, „plug-in“ karakteristike, pogon na sve točkove i – 1000 konja. Dakle, SF90 je najsnažniji serijski Ferrari proizveden do sada.

Konjica dolazi iz 4,0-litarskog V8 turbo motora koji proizvodi 780 ks i 800 Nm. To ga čini najmoćnijim Ferrarijevim V8 do sada. Međutim, tu su sada i tri elektromotora napajanih litijum-jonskim baterijama, gde je jedan lociran na zadnjoj osovini a dva napred. Oni dodaju još 220 konja u „jednačninu“, tako da krajnji zbir iznosi 1.000 konja.

Menjač je osmostepeni s dvostrukom spojnicom, a po prvi put u jednom sportski orijentisanom Ferrariju (ne računajući GTC4 Lusso), našao se pogon na sve točkove. Ovaj „detalj“ doprinosi fenomenalnom sprintu do stotke, koji traje samo 2,5 sekundi, dok do 200 km/h SF90 Stradale dolazi za 6,7 sekundi. Maksimalna brzina iznosi 340 km/h. Međutim, strahovita pravolinijska brzina nije sve, jer je na Ferrarijevoj stazi Fiorano, SF90 postavio vreme od 79 sekundi, što je na nivou LaFerrarija (1:19,70).

Novi „propeti konjić“ pruža vožnju samo na električnu struju i to u „radijusu“ od 25 kilometara. Maksimalna brzina u električnom režimu iznosi 135 km/h.

Spoljni izgled SF90, mada radikalan, odlikuje se aerodinamičkim dodacima. Prednja sekcija karoserije vozila je 15 milimetara viša u odnosu na centralnu. To omogućava veći protok vazduha kroz vrtložne generatore, koji su u suštini zaduženi za ekstremno dobru aerodinamiku. S ovako naprednim tehničkim rešenjem, S90 generiše 390 kilograma vertikalnog aerodinamičkog pritiska pri brzini od 250 km/h. Ferrari kaže da je ta brojka „novi reper u domenu vertikalnog aerodinamičkog pritiska i efikasnosti kod visokoperformantnih serijskih automobila“.

Što se stajlinga enterijera tiče, u njemu dominira obuhvatajući 16-inčni ekran visoke definicije i napredni „head-up“ displej. Kokpit je inspirisan Formulom 1, kao i volan na kojem su komande za promenu voznih režima: eDrive, Hybrid, Performance i Qualify. Prva dva, kao što im naziv sugeriše, koriste energiju iz baterija. eDrive režim, orijentisan ka štedljivosti, isključuje u potpunosti V8 motor i oslanjanja se samo na elektromotore. U hibridnoj postavci, dolazi do automatskog međusobnog prebacivanja s SUS agregata na elektromotore i obrnuto, u zavisnosti od uslova u vožnji.

U Performance i Qualify režimima, turbo V8 je konstantno u igri. U prvonavedenoj postavci, motor s unutrašnjim sagorevanjem pomaže punjenju baterija, dok se u potonjoj oslobađa svih 1.000 ks. Naravno, ova postavka je rezervisana za trkačku stazu.

Uz sve moguće sisteme i naprednu tehnologiju, SF90 Stradale raspolaže masom od tek 1.570 kilograma. To je 13 kilograma manje od LaFerrarija. U međuvremenu, šasija je 20 odsto čvršća i 40 odsto torziono kruća u odnosu na prethodne performante platfore, i to bez dodatne mase.

Sve u svemu, pred nama je pravi tehnološki dragulj na četiri točka. Cena još uvek nije poznata, ali treba očekivati da krene u prodaju ove godine.

AutoRepublika

(2623)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
bojan

do jaja