1. Home
  2. Prezentacije
  3. Ford još jednom osvežio svoj najbitniji model
Ford još jednom osvežio svoj najbitniji model
0

Ford još jednom osvežio svoj najbitniji model

319
0
Podelite sa prijateljima:

Iako je Ford globalna automobilska kompanija sa uspešnim poslovanjem na gotovo svakom kontinentu, većina profita ovog giganta stiže od samo jednog modela. Reč je o F Seriji pikap kamioneta koja se isključivo prodaje u Severnoj Americi i na Bliskom Istoku, a i ovaj četvorototočkaš (ili šestotočkaš) se opet deli na dva veoma različita modela. Tu je svima poznati F-150 kao i veći SuperDuty, u koji spadaju modeli F-250, F-350 i F-450, a zajednički čine oko 75% Fordovog globalnog profita.

Znajući to, sasvim je lako zaključiti da je F Serija izuzetno bitna za američkog giganta, a posebno SuperDuty zahvaljujući svojoj glomaznoj ceni.

Ulazak u njegov svet košta oko 34 hiljada dolara, a najskuplji model je onaj koji se zove F-450 Limited za koje je potrebno izdvojiti preko 100 hiljada najmanjih zelenih novčanica.

Ford je vredan i uspeva da često osveži tako impresivan pikap, i to uglavnom tokom vremena kada konkurencija iz Chevroleta, GMC-a i Rama krene da ga sustiže. Trenutna generacija je na tržištu od 2017. godine, a kompanija se ovaj put orijentisala na podatak koji je izgleda najbitniji današnjim kupcima.

Pričamo naravno o veličini monitora koji je sada 12,0-inčni i kao takav je identične veličine kao onaj u Ramu. Takođe je postavljen horizontalno i stiže sa novom generacijom Fordovog poznatog Sync4 sistema, Kontroliše kompletnu elektroniku u vozilu kao što su povezivanje sa mobilnim telefonom preko interfejsa Apple CarPlay i Android Auto, navigacionim sistemom, muzikom i još mnogo toga.

Ovaj monitor je dostupan samo u bolje opremljenim modelima, a u ponudi su takođe i oni od četiri i osam inča, logično na jeftinijim verzijama kao što su XL i XLT.


Sa dizajnerske strane velika novina je paket takozvani Sport Appearance na već postojećom modelu Laria. Odlikuju ga 20-inčne felne i izbor branika, retrovizora i maske hladnjaka u crnoj, ili u boji vozila. Po uzoru na manji F-150, SuperDuty se može naručiti i sa nekoliko novih boja u raznim nijansama crvene i plave.

Kada je reč o mehanici, izbor motora je identičan. Tu su dva atmosferska benzinca (6,2-litarski „Boss“ sa 385 konjskih snaga i 7,3-litarski „Godzilla“ sa 430 „grla“) i jedan turbodizel (6,7-litarski „PowerStroke“ sa 475 „konja“ i maksimalnih 1.424 Nm obrtnog momenta). Snaga se prenosi na zadnje ili sva četiri točka preko šestostepenog i desetostepenog automatskog menjača.


Osveženi SuperDuty stiže u izložbeno-prodajne salone na leto, i nema sumnje da će nastaviti sa prodajnim uspesima. Stara izreka kaže da se tim koji pobeđuje ne menja, pa samim tim Ford i nije imao razloga da nešto više uradi na svom pulenu…

Barem dok ga Chevrolet, GMC i Ram ne nadmaše u nekoj od kategorija.

AutoRepublika

(319)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments