1. Home
  2. Prezentacije
  3. Japanska prezentacija Mazde CX-60 donosi novu nadu za industriju
Japanska prezentacija Mazde CX-60 donosi novu nadu za industriju
9

Japanska prezentacija Mazde CX-60 donosi novu nadu za industriju

737
9
Podelite sa prijateljima:

Japanski krosover Mazda CX-60 je debitovao pre oko mesec dana u Evropi i tako je postao prvi model ove marke na novoj platformi klasične postavke. Ali, tada je firma predstavila samo najpodesniju hibridnu verziju, onu za koju smatra da će najviše animirati Evropljane. Sada, kada je Mazda i u domovini predstavila novitet, u prilici smo da vam prenesemo značajno više informacija u vezi s atraktivnim azijskim četvorotočkašem!

Kući će se CX-60, inače dugačak 4,74 metara i s klirensom od 180 milimetara, nuditi u četiri izdanja. Bazična verzija predviđa implementaciju dobro poznatog atmosferskog četvorocilindraša zapremine 2,5 litra. Prepoznatljiv je po geometrijskom kompresionom odnosu od 13:1 i deklarisanom snagom od 188 „grla“, uz relativno skromnih 250 njutn metara najvišeg obrtnog momenta.

Identičan motor, ali blago ojačan (191 konjskih snaga i 261 Nm obrtnog momenta), je ugrađen i u prvi dopunjivi hibrid Mazde koji će nositi indeks e-Skyactiv PHEV. Električni motor je postavaljen između benzinskog motora i menjačke kutije i on proizvodi 175 konjskih snaga i 270 Nm.

Ukupna moć ovako koncipiranog pogonskog sklopa doseže cifru od 327 konjskih snaga i 500 Nm, na koji način ovakvo izdanje dobija titulu najsnažnijeg drumskog četvorotočkaša Mazde u istoriji.

Pogonski sklop iz segmenta PHEV: e-Skyactiv

Hibrid je opremljen litijum-jonskom trakcionom baterijom kapaciteta od 17,8 kWh, a koja je locirana ispod poda putničke kabine. Kada je puna trebalo bi da je dovoljna za 63 kilometra bešumne autonomije, uz dodatno ograničenje u vidu maksimalne brzine kretanja od 100 km/h. Dekarisana je potrošnja goriva od samo litru i po na stotinu kilometara, a kada napne sve raspoložive mišiće, do „stotke“ iz mesta ubrza za 5,8 sekundi, uz maksimalnu brzinu od 200 km/h.

Promocija ovog krosovera je poslužila konstruktoru da po prvi put ugradi redni šestocilindarski turbodizel Skyactiv-D, koji krasi radna zapremina od 3,3 litre. Osmišljen je na temelju četvorocilindarske jedinice s 2,2 litra zapremine, što će reći da je prečnik cilindra zadržan na 86 milimetara, dok je hod klipa smanjen sa 94,3 na 94,2 mm, uz kompresioni odnos od 15,2: 1. U bazičnoj verziji novi motor razvija 231 konjsku snagu uz 500 njutn metara maksimalnog obrtnog momenta.

Na temelju turbodizela ne treba očekivati pravi, već lažni, pardon laki hibrid s oznakom e-Skyactiv D. Zasnovan je na sistemu koji funkcioniše na naponu od 48 volti (M Hybrid Boost). Električni dodatak pomaže sa 17 konjskih snaga i 153 njutn metara obrtnog momenta, a radi se o produženoj ruci (dodatnoj funkciji) sistema start-stop.

Trakciona baterija ima kapacitet od 0,33 kWh i nalazi se ispod sedišta kopilota. Dizel motor blagog hibrida je navijen na 254 konjskih snaga i 550 Nm. Zato je i maksimalna brzina nešto viša i iznosi 220 km/h. Do 100 km/h iz mirovanja stiže za 7,3 sekundi.

Sve četiri modifikacije sarađuju s istim menjačem. U pitanju je osmostepeni „automatik“ koji je nastao kao plod sopstvenog razvoja, to jest unutar Mazde. Poseduje tradicionalnu konstrukciju se četiri seta planetarnih zupčanika, ali umesto konvertora obrtnog momenta nudi vlažnu spojnicu. Slično rešenje koristi i AMG već neko poduže vreme.

Avaj, ranije plasirana informacija da će Mazda CX-60 posedovati permanentan pogon na sva četiri točka se pokazuje netačnom. Sistem zvan i-Activ AWD poseduje stalni zadnji pogon i višeslojnu spojnicu JTEKT koja povezuje prednju osovinu. Međutim, pošto spojnica uvek radi s predopterećenjem, genijalci iz odeljenja marketinga japanske marke su uzeli sebi za pravo da navedu da se radi o kontinuiranom pogonu na sva četiri kraja karoserije, što baš i nije tačno.

Krosoveri s oznakom Mazda CX-60 će se na japanskom tržištu naći u izlozima izložbeno-prodajnih salona domovine negde tokom jeseni. Međutim, u Evropi će biti moguće pazariti dopunjive hibride već tokom leta. Uzgred budi rečeno, očekuje se da se u gami pojavi barem jedna modifikacija s rednim šestocilindrašem koja sagoreva benzin. Nosiće oznaku e-Skyactiv X i nudiće radnu zapreminu od 3,0 litra. Sve pobrojane varijante pogona će biti implementirane i kod ostalih „velikih“ modela (Large Product Group).

Za kraj ćemo još reći da je u toku razvoj nove generacije arhitekture namenjene konkretno električnim vozilima. Nosiće naziv Skyactiv EV, a prvi automobili utemeljeni na istoj, trebalo bi da siđu s proizvodnih traka u nekom trenutku tokom 2025. godine.

AutoRepublika

(737)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

EM kod MHEV verzije ima 17 ks ?
A ja mislio da je 20 ks iz EM-a kod Fiatovog 1,5 MHEV-a malo.

Branko

Morone, pa baterijica ima 0,33 kWh…🧐

Matija

Jel to baterija za dzepnu lampu ili treba da pokrece auto?! 🙂

BB

Znači jedan minut? 🙄😂

Branko

Ne pretjeruj!😂

moron

Znam ja da je baterija kod svakog MHEV-a malena, samo ukazujem na razliku snage EM-a

Branko

Naravno, šalio sam se. S druge strane, nema šanse da baterija od 0.33 kWh ima izlaznu snagu od 20 KS, pa nije ni bitno. !

Iznogud Časni

Dildo ni sa 254 ks (500+nm) nemrem preko 230 km/h
Kakav napredak u tehnici
🤪

Lazar

A gde bi se to moglo i probati ? Skoro pa nigde …