1. Home
  2. Testovi
  3. Dodge Grand Caravan SXT – Pionir u penziji
Dodge Grand Caravan SXT – Pionir u penziji
3

Dodge Grand Caravan SXT – Pionir u penziji

685
3
Podelite sa prijateljima:

Stara američka izreka kaže: “ono što nije pokvareno ne treba popravljati“ i Fiat-Chrysler korporacija se verno drži takve strategije. Iako je verovatno reč o nedostatku novca da se ponuda osveži jednako često kao i kod konkurencije, italijansko-američka veza je relativno uspešna u tom pokušaju.

U modele kao što se Dodge Grand Caravan su odavno “isplaćena“ sva investiranja pa je svako prodati primerak profitabilan, ali da li ovaj minivan i dalje ima svoje mesto na tržištu posle čak 11 godina? Da li je moderniji Chrysler Pacifica od strane istog proizvođača bolja kupovina, iako je značajno skuplji? Testirao sam model iz 2019. godine da se lično uverim.

Kratka istorija

Dodge Grand Caravan je jedna od ikona američke automobilske industrije i možda najbitniji proizvod za ovu firmu. On je nastao u vreme kada je finansijska situacija Chrysler korporacije bila toliko loša da je čak razmatran i bankrot, ali kako se Grand Caravan pokazao uspešnim, tako je osigurao i budućnost firme.

Caravan (skraćena verzija) i Grand Caravan (produžena verzija), kao i jeftiniji blizanac Plymouth Voyager/Grand Voyager su debitovali 1984. godine kao prvi američki minivanovi. Za razliku od tradicionalnih minivanova od strane General Motorsa i Forda, Chryslerovi su delili platformu s automobilima i bili izuzetno civilizovani za vožnju.

Tokom 1990. godine, u ponudu je uvršćen i treći model (Chrysler Town & Country), a do današnjeg dana njihova zajednička prodaja je prešla cifru od 12 miliona primeraka. Kroz veći deo istorije, ova tri modela su delovala identično s izuzetkom opreme (Plymouth brend je ugašen posle 2001. godine), ali pre dve godine je došlo do neočekivanog preokreta. Naime, Town & Country je penzionisan, da bi se otvorilo mesto za novi model Pacifica, dok je Grand Caravan nastavio da se proizvodi u istoj formi kao kad je sadašnja generacija debitovala 2008. godine. To znači da Pacifica cilja na kupce koji su spremni izdvojiti koji dolar više za modernu verziju, a Grand Caravan na sve one kojima ne smeta starija tehnologija da bi se zadržala izuzetno niska cena.

Dodgeov model je i prošle godine zadržao titulu najprodavanijeg minivana u Americi sa 151.927 isporučenih jedinica dok je Pacifica dodala još 118.322 zadovoljnih kupaca.

Testirani model

Na testu se našao Dodge Grand Caravan iz 2019. godine u SXT paketu opreme. On je jedan od samo dva paketa opreme i nalazi se ispod osnovnog SE. Njega odlikuje V6 motor, automatski menjač i početna cena od 32.290 dolara.

Dizajn

Krenimo od možda najgoreg detalja testiranog Grand Caravana, a to je svakako dizajn. Ne mogu reći da mi se on dopadao ni kada sam ga originalno video pre 11 godina, posebno u poređenju s relativno privlačnim modelom iz 2000-2007. generacije, pa sam uvek smatrao da je Dodge krenuo velikim korakom unazad.

Proizvođač se zaista trudio da održi pažnju s nekim sportskim detaljima koji su standardni na osnovnom SE modelu, kao što su felne i maska hladnjaka u crnoj boji (ranije je postojao i R/T paket, koji je spomenute detalje pružao u istoj boji kao ostatak vozila). Međutim SXT je više ciljao na starije kupce, pa samim tim stiže sa velikom dozom “lažnog“ hroma. Iz profila se tek može primetiti koliko je Grand Caravan zapravo „kockast“, što mi je posebno drago, pa tako pruža više prostora za glavu i prtljag. Na kraju zaključak je – ovaj minivan je “star k’o biblija“ i to se primećuje na prvi pogled.

Enterijer

Kada se zna da je enterijer možda ključna karakteristika minivanova i razlog zašto toliko kupaca troši novac na njih, Dodge je posvetio mnogo pažnje ovom detalju. Za početak, Grand Caravan je izuzetno prostran. Onog momenta kada uđete u njega, iznenadiće vas koliko su sedišta široka i udobna, a u prvom momentu su mi pale na pamet ogromne američke limuzine iz sedamdesetih godina. Slična situacija je i u ostala dva reda sedišta.

Ovaj minivan se može naručiti u verzijama sa sedam ili osam putnika, ali je preporučljivija ova prva, jer se otvara prostor između sedišta u drugom redu pa je i prilazak trećem redu lakši. Grand Caravan je bio prvi minivan čija su se sedišta mogla kompletno spustiti u pod vozila, a ovom karakteristikom i dalje oduševljava. Dok je konkurencija napredovala velikom brzinom, Dodgeov predstavnik pokazuje da pažnja na takve detalje može da preusmeri odluku kupaca.

Grand Caravan se možda nije dizajnerski izmenio u poslednjih 11 godina, ali njegov enterijer svakako jeste. To je ujedno bila jedna od prvih odluka kada je Fiat preuzeo komandu nad posrnulim američkim proizvođačem, pa je Chrysler, koji je uglavnom važio za možda najgoreg proizvođača po pitanju kvaliteta enterijera, odjednom izbio na prvo mesto u poređenju s Toyotom, Hondom i Kijom. To ne znači da nema jeftinih plastičnih detalja, ali za vozilo koje definitivno pokazuje svoje godine, enterijer dobija više nego dobre ocene. Takođe mi se dopao i dvobojni finiš, koji je standardan u SXT paketu opreme, ali i preglednost komandi. Broj dugmića je minimalan, komande lake za čitanje i korišćenje, a držači za času poveći. Dopala mi se i pozicija menjača odmah pored volana. Na taj način Grand Caravan oslobađa dodatni prostor između sedišta za neke druge stvari.

Kada je reč o opremi, Grand Caravan uglavnom pruža sve ono šta ga čini izuzetno civilizovanim za svakodnevnu upotrebu. To se odnosi na dugačku listu elektronike kao što za pomeranje sedišta, zatim razni USB priključci, pa povezivanje na mobilni telefon preko Apple CarPlay i Android Auto funkcija, kamera za zadnji deo vozila, kožna sedišta i mnogo toga. Za dodatni novac se može dobiti i veći monitor i DVD plejer, a čak i u takvim situacijama cena je značajno niža nego kod konkurencije.

Mehanika

Na američkom tržištu, Grand Caravan se može dobiti sa samo jednim motorom i to 3,6-litarskim benzincem, koji razvija 283 konjske snage. Iako takva cifra možda deluje kao relativno visoka i u samom rangu s rivalima, treba spomenuti da je ovaj minivan nekoliko stotina kilograma teži, pa se to odrazilo i na performanse. Ubrzanje do 100 km/h iznosi 7,2 sekunde, što je za 0,4 sekunde sporije u poređenju s Pacificom s identičnim agregatom.

Pacifica se takođe može pohvaliti i novim devetostepenim automatskim menjačem, ali u slučaju Dodgea jedini izbor je i dalje starija šestostepena varijanta. To se primećuje i u vožnji, pa stariji menjač definitivno ne može da parira većoj snazi (kada je Grand Caravan originalno razvijen, ovaj menjač je stigao u paru sa slabijim V6 agregatima). On će vas i dalje dovesti do željene lokacije, ali istovremeno će često previše “razmišljati“ u kojem stepenu prenosa treba da se nađe. Ako ništa drugo, barem je rešio nekadašnje mehaničke probleme koji su dugo vremena bili najveća boljka vozila iz Chrysler korporacije.

Možda još jedna mana je ona da pogon na sva četiri točka nije ni među opcijama. Dodge se odlučio na ovaj korak jer je želeo da Grand Caravan krade prodaju od terenca Durango, ali istovremeno Toyota nam je pokazala da minivan Sienna s pogonom na sva četiri točka može da opstane pored terenaca. Ruku na srce, pogon na sva četiri točka bi još više povećao težinu, pa bi proizvođač definitivno morao da ponudi i veće kočnice. One sadašnje na Grand Caravanu su zadovoljavajuće, ali na samoj “granici“ i definitivno su zrele za unapređenje, posebno kada se zna da su porodični kupci najveće mušterije.

Utisak u vožnji

Od jednog minivana se i ne očekuje da pruži ikakve emocije osim jednostavnog prevoza od mesta A do mesta B, pa samim tim Grand Caravan pruža baš ono šta se od njega očekuje. Dodatni kilogrami se i te kako primete, buka je nešto veća nego u slučaju Pacifice, ali ako ste spremni preći preko toga, vožnja će da bude bezbolna u onoj meri koja se očekuje od minivana.

Velika pohvala ide na račun udobnosti u sva tri reda sedišta, a ni buka u gradu nije strašna. Grand Caravan posebno oduševljava na auto-putu, gde se stiče utisak da “pluta na vazduhu“ pa je definitivno idealno vozilo na duže relacije. S druge strane, generalno odličan Pentastar benzinac će se malo mučiti u gradu zbog nedostatka adekvantnog menjača, ali će vas dovesti do željene lokacije. Preglednost je jedna od bitnijih karakteristika s velikom dozom stakla pa je Grand Caravan sigurno na ovom planu bolji od Pacifice.

Na papiru potrošnja u gradu bi trebalo da iznosi 13 litara na 100 km, a na auto-putu 4,5 litara manje. Na testu je ostvarena cifra od 11,5 litara, što je više-manje očekivano i u samom rangu sa konkurencijom.

Cena

Početna fabrička cena u Americi iznosi 26.790 dolara, dok je za model kao što je testirani SXT potrebno izdvojiti 32.290 dolara. Međutim, niski troškovi proizvodnje su omogućili Dodgeu da ponudi neke od najvećih popusta u industriji, pa nije retkost da kupac napusti salon s nižom cenom i do 10.000 dolara u poređenju s fabričkom. Na papiru, spomenute cifre nisu mnogo niže od Pacifice (za osnovni L paket opreme je potrebno izdvojiti 26.985 dolara i one idu sve do 44.445 dolara za Limited), ali spomenuti popusti čine veliku razliku. Slična situacija je i kod konkurencije kao što su Honda Odyssey (30.190 dolara), Toyota Sienna (31.415 dolara) i Kia Sedona (27.200 dolara).

Zaključak

Minivanovi su jedna od retkih pozitivnih ponuda Fiat-Chrysler korporacije na američkom tržištu, uz brendove Jeep i Ram, pa samim tim proizvođač nema pravo na grešku. Mnogi su naslućivali da će napad terenaca iz devedesetih godina u potpunosti uništiti ponudu minivanova, a neki proizvođači, kao što su General Motors, Ford, Nissan, Hyundai i Volkswagen, davno su istakli belu zastavu. S druge strane, Dodge/Chrysler (kao i Toyota, Honda i Kia) i dalje marširaju, pa makar to bilo zbog niske prodajne cene. Ako je pokojni Serđo Markione nešto pametno uradio, to je menjanje same biznis strategije kod američkog proizvođača, a ona glasi da se novac ne zarađuje visokom prodajom već održavanjem niskih troškova. Dodge Grand Caravan je najbolji primer za to.

Tekst: Zoran Tomasović

Fotografije: Željan Tomasović

Uredio: Pavle Barta

Dodge Grand Caravan SXT (2019.)

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Monovolumen
Vrata/Sedišta: 5/7
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 5.144 mm x 1.999 mm x 1.750 mm
Međuosovinsko rastojanje: 3.078 mm
Zapremina prtljažnika: 428 l
Masa praznog vozila: 2.030 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: V6/atmosferski benzinski
Zapremina: 3.604 cm³
Snaga: 283 ks pri 6.400 o/min
Maks. obrtni moment: 353 Nm pri 4.400 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: A/6

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 225/65 R17

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 7,2 s
Maks. brzina: 225 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin
Zapremina rezervoara: 76 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 11,3/11,5 l
Emisija CO2: N/A

Cena

Od 32.290 dolara (u Americi)

Dobre strane:

Pristupačna cena, proverena mehanika, visoka preglednost, relativno dobra završna izrada

Loše strane:

Menjač ne može da parira ostatku mehanike, zastareli dizajn, prosečne kočnice.
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 7 Ukupno 7,5
Enterijer: 8
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 7,5
Kabina: 7
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 8,5
Kabina: 9
Komfor
Napred: 8 Ukupno 8
Pozadi: 8
Vozne osobine
Upravljivost: 7 Ukupno 7
Performanse: 7
Šasija
Ogibljenje: 7 Ukupno 7
Kočnice: 7
Motor
Performanse: 7 Ukupno 7
Potrošnja: 7
Menjač
Preciznost: 6 Ukupno 7
Efikasnost: 8
Cena
Prihvatljivost: 10
Ocena: 7,72

(685)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Pravi „karavan“. Funkcionalan. Porodični raj (bar za moj doživljaj). Neobična konfiguracija sedišta (2+2+3). Bilo bi mi logičnije 2+3+2 ili, ako hoćeš komfor 2+2+2.
Veoma upotrebljiv treći red (ne sedi se „na podu“ ).
Konkurenti ( Honda Odyssey, Toyota Sienna i Kia Sedona ). Kia mi je prelepa. Honda takodje. Toyota baš i ne. Ali, ovakva vozila se i ne kupuju zbog lepote. Već „zbog nečega drugoga“.
A svako od njih, pa i ovaj „Dodge“, ima to „nešto drugo“.

moron

Naravno, „glasam“ da uzmete na test, kada budete mogli, i preostale konkurente 🙂

Yankee

Vozio sam jednom prilikom Chrysler Pacificu. Bez mane sto se tice voznje, zavrsne izrade, itd. Samo kao kod vecine Chryslera – najveca mana je mehanicka dugotrajnost.
Hondu Odyssey sam vozio u prethodnoj generaciji. Tipicna Honda – tvrda, jeftina unutra, katastrofalne kocnice, ali isto tako i sa 130.000 milja na satu je isla ko nova. Slican utisak sam stekao i sa Toyotom Siennom, mada je nesto udobnija. Kiju Sedonu nikada nisam vozio.