1. Home
  2. Testovi
  3. Opel Mokka 1.5 D/110 Ultimate – Francuska veza
Opel Mokka 1.5 D/110 Ultimate – Francuska veza
39

Opel Mokka 1.5 D/110 Ultimate – Francuska veza

3.41K
39
Podelite sa prijateljima:

Iako već poseduje jedan gradski krosover, poznat pod nazivom Crossland X, Opel se počastio novim i znatno privlačnijim, nastalim pod dirigentskom palicom sada bivše grupacija PSA. Radi se, naravno, o Mokki 2, koja nije ništa drugo do preobučeni Peugeot 2008, u čije smo se kvalitete više puta uverili…

Opel Mokke iz 2012. godine verovatno se svi sećaju, veća i snažnija od današnje bila je u ponudi čak i s integralnim pogonom, što je danas prava retkost u segmentu. Sve do 2017. godine, kada je Opel prešao pod kontrolu Francuza, Mokka je bila jedan od najbolje prodavanih modela proizvođača, čak je i stekla međunarodnu slavu pod različitim nazivima.

U Engleskoj to je bio brend Vauxhall, dok se u Kini i Americi prodavao kao Buick Encore, iako se u suštini radilo o istom modelu kao Chevrolet Trax. Jedno je sigurno, iako nova Mokka ima velike ambicije, teško da će postići toliku popularnost i napustiti Stari kontinent, iako je ujedinio 14 marki, Stellantis nije nekadašnji GM…

Uostalom s bivšom Mokkom nova nema ništa zajedničko osim naziva, kao što rekosmo u bliskom je srodstvu s Peugeotom 2008 i DS3. Sve je dakle izmenjeno, počevši od stila, gabarita pa sve do platforme i agregata. Kao prvo Mokka 2 znatno je kraća, s 4,15 m u deficitu je za 13 cm u poređenju s bivšom, odnosno ima čak 15 cm manje od 2008-ice.

Ovu Mokku odlikuje smeo i „čist“ dizajn koji je najavljen atraktivnim konceptom GT X, već na prvi pogled jasno je kako između tog koncepta i serijske Mokke ima vrlo malo razlika. Najupečatljiviji detalj je svakako prednja maska nazvana Opel Vizor, sastavljena od crne plastične ploče, u koju su integrisana svetla i blago restilizovan logo brenda. Ovakva maska će u budućnosti u nekom obliku biti na svim novim Opelima, a svoje je mesto već pronašla na spomenutom Crossland X, restilizovanom početkom godine.

Opel Crossland (X)

Prednja i zadnja svetla standardno su izvedena u LED tehnologiji, a na popisu opcija su LED Matrix svetla koja Opel već dugo nudi na većini svojih modela. Lično nalazim da je stil Mokke veoma dopadljiv, u svakom slučaju uspela je da se distancira i od 2008-ice i svih ostalih malih krosovera. Ukoliko bi je trebalo porediti s malim “lavom” rekao bih da je kompaktnija, „nabijena“, iz bilo kog ugla deluje skladno i dinamično. Prva, za neke i najvažnija stavka je dakle ispunjena, idemo dalje…

Digitalizacija na delu

Originalni spoljašnji izgled u harmoniji je sa enterijerom, koji opet nema nikakve veze s bivšom, ali ni sa Peugeotom 2008 i ostalim konkurentskim krosoverima. Mislim pre svega na komandnu tablu nazvanu Pure Panel cockpit, sastavljenu od dva velika ekrana, jedan ispred vozača, a drugi iznad središnjeg grebena, koji su povezani u jednu celinu.

