1. Home
  2. Testovi
  3. Opel Mokka X 1.6 CDTi/110 – Mladi penzioner
Opel Mokka X 1.6 CDTi/110 – Mladi penzioner
31

Opel Mokka X 1.6 CDTi/110 – Mladi penzioner

11.25K
31
Podelite sa prijateljima:

Opel Mokka završila je karijeru pre bezmalo godinu dana, sve u iščekivanju potpuno nove generacije, ovoga puta spremljene u kuhinji francuske grupacije PSA. No, kako na nju moramo sačekati još par meseci, podsetimo se kvaliteta i mane sada bivše Mokke X.

Nedavno, u poseti fabrici PSA nadomak Pariza, ugledah pun šleper novih Opel Mokka 2021. godište, u nekakvoj zeleno/crnoj kombinaciji boja, kakvu smo bili u prilici videti na brojnim zvaničnim fotografijama. No, dok se dohvatih foto aparata kako bih ga uslikao, prođe pored mene, što me je inspirisalo da se pozabavim ovim malim krosoverom, koji će svakako biti jedan od brojnih noviteta u narednoj godini.

Ono što za sada znamo je da će se priključiti već postojećim SUV Crossland X i Grandland X, od kojih je ubedljivo manji. Samo 4,15 m dužine, na platformi koju koriste bratski Peugeot 2008 i DS3 Crossback. Radi se dakle o vozilu u veoma konkurentnom i interesantnom segmentu gradskih krosovera, za kakve se kupci trenutno otimaju. Već se zna da će imati i čisto električnu izvedbu, opet po ugledu na 2008, kao i ostale pogonske jedinice grupacije.

Što se tiče samog izgleda na vama je da procenite koliko je originalan i uspešan, iako samo na osnovu objavljenih fotografija nije lako dati realan sud. Priču o novoj Mokki nastavićemo kada nam se bude ukazala prilika za test vožnjom, verujem da će te biti među prvima koji će pročitati utiske i zapažanja, uzevši u obzir blisku saradnju koju imam s Opelom, odnosno grupacijom PSA…

Vratimo se dakle Mokki X, odnosno restilizovanoj izvedbi s kojom sam se poslednji put družio neposredno pre prestanka proizvodnje. Zapravo postoji još jedan razlog koji me je podstakao da pošaljem ovaj arhivski test u redakciju, a to je komšija iz zgrade, naše gore list, od nedavno ponosni vlasnik polovne Mokke X. Znajući za moju pasiju prema automobilima, osim što me je mesecima „davio“ raspitujući se o raznim detaljima, redovno je tražio moje mišljenje o primercima koje je pronašao. Šta ćete, voli čovek Opel i veli „ipak je to Švabo zemljak…“

OK, donekle je i u pravu, osim što se ova Mokka fabrikovala u Španiji (Saragosa) i što je njen duhovni otac američki GM. Pored toga ima i braću, u Velikoj Britaniji bio je pod pokroviteljstvom kompanije Vauxhall, dok se u Kini Mokka predstavlja kao Buick Encore. Vernu kopiju ima i USA, koja se prodaje pod imenom Chevrolet Trax, a proizvodi se u Južnoj Koreji, kao i Buick Encore.

Opel Mokka X pre restilizacije

No dobro, podsetih se tako i ja zaboravljenih stvari, kao što je recimo godina pojavljivanja prve verzije i agregata koji su se  ugrađivali. Svetlost dana prva Mokka ugledala je u februaru 2012. godine, na Salonu automobila u Ženevi, dok od agregata za evropsko tržište možemo navesti benzinski 1.6/115 ks i 1.8/140 ks (atmosferski, bez turbo punjača), kao i 1.4 T od 140/152 ks. U to doba dizeli su se jednostavno podrazumevali, nakon ostarelog 1.7 CDTi/130 došao je kućni 1.6 CDTi od 110 i 136 ks.

Prva generacija, pre restilizacije iz 2016. godine, postigla je veliki uspeh, prodavši se u preko 600.000 jedinica. Četiri godine kasnije na scenu stupa „faza 2“, pored vidljivih estetskih izmena dodato joj je slovo X, kao aluzija na integralni pogon. Oznaka koju će ubuduće nositi svi SUV kuće. Šta je konkretno izmenjeno i po čemu se razlikuje od prethodne, pitate?

Dobila je pre svega novo lice, utegnuto i našminkano, u skladu s dizajnom Opelovih modela iz tih godina. Ovo podrazumeva novu horizontalnu masku hladnjaka i svetlosni „potpis“ u vidu dvostrukog LED dnevnog svetla. Anfas tako deluje elegantnije, bez nepotrebnih kitnjastih detalja, koji su krasili prethodnika. Nova je i forma odbojnika, kao i svetla za maglu, uz manje crnih plastičnih površina, računajući i zadnji deo. Naprotiv, dizajneri su sačuvali metalizirane plastične zaštite na donjem delu oba branika, što Mokki X daje izvesnu robusnost, kao i SUV atribute. Karoserija, znači i bočne linije, ostali su neizmenjeni, šteta što se nije izdužila za desetak santimetara, čime bi ujedno postala elegantnija i prostranija.

No, tako nešto koštalo bi previše, Opel je svojevremeno bio prezadužen i tražio se novi vlasnik. Mokka X dakle i dalje deluje pomalo nezgrapno, kratka i visoka, sigurno nije primer elegancije. Za uzvrat, poput buldoga, odiše prirodnom snagom, bila je i ostala jedan od retkih gradskih SUV koji se može pohvaliti integralnim pogonom, uz relativno snažne agregate. Sasvim dovoljno da se distancira od većine tadašnjih mališana (Renault Captur, Peugeot 2008, Ford Ecosport, Suzuki SX4 S-Cross, Toyota C-HR….), odnosno približi superiornijem segmentu, gde vladaju Fiat 500 X (koja koincidencija, opet oznaka X), Jeep Renegade, Mitsubishi ASX, Renault Kadjar i Nissan Qashqai.

What else?

Lepa vest, najvažnije promene tiču se unutrašnjosti. Mokka X u dobroj meri preuzela je stilske elemente Astre, oslobodivši se usput barem tuceta dugmića. Njihovu