1. Home
  2. Prezentacije
  3. BMW serije 1 predstavljen
BMW serije 1 predstavljen
6

BMW serije 1 predstavljen

1.91K
6
Podelite sa prijateljima:

BMW je skinuo veo sa nove generacije najmanjeg modela u gami, serije 1.

Od trenutka premijere prve generacije kompaktnog modela iz Minhena, odnosno od 2004. godine, serija je sinonim za hedžbek sa pogonom na zadnje točkove. Najsvežija iteracija je dokaz da je došlo do promene koncepta, pa je za arhitekturu poslužila platforma koja je namenjena vozilima sa prednjim pogonom, čime je proizvođač odgovorio na sugestije kupaca u pogledu unapređenja praktičnosti i komfora.

Cilj proizvođača sa ovom bitnom tehnološkom odlukom je bio da se kupcima ponudi više korisnog prostora u unutrašnjosti vozila, odnosno da se praktičnost podigne na viši nivo. Dakle, novi model počiva na FAAR arhitekturi, baš kao i krosoveri X1 i X2; odnosno Mini Countryman.

Koliko je BMW zabrinut u pogledu toga kako će kupci prihvatiti bitnu izmenu inženjering filozofije, puno govori i to što su na samom početku novinarskog materijala predstavili i izjavu Jošena Šmalholca koji naglašava svest proizvođača o značaju vozačkog doživljaja u pogledu serije 1.

“Zaista smo se svojski potrudili da proizvedemo vozilo koje će posedovati prednosti oba sveta, onog sa prednjim i onog sa zadnjim parom pogonskih točkova. Želeli smo da postignemo da se ovaj model vozi baš kao bilo koji BMW, ondnosno baš onako kako to očekuju naši kupci,” rekao je Šmalholc.

Ključna odluka za koju Bavarci veruju da će doneti taj željeni efekat seriji 1, posebno modelu s vrha ponude M135i jeste ta što će on posedovati xDrive sistem pogona na sve točkove, a koji je sposoban da u slučaju potrebe pošalje i do polovine pogonske sile na točkove zadnje osovine.

U neka bolja vremena je BMW M140i koristio redni šestocilindarski benzinac zapremine tri litre uz isporuku 340 konjskih snaga, ali takav agregat nije moguće montirati na FAAR platformu koja je predviđena da motore smesti po širini, a ne po dužini. Zato, najprestižnija serija 1 poseduje dvolitarski, četvorocilindarski twin turbo agregat sa 306 konja, baš kao i pandani X2, a i budući M235i Gran Coupe. Svi oni će koristiti osmostepeni automatski menjač.

Uprkos tome što nudi za desetak procenata skromniji maksimalni obrtni moment, novi motor u poređenju sa starim nudi uporedive performanse u svakodnevnoj upotrebi, što je moguće zbog dvadesetak kilograma lakše, ali i kruće karoserije u poređenju sa prethodnikom. Ubrzanje do stotke je za samo dve desetinke sporije u odnosu na raniji hot heč, pa sada iznosi 4,8 sekundi, uz limit pri brzini kretanja od 250 km/h. BMW smatra Golfa i A klasu kao glavne rivale, s obzirom na to da su u promotivnom materijalu pomenuti više puta.

Još važnije, po prvi put će se u standardnoj ponudi naći BMW M Sport diferencijal na prednjoj osovini, a posedovaće mogućnost ograničenog proklizavanja. Ovaj diferencijal je integrisan u osmostepenu automatsku transmisiju čijim će radom biti moguće upravljati i putem polugica na volanu.

Prema navodima izvora bliskih proizvođaču, stručnjaci iz M odeljenja nisu ostavili bez modifikacija praktično niti jednu komponentu iz sastava pogonske grupe. Kolenasto vratilo na primer poseduje veće glavne ležajeve, a novi su i klipovi sa blago redukovanim racijom kompresije (9,5:1 spram ranijih 10,2:1) što omogućava ugradnju većeg turbopunjača, uz posledičnu isporuku više snage. Usis vazduha je takođe unapređen, dok je sistem za hlađanje modifikovan na način da se temperatura tečnosti u motoru uvek drži u optimalnom nivou.

Kako bi se 450 Nm maksimalnog obrtnog momenta iskoristilo na najbolji mogući način, unapređen je i sistem pogona na sve točkove xDrive koji sada radi u sadejstvu sa sistemom koji je proizvođač nazvao ARB.

ARB je kritično važan sistem za izuzetnu voznu dinamiku, prema obećanju proizvođača, a predstavlja akronim za aktuator graničnog proklizavanja točkova, koji je prvi put viđen na elektromobilu BMW i3s, a sada debituje i na konvencionalnom vozilu. Primena ovog sistema unapređuje trakciju uz omogućenje direktnije, neposrednije kontrole nad vozilom.

Prilikom lansiranja, gama serije jedan će uključiti verzije 118i; 116d; 118d; kao 120d. Benzinsku varijatu pokreće trocilindarski motor zapremine 1,5 litara i oko 140 konjskih snaga; dok dizeli raspolažu snagom od 116 do 190 „konja“.

Verzije sa početka ponude će nuditi šestostepne ručne menjače dok će dostupni biti sedmostepeni automatski, dok je automatska menjačka kutija sa osam stepeni prenosa, baš kao i xDrive sistem pogona, standardan tek od 120d varijante. Doduše, ni tada menjač ne potpisuje ZF, već japanski proizvođač komponenti Aisin.

Nakon inicijalnog perioda po debiju, uslediće, barem se nadamo, i hibridne verzije nove serije 1, s obzirom na činjenicu da su takvi pogonski sklopovi u trendu a da ih FAAR platforma u potpunosti podržava, s tehničke strane.

Veličina točkova se kreće od 16 do 19 cola, a sistem oslanjanja će se nuditi u tri različite postavke: standardni, nešto niže postavljen M Sport, kao i adaptivni sistem.

Nova serija 1 je 4.319 milimetara dugačka, što je, nasuprot opštem trendu, pola centimetra manje u odnosu na model koji nasleđuje, a tome se može zahvaliti više pomenutoj FAAR platformi i poprečnoj ugradnji motora. Međuosovinski razmak je takođe „kalirao“ u odnosu na prehtodnika, odnosno, sa  2.670 milimetara on je za dva centimetra kraći sada. Novajlija je zato širi za 34 milimetara (1.799 mm), a proizvođač navodi da nova arhitektura omogućava značajno više unutrašnjeg prostora.

BMW tvrdi da serija 1 sada raspolaže sa dodatnih 33 milimetara u zoni smeštaja kolena putnika sa zadnje klupe, kao i nepuna dva centimetra više po visini. Zapremina prtljažnika iznosi dobrih 380 litara, više za 20 u odnosu na prethodnika, a jednako koliko nudi i još uvek aktuelan Golf. Proizvođač navodi da je unapređen i pristup zadnjoj klupi a da je prtljažnik takođe praktičniji.

Što se tiče dizajnerskih bravura, rešetka hladnjaka je porasla, na bokovima, odnosno C stubovima se ističe takozvani Hofmeister kink, kao i dve karakterne linije. Opciono je dostupna prednja i zadnja signalizacija u punoj LED tehnologiji. Sada je po prvi put u istoriji moguće naručiti seriju 1 sa panoramskim pokretnim krovom.

Unutrašnjost je takođe temeljno prerađena pa je sada od baznog modela dostupan ekran info-zabavnog sistema osetljiv na dodir, a dijagonale 8,8 inča. Moguća je manipulacija komandama i putem glasovnik kontrola, kao i „ispucavanjem“ gestova, ako se iko uopšte time služi u stvarnom životu. Za ljubiteje novih tehnologija tu je Intelligent Personal Assistant.

Prestižnije varijante stižu sa parom ekrana koji raspolažu dijagonalama od 10,25 inča, digitalnim instrumentacionim klasterom i prikazom važnih informacija za vozača na vetrobranskom staklu. Po prvi put će ove poruke biti živopisnih boja.

Materijali koriščeni u enterijeru poseduju reljefnu strukturu, a dostupne su i nove kombinacije boja. Na početku će se u ponudi naći četiri nivoa opreme, ali o tome tek kada domaći distributer izađe u javnost sa podacima.

Prodaja nove serije 1 bi trebalo da započne „koliko već sutra“, a očekuje se početna cena za oko hiljadu evra viša u odnosu na odlazećeg ekvivalenta. Naravno, do saopštenja uvoznika, i ovu informaciju prihvatite sa dozom rezerve

AutoRepublika

(1905)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Jako lep ovaj novi „brat Berlinga“ 🙂

Balkanboj

Ode zadnji pogon u istoriju. Mada, ako su uspeli da spakuju kardan i diferencijal ispod poda i gepeka za xdrive verziju (a da ostane isto prostora u kabini) mogli bi da se potrude i naprave opciju isključiivanja prednjeg pogona a da se ostavi isključivo zadnji u upotrebi, baš kao i novi M5. Time bi zadovoljili one verne kupce koji znaju da uživaju u tom zadnjem pogonu ali ne žele da uzmu seriju 3 ili 5 (osoba nema potrebe za prevozom više od dvije na put ili je solo). Barem da urade bias 60/40 (63/37) u korist zadnje osovine kao na… Pročitaj više »

TNT

Cilj je niska cena – što @moron kaže kao i kod svih ostalih – a ne uživanje u vožnji.

TNT

Odlično napisan članak – sve je rečeno što bi trebalo reći. Dakle, novi kec je automobil jeftiniji za izradu, sastavljen od jeftinijih komponenti, koji će biti skuplji u prodaji za 1.000 €. Pretpostavljam da će, u duhu ljubavi sa Dajmlerom, biti moguće kao dodatnu opremu kupiti trokraku zvezdu za napred i nazad, da se postavi umesto propelera, po želji.

moron

Sve je samo u tom prokletom pojeftinjenju proizvodnje, kod svih, bez obzira na brend. Kao ono što nas godinama bombarduju da je tri cilindra u najmanju ruku korak napred, poput onog „Gej je okej“ …
Pa, ako je deo ljubitelja BMW-a odavno „progutao“ 3 cilindra, progutaće i deo ljubitelja ranije jedinice prelazak na prednji pogon. Progutaće, jer, prosto, kupac realnog izbora tu više nema, osim ako se zavlačanjem ruke duboko u džep odluči za tu „quattro izvedbu“ nove jedinice…

орангутан

Непреливање смањења трошкова производње у крајњу цену, већ напротив њено повећање, је општеважеће за садашњи стадијум капитализма и ауто индустрија само ради исто што и баш сви други. Наравно све је праћено одговарајућим дугорочним спиновањем, те на крају увредљиве глупости постају општеприхваћени и неупитни клишеи. Постоје, међутим, и даље значајне разлике у стварној вредности онога што вам поједине марке испоручују за одређени новац, понегде не оду све уштеде у бонусе „менаџерима“, надуване трошкове развоја, и што остане у дивиденде ситним акционарима. Иако не без учешћа у тој безочној отимачини, чини ми се да тренутно јапански етос предњачи у таквом односу… Pročitaj više »