Ispod središnjeg ekrana nekoliko je tipki s prečicama do najvažnijih funkcija, a još red ispod su klasične komande klima uređaja što je pohvalno, nije zabavno ni sigurno pipkati u vožnji po ekranu i tražiti takve funkcije. Jeste da su nisko postavljene i da bi mogle biti veće, ali hajde da ne „zakeram“…

Mokka 2 se dakle digitalizovala, instrument tabla je dijagonale 7 inča u nižim i odličnih 12 inča u višim paketima opreme, kao što je bio slučaj u testiranom modelu. Grafika nije preterano šarena, da nema par crvenih polja za (pre)visoke obrtaje, temperaturu motora i rezervu goriva, pomislio bih da je u crno/beloj tehnologiji. Ništa dakle posebno uzbuđujuće, uglavnom samo cifre i minijaturni obrtomer, moglo je to i malo bolje…

Za ekran multimedija isto važi u kom paketu opreme pripada, uz niže pakete dijagonala je 10 inča, dok je za najviše pakete namenjen od 12 inča. Ekran je osetljiv na dodir, i sada nam je poznat iz ostalih modela grupacije.

Generalno uzevši kabina potpuno zadovoljava funkcionalnošću, u vrata staju flaše od 1,5 litara, dok je ispred suvozača pregradak za rukavice dubok kao pećina (nažalost bez osvetljenja). Upotrebljeni materijali su različitog kvaliteta i opet zavise od završnog nivoa.

U svakom slučaju od mekane plastike nema ni traga, uprkos tome naša Mokka ne deluje jeftino, zahvaljujući sedištima i oblogama na vratima, jednim delom presvučeni Alkantarom. A kad smo već kod njih recimo da su tvrda ali dobro profilisana i sa snažnim bočnim osloncima.

Što se tiče unutrašnjeg prostora treba opet naglasiti da nova Mokka ima samo 4,15 cm, dakle jedva 10-15 cm više nego li mališani u B segmentu. Iz tog ugla gledano ocena je pozitivna, posebno na prednjim sedištima. Napred sasvim udobno sede i ekstremno visoki putnici, vozač može iznanađujuće daleko odgurnuti sedište i spustiti/podići upravljač.

Naravno da u tom slučaju ne ostaje previše prostora za putnike pozadi, ali ukoliko su svo četvoro visoki negde oko 1,8 metara, staju bez veće muke. Ovo se odnosi i na prostor za glave, no sreću kvari ulazak/izlazak iz vozila. Naime, zadnja vrata su mala i ne otvaraju se pod dovoljno velikim uglom, uz to mora se prekoračiti preko visokog praga. Ne očekujte ni bog zna kakvu udobnost, klupa je prilično tvrda i vertikalno postavljena.

U poređenju s bratskim 2008 i Crossland X prostora je ipak manje, ukoliko vam je ovo prioritet prilikom kupovine najbolje je da se sami uverite. I još jedna zamerka, nigde na plafonu nijednog rukohvata, putnici pozadi u krivinama se hvataju za naslone za glavu na prednjim sedištima. U mojoj Mokki pronađoh dva USB priključka pozadi, ne i središnji naslon za laktove, iako se radi o jednom od viših završnih nivoa (ima ih 5-6 u zavisnosti od tržišta).

Sam prtljažnik je sa 350 l na nivou spoljašnjih dimezija, što je ipak manje od 2008 (435 l) i Crossland X (408 l). Obaranjem naslona dobija se preko 1.100 l, zgodno za utovar kabastih i dugih predmeta, no dobijena površina nije ravna. Da bi se to ostvarilo Opel je predvideo dva nivoa ali u mojoj Mokki nije bilo horizontalne police koja ga poravna.

Drugo, da bi se otvorila peta vrata mora se prstima napipati prekidač ispod branika, osim što je prenisko smešten u zimskom periodu prsti se redovno isprljaju. U dnu pronađoh samo pribor za opravku guma, za utehu prostora ima za rezervni točak „ćopavac“, ne i za jedan od 18 cola, u koje je bila obuvena ova Mokka.

