1. Home
  2. Prezentacije
  3. Krenuo porođaj Hyundaija, malom Exteru se za sada vidi samo glavica
Krenuo porođaj Hyundaija, malom Exteru se za sada vidi samo glavica
19

Krenuo porođaj Hyundaija, malom Exteru se za sada vidi samo glavica

1.49K
19
Podelite sa prijateljima:

Dobro poznat korejski krosover po imenu Creta, koji na tržište stiže s dužinom od 4.300 milimetara, više nikako ne može biti smatran najmanjim SUV-om marke Hyundai. Širom sveta se već nude modeli s povišenom pozicijom sedenja po imenu Bayon (4.180 mm), Venue (3.995 do 4.040 mm) i Casper (3.595 mm), a sada je tim sićušana pojačao i mini krosover Hyundai Exter. 

Konstruisan je s ciljem da se udovolji kupcu iz Indije, tamo gde će biti i sklapan, iako žive izvozne ideje tvorca a koje su vezane za konkretan proizvod na četiri točka.

Exter počiva na istoj platformi koja je poslužila i za hečbek po imenu Hyundai Grand i10 Nios, a i za sedan zvani Hyundai Aura. Oba ova modela nude međuosovinski razmak od 2.450 mm. U mehaničkom smislu razmatrano, novi Exter je rođak malenog hečbeka Kije Picanto, a koji je poznat i nama u Srbiji.

Kako bilo, Exter poseduje originalnu školjku koja je izdignuta, a sve je pojačano i stilom pravog terenca, što podrazumeva plastične oplate na karoseriji. Dužina vozila je približno 3,8 metara. Glavni rivali korejskog automobilčića će biti Tata Punch i Citroen C3. Pričamo na naravno o tržištu najmnogoljudnije zemlje na svetu, što je u prethodnih par nedelja postala Indija, smaknuvši Kinu s tog mesta.

Za sada su zvanično prikazane samo ilustracije koje omogućavaju pogled na njušku mališana, ali su pre dan-dva, paparaco novinari slikali predserijsku verziju Extera u Južnoj Koreji, gde proizvođač na iskušenje baca sve svetske novitete, pa se može reći da više ni zadnji deo vozila nije obavijen velom tajne.

Međutim, fotografije enterijera zaista nisu dostupne, ali je poznato da će Exter biti ponuđen u pet nivoa opreme, ali će samo onaj s najviše prestiža ponuditi multimedijalni sadržaj s pristupom internetu.

Nema tajne ni kada se priča o mehaničkim rešenjima primenjenim na novitetu. Hyundai Exter je opremlje četvorocilindarskim atmosferskim motorom od 1,2 litre. Može sagorevati benzin ili gas. Blizanački modeli, oni koji potiču s iste arhitekture, nose ovaj agregat i kod njih on može razvijati 83 i 69 konjske snage, redom (kako smo u ranijem delu teksta pobrajali). Menjačka kutija je petostpena ručna, dok je za modifikacije pokretane benzinom predviđena i ugradnja robotizovane transmisije s jednom spojnicom. Jasno, pogon je samo prednji.

Krosover će biti u potpunosti ogoljen bliže danu početka ponude, a on je najavljen za drugi deo leta. Do tada je omogućeno poručivanje noviteta koji Hyundai pokušava da „uvalja“ uz prijem depozita u visini od 135 američkih dolara.

AutoRepublika

(1486)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

19 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Što se tiče dizajna, od mene ima prolaz. Fin autićak, za nepretenciozno korišćenje… U njemu vidim više upotrebne vrijednosti nego u većini savremenih evropskih automobila.

Matija

Dobar komentar junace! 🙂 Jos da je u desetercu…

igi

evo i deseterca, zahvali ChatGPT-ju 😀

Što se tiče dizajna, meni se dopada,
Fin autićak, izgled mu je sjajan,
Za nepretenciozno korišćenje prava stvar,
U njemu mnogo koristi vidim ja.

Vrijednost njegova veća nego kod mnogih,
Savremenih evropskih automobila,
U ovom autu se vozi bez brige,
Uživajte svi, pa makar i malo.

BB

😀

Tikola Nesla

Krenu od 3.9m i onda za svakih 5cm novi model, čemu to braćo azijati? Da za promjenu te kutije budu preglednije od hodžinih bunkera ?

Matija

Pojava malih krosovera, duzine Golfa i manjih, je pozitivan trend jer omogucava udoban smestaj 4 odrasle osobe na malom prostoru (duzina x sirina) kao i lagan i brz ulaz/izlaz. Ovakvi automobili su idealni za grad. Osim toga, povecana visina omogucava ugradnju baterije ispod poda bez velikog uticaja na udobnost sedenja. „Kockast“ dizajn savrseno odgovara proporcijama vozila sa povecanom visinom krova! Klirens pri tome ostaje na nivou limuzina, o nekoj SUV prohodnosti ovde nema ni govora – osim u specijalnim slucajevima. „Terenski“ dizajn daje vozilu avanturisticki karakter a dizajnerima pruza mnogo sire mogucnosti za kreacije nego pokusaj da stvore limuzinu. Kod… Pročitaj više »

Izmenjeno 11 meseci pre od strane Matija
moron

Kažeš „Osim toga, povecana visina omogucava ugradnju baterije ispod poda bez velikog uticaja na udobnost sedenja.“ Nisi u pravu. Bar ne načelno. Ne uvek sigurno. Naime, nedavno sam „u dokolici“ proveo dosta vremena u salonu Mercedesa. Najviše me interesovala B klasa (i njen odnos ka GLA u smislu konfora). A seo sam, izmedju ostalog, naizmenično par puta u GLA i EQA. Oni bi, na neki način, trebalo da su (dimenzijama) klonovi ( isti im je Wb, a električna verzija je viša samo 9 mm). No, postoji jedna bitna razlika u unutrašnjem komforu. Moj trup i glava pozadi mogu da se… Pročitaj više »

BB

Opet je manji uticaj kod visokog vozila nego niskog 😜

moron

Opet, činjenica je da u to vozilo, mada visoko 1.620 mm, čovek pozadi nema gde komforno da smeti svoja stopala – osim da vozač prethodno podigne svoje sedište.

BB

Ali na malom autu, kao što je Matija „nalijepio“, ide manje baterija pa se lakše rasporede. A druga stvar, ono što ja stalno trubim, mnogo zavisi od oblika krova, ako se on spušta, sve nabija ka dolje pa ga dolje dočeka baterija i eto ti preskupog a neupotrebljivog auta. .

moron

Slažem se. Oblik zadnjeg dela krova je ključan za „odluku“ da li će vozilo da bude „dvosed“ ili „sa dva FUNKCIONALNA reda sedišta“ 😊

Matija

Vrlo interesantan komentar! Bas cu da pogledam sta je to Mercedes uradio. Problem povisenog poda obicno se resava ugradnjom spustene „cinije“ za stopala putnika, narocito pozadi, tako da im kolena ne idu do zuba! Sto se ice krova, ocigledno se Mercedes odlucio da prioritet da aerodinamici a ne komforu pozadi. Znam dobro tu diskusiju sa dizajnerima: „ko je visok neka sedi napred!“ Moj stav je drugaciji – isti komfor na svim sedistima. Samo, ja ne donosim odluke.

BB

Svi dizajneri idu za standardnim kalupom i mantrom: pozadi ćeš voziti djecu… Znači platim auto 100.000 maraka i nemam pravo povesti drugare, majstore, taxi, natovariti bicikl itd… Praktičnih auta fali, nadam se ne zadugo 😉

moron

Mnogo mi se ( zbog praktičnosti) dopada ova forma vozila. Kocka je kocka. „Zakon za komfor“. Mada sigurno ima i aerodinamiku kocke 😊

M M

Ovde aerodinamiku spašava eliptičan „Hundai“ znak

BB

Slao sam ti slike potrošnje kocke pri raznim brzinama 😜, aerodinamika je precijenjena 😀

Matija

U pravu si, kod manjih vozila jos uvek se malo razmislja o aerodinamici. Problem je borba za unutrasnji prostor – svako zakosenje krova ili – ne daj Boze! – stranica dovodi do smanjenja unutrasnjeg prostora. Na vagu treba staviti realnost – ovakvi automobili koriste se bar 90% u gradu gde aerodinamika nema nikakvu svrhu.

moron

Istina, slažem se.

Zastava

Korejska Lada Niva Travel :)))