Jedan, ali vredan

Kao što se moglo očekivati pored platforme Mokka je od 2008 i DS3 nasledila i agregate, ogibljenje, menjače, elektronske sisteme… Samim tim verovatno znate da pored 100% električne verzije Mokku pokreće dobro poznati trocilindarski 1.2 PureTech od 100 i 130 ks. Slabija verzija uparena je s šestostepenim ručnim menjačem, dok snažnija može biti s istim ili s automatskim EAT8. Zadržan je i i dizel blok 1.5, ali samo u slabijoj izvedbi od 110 ks i isključivo s ručnim šestostepenim menjačem, s kojim smo se družili čitavu sedmicu.

Tim bolje jer prevalih preko 1.500 km, s benzincem to bi me koštalo znatno skuplje. Naime, kao i u slučaju nedavno voženog Citroena C4 1.5 BlueHDi/110, ekonomičnost ovog agrgata je za primer. Uz malo dobre volje na otvorenom putu može se sići ispod 4 l, odnosno zapucati auto-putem na „kraj sveta“, sve trošeći jedva 5-5,5 l.

Bez ikakve sumnje dobar blok, kultivisan i diskretan, iako će pojedini vozači reći da je previše „mekan“. Jeste, tačno je da nema temperament snažnije verzije od 130 ks (300 Nm), ovde se mora zadovoljiti s 110 ks i 250 Nm. Od njega se ipak može izvući malo više snage ukoliko se aktivira program Sport, turbo duva snažnije i pod stopalom se oseti da je odziv na gas bolji.

U svakom slučaju raspoloživ je i iz najnižih obrtaja i kao takav lagan je i prijatan za vožnju u gradskim uslovima. Bez obzira na retko opisive gužve prouzrokovane božićnim praznicima i jurnjavom za poklonima (Pariz je zvanično proglašen drugim najzačepljenijim gradom na svetu), putni računar nikada nije pokazao više od 7,5 l, da bi se opšti prosek stabilizovao na 5,4 l.

Odličan rezultat uzevši u obzir niske temperature i uslove u kojima je vožen, benzinski blok 1.2/100 sigurno bi popio 2-2,5 l više. Kažem ovo jer je ovaj jeftiniji za okruglo 2.000 evra, barem tako stoji u cenovniku za slovenačko tržište. Za domaće ne pronađoh cene, koliko sam razumeo povučene su nedavno s internet stranice uvoznika…

Pozivam vas zato da ukoliko ste zainteresovani sami proverite, do tada poslužimo se onim iz Dežele, gde stoji da najjeftinija Mokka košta 19.790 evra. Voženi startuje s 21.790 evra, a dokle može da dogura zavisi naravno od završnog nivoa. Ovde predstavljena, u najvišem završnom nivou Ultimate, košta u Francuskoj bezmalo 30.000 evra. Mnogo ali je i oprema vrhunska, sve što vidite na fotografijama je uračunato u cenu, plus gomila najsofisticiranije opreme koju francuski proizvođač poseduje.

Namerno sam rekao francuski, od Opela je ostao samo naziv, iako postoje izvesne razlike u voznoj dinamici u poređenju s Peugeotom 2008. Naime Mokka je tvrđe podešena, uz točkove od 18 cola (gume dimenzija 215/55) zna dobro da prodrma putnike kada pređe preko „ležećih policajaca“. Rekao bih klasična nemačka škola, inženjeri Opela ipak imaju izvesnu slobodu, tako da je Mokka osetno tvrđa od 2008.

Brojni konkurenti 

S druge strane ovako trimovano ogibljenje donosi odličnu preciznost upravljanja i stabilnost prilikom snažnog kočenja, uz vrlo malo naginjanja u krivinama. Generalno uzevši pogon, upravljanje i kočenje dobro su usaglašeni, ovaj mali Opel siguran je i zabavan za vožnju. Kao što rekoh, iako zadovoljavajuće performanse ne obaraju s nogu, s ovim motorom Mokka dostiže maksimalnih 190 km/h i ubrzava do 100 km/h za manje od 11 s.

Šteta što nije ponuđena i s automatskim EAT8 menjačem, ne zbog toga što se ručnom može nešto prebaciti (precizan je i s dobro odmerenim prenosima), već pre svega zbog lakoće vožnje. Ukoliko mene pitate ovo je agregat koji bih izabrao, bez obzira što 1.2 PureTech spada u najbolje motore u kategoriji.

Generalno uzevši nije mi se dopao samo agregat već i ceo ovaj mali krosover, bezmalo kao njegov duhovni brat Peugeot 2008. Po svemu sudeći nisam jedini, privukla je ova Mokka dužnu pažnju i brojne poglede Parižana, dok je s druge strane reke Rajne osvojila titulu najboljeg „nemačkog“ automobila za 2021. godinu, u kategoriji do 25.000 evra. Posve sigurno lepa karijera na vidiku, po ugledu na nekadašnju Mokku…

 Tekst i fotografije: Perica Rajković

Opel Mokka 1,5 D/110 Ultimate

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: SUV
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.151 x 1.791 x 1.534 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.560 mm
Zapremina prtljažnika: 350 – 1.150 l
Masa praznog vozila: 1.295 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 4 cilindra/turbo dizel
Radna zapremina: 1.499 cm³
Snaga: 110 ks pri 3.500 o/min
Maks. obrtni moment: 250 Nm pri 1.750 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: M/6

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/polukruta osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 215/55 R18

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 10,8 s
Maks. brzina: 190 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Dizel
Zapremina rezervoara: 44 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 4,4/5,4 l/100 km
Emisija CO2: 100 g/km

Cena

Cena u Francuskoj od 21.300 evra

Dobre strane:

Stil, originalna komandna tabla, motor u svakom pogledu, vozna dinamika, menjač, oprema  

Loše strane:

Cena, pristup zadnjoj klupi, skromna zapremina prtljažnika, preterano „strog“ enterijer         
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 7,5 Ukupno 7,25 
Enterijer: 7
Kvalitet izrade
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,25 
Kabina: 7
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 7,5 
Kabina: 7
Komfor
Napred: 7,5 Ukupno 7,25 
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 8
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 8
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 7 Ukupno 8
Potrošnja: 9
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 8
Efikasnost: 8
Cena
Prihvatljivost: 7
Ocena: 7,583

Cene u Francuskoj:

Trim (cene izražene u evrima) Edition Elegance Elegance Business GS Line Ultimate
Benzin
1.2 Turbo 100 ks M6 21 300 22 950 24 250 24 350
1.2 Turbo 130 ks M6 22 650 24 300 25 600 25 700 28 600
1.2 Turbo 130 ks A8 24 650 26 300 27 600 27 700 30 600
Dizel
1.5 Diesel 110 ks M6 23 750 25 400 26 700 26 800 29 700
EV
Mokka-e 136 ks 36 100 37 750 39 050 39 150 42 050

(3413)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

39 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ovo vozilo i 2008 su „ista kuća“ i „dele“ dosta toga. Formalno su i „ista klasa“.
Ali, kao da su sa dve planete. Jedno može da odlično posluži i kao porodično (i ja mogu u njega da sednem pozadi čak i u panoramsku verziju), a drugo „teško“ ( blago rečeno). Drugo je pozadi komforno koliko i „španska čizma“. Kao da je Toyota Yariss Cross.
I ovo vozilo je zato za mene katastrofa od vozila. Iako ima odličan motor, koji izuzetno cenim.

Goran Jurkovic

I jedno i drugo potpuno kopira toyotu rav4 i oštre linije. Ali rav4 za razliku od ovog opela lijepo izgleda.
2008 još je čak i zgodan.

moron

Dragi Gorane, obrati pažnju na ove plastične „obrve blatobrana“ kod Opela (ili, kod 2008). Ovde su to lukovi i oblik kružnice, a kod RAV-a ( i Tucsona) je to sečeno oštrim linijama, kao tesarskom sekirom – ali samo iz tri poteza 😊 To je ono što mi se kod RAV-a nikako ne dopada. Ostale njegove oštre linije bih mogao da „progutam“, ali, one obrve – nikako. Nemam dilemu da se ono mnogima dopada ( rezultati prodaje to i govore ), ali, meni – ne, Mada mi se čini da su to malo doradili kod MY2022.

M M

Ti zaista zamišljaš da je Rav 4 centar sveta!?
Rav 4 liči na veći kontejner za smeće, ima stil, oblik i lineje poput njega, samo što su točkovi veći…..
A ova Moka prati stil novih Opela

BB

Iako je kuhinja ista, to se odnosi na osnovne namirnice, „meso“ je od PSA, ali su začini Opelovi. I da, ko hoće porodični auto, tu je Crossland, ovo je šminkerica za po gradu od strane „dobro uhljebljenih“ pripadnika najviše ženskog pola, i izborom niše me podsjeća na Adama na steroidima, možda će da se Eve pale na to…

Goran Jurkovic

Da tu si u pravu. Nježniji spol se pali na micru juke itd. A ja u te aute nebih sjeo od sramote.

Bungi

Ne ,nisi u pravu.Njezniji pol pali se na mrcine od 5 metara, tipa Audi Q7,BMW X5,Mercedes ML,Rendzrover,Porse Kajen,VW Tuareg,..Sto je duzi , to se njima vise svidja, bukvalno.

TheStig

Ja to pričam ima evo već 10 godina. Ovakvi automobili su za frizere i napirlitane instagramuše.

Suki

Dobro jutro! Uživao sam čitajući! Ugodni blagdani!

moron

Pridružujem se čestitkama, svima koji danas slave.

moron

Peki, „brate“, pa, dali su ti na test „sirotinjsku verziju“ 😊
Prednja hauba kod testiranog je iste boje kao i ostatak (donjeg dela) karoserije. A može opciono (uz lepu doplatu) da se u drugu boju „ofarba“ i pr. hauba 😊

moron

Ne znam da li je „problem“ do energetske efikasnosti samog automatskog menjača AISIN sa 8 stepeni prenosa (ili do nečeg drugog ), ako, ako se na Spritmonitor.de pogledaju kod 2008 ( 2019-21) prijavljeni podaci potrošnje za 1,2 turbo sa 130 ks u verziji sa 6MT i AT8, prosečna potrošnja za sva prijavljena vozila (oko 50 „jednih“ i oko 80 „drugih“) je oko 6 dcl. veća za verziju sa AT8 (nešto kao 6,9 i 7,5 ).

Branko

Provjeri jesu li podaci po istom standardu; možda su podaci za 3008 još po koreliranom NEDC-u. Ako je standard isti (mjenjač pretpostavljam je), razlika može biti u otporu zraka i kotrljanja.

moron

Branko, nisu to deklarisane potrošnje (po bilo kom standardu) kod sadašnjeg 2008, 1,2 T sa 130 ks, već ono što („registrovani“) vozači prijavljuju kao stvarno realizovanu potrošnju, pri čemu sam pogrešno napisao da je razlika proseka 6 dcl, pošto je 8 dcl (6,51 i 7,34).

https://www.spritmonitor.de/de/uebersicht/36-Peugeot/1309-2008.html?fueltype=2&constyear_s=2020&constyear_e=2021&power_s=128&power_e=132&minkm=5000&gearing=2&activity=365&powerunit=2

https://www.spritmonitor.de/de/uebersicht/36-Peugeot/1309-2008.html?fueltype=2&constyear_s=2020&constyear_e=2021&power_s=128&power_e=132&minkm=5000&gearing=1&activity=365&powerunit=2

Laki

Merry Christmas!

Iznogud Časni

Šta je već subota? Nije to još „novi“ opel, biće poslije redizajna, još je tu GM smeća u vidu volana i tipki klimatizacije. Lično, kad sjednem u Opela, poželim odmah da izađem, što i uradim. Toliko od mene, jer sam i dalje pod temperaturom.

Laki

Gute Besserung!

Iznogud Časni

Fala druže Laki

Balkanboj

Bolje da ima tipke za klimatizaciju nego da sve bude na pipkanje zaslona…
Bolje ti prodaj Merdžana i kupi konačno tu Alfu, da pod stare dane uživaš.

Iznogud Časni

Sve ti stoji. No sa updejtom će dobiti rješenja iz nove astre, volan itd. I nema te više GM!

J4ZZ3R

Korona? Koji model?

Iznogud Časni

I tebi hvala na lijepim željama 🤪

moron

😀😀😀
Drži se

Iznogud Časni

👍💪al me rusi pravo

milesm

ovako, ne kapiram kada neko u testu automobila kaze da eto u „vrata“ staje boca od 1,5 lit , kome to treba u realnom koriscenju auta, sta ako moze boca od 1 lit ili mozda 0,5 lit , kakve to ima veze sa nekim testom automobila. mislim da su se u danasnje vreme mnogi testeri jako udaljili sa primarnog cilja automobila, koliko kosta odrzavanje, kakav je u voznji , koliko trosi, kolika je cena , i na kraju prtljag koliko staje ako je to neka po meni razlika do 50ak litara prtljag to je stvarno piacajzla varijatna. isto tako jako… Pročitaj više »

Zvezdan Božinović

Hvala dragi čoveče, masu tih džidža bidža na automobilu ni ne koristim i nisu mi tako važne, ali zato mi puno znači kako se vozi i praktična strana… Dakle, podržavam komentar!

milesm

Mozda bi bilo zanimljivo da se istrazi od kada je to uopste pocelo da se u testu automobila spominje kapacitet vrata za boce od vode, a mozda je nekom dovoljno i manje ,da vidimo , mozda je to previse 1,5 lit za nekoga…. pa to je onda mana…. pozzz

Izmenjeno 2 godine pre od strane milesm
BB

Ja volim kad imam vode u autu, i to naspem česmovaču, a pakovanu vodu rijetko kupujem (samo kad potrošim flašu). I da, litar i po mi je mjera, možeš i ruke oprati. A što se tiče „kako leži na putu“ mi je bilo važno prije 15 godina, kad je bilo manje saobraćaja, policije, radara…

moron

U zadnjim levim vratima fiata držim flašu od 1,5 litar sa onim cepom kao cucla, kao i onaj „sunđer sa brisačem“ ( na kratkoj drsci) za redovno pranje vetrobrana pre vožnje. A tu mi je i sprej za odmrzavanje, kao i strugaljka za led. Naravno, ima tu i mesta za telefon. I sve to samo u jednim vratima. I gepek pri dnevnim gradskim vožnjama i ne otvaram.
Ko mrzi te stvari i smetaju mu praktične ostave, ima i vozila koja uopšte ih nemaju.

Peki

Napisah odgovor u tvom predhodnom komentaru, nema potrebe nista istrazivati to je moj „potpis“… 😇

Balkanboj

Ja u vrata od BMW-a mogu samo pljosku da stavim, ne može ni flašica od 0.5. Pozadi takođe. Sve zavisi od toga kome je namenjen automobil, barem sam tako skontao.

Ovi mali suvići su urbani, za aktivne ljude koji u nekom termosu nose litar zelenog detox čaja ili smutija i to mora da bude pri ruci jer svako malo treba dva gutljaja otpiti.

Peki

Sve je stvar vremena i „mode“. Verujem da je tvoj BMW malo starije generacije, ranije na to niko nije obracao paznju… Danas, cak i mali automobili za grad imaju solidnu zapreminu pregratka na vratima. Znam da to nisi ti napisao ali ako flasu vode od 1,5 lit, ili buteljku vina stavim u prtljaznik ima neprestano da se kotrlja po njemu, pravi buki i eventualno razbije ukoliko je od stakla, sto mi se vec desavalo! Po meni izuzetno je prakticno imati zgodne i velike pregrade u svim vratima, kao sto rece moron svasta stane u njih.

Balkanboj

Jeste malo stariji BMW, vidim da su od 2017 sa g30 modelom stavili „normalne“ pregrade u vrata za flašicu vode ili soka. S druge strane, što i kolega @moron kaže, u vrata miniven-a mogu pola sobe da ubacim, ali to mu je i namena. Ja sam pristao na taj kompromis i nemanje velikih pregrada u vratima zarad lepše vožnje, a ako ožednim uvek rado napravim pauzu i stanem usput da popijem kafu, sok, da se osvežim. Bio sam jedno vreme u gepeku nosao jednu kutiju gde bih držao sve stvari koje ne mogu da se pričvste a koje bi se… Pročitaj više »

Peki

Ovako, flasa od 1,5 je recimo standard, ima odredene dimenzije i sluzi kao referenca sta moze stati u pregradak na vratima! Nije bitno da li nekome treba 1,5 lit, 1 lit ili 0,5 lit, vazno je da li zapremina od 1,5 lit staje! Isto mogu primenjivati i kada se radi o pregratku za rukavice, odnosno izabrati neki drugi predmet standardnih dimenzija (recimo klasicnu ciglu ali je teska i neprakticna). Svojevremeno sam cesto upotrebljavao isti kabinski kofer (55x35x25) za slike prtljaznika (vidi se koliko prostora zauzima), ali kako niko nije nasao za shodno da me pohvali, odustao sam da ga stalno… Pročitaj više »

Peki

Koliko kosta odrzavanje automobila i rezervni delovi posebna je tema i prica. U susretu s novim automobilima, kada jos nije poznata ni cena za nase trziste, kako pisati o ceni odrzavanja? Uotalom to varira od servisa do servisa, o drzavama da ni ne pricamo. Radni sat u Renaultovom servisu u Parizu je bezmalo 100 evra, odnosno oko 50 % vise za premijum vozila. Na 100 -200 km dalje, u nekom manjem mestu znatno je jeftinije, a kako stoje stvari u Srbiji, Sloveniji ili zemljama u okruzenju meni je nemoguce saznati. Zato ste vi tu, s vasim iskustvom i komentarim, moje… Pročitaj više »

Balkanboj

Ne izgleda loše ova Mokka, sviđa mi se dizajn ali je kao i prošla sviranje q… Nit je dobar za porodični automobil, nit je za off-road, jedino za fancy mame dok voze decu u vrtić i školu.
Ručica menjača je ogavna.
Jedino sedišta valjaju, uvek je Opel imao dobra.
Nope.

Pomponije

Fino izgleda Mokka, šminkerski automobil, ali lepo odrađen. Na svu sreću ima ovaj dizel motor, tako retku pojavu kod modernih vozila. Ovo je eventualno za neki mlađi bračni par… Ako ćemo o gabaritima i podobnosti za porodičnu upotrebu, ova Mokka ne bi mogla matorom Fiatu 500L ni vodu da donese! Opel je, čini mi se, otpevao svoje. Malo drugačijeg dizajna i to je sve, ipak je ovo umanjeni i prepakovani Peugeot 2008. Za mene, kao ljubitelja Opela, tužna situacija. Još tužnije je da ista sudbina čeka i Alfu, Fiat, Lanciju… Volkswagen je ovaj recept sa prepakivanjem izmislio, ali ovi Francuzi… Pročitaj više »

BB

Pa, koliko sam ja skontao da će Italijani zadržati svoje motore, to je već nešto…

Balkanboj

Sumnjam da će ostaviti Talijanima da rade svoje motore, već će im uvaliti svoje troklipno smeće. Motor, pogon, trapovi, sve je to PSA. Najvećem delu publike to je nebitno, nisu ni do sada znali šta je platforma. Meni je takav Opel samo prepakovan Pežo ili još gore Citroën. A što se tiče Talijana, njih će takva platforma spasiti jer mogu uraditi više različitih modela sa već razvijenom tehnologijom. Samo odelo da se ukroji. Barem je spas za Fiat. Alfa se tu provlači kao ime koje ne treba ugasiti, ali sa onim što PSA ima u kuhinji nema sreće za sportsko… Pročitaj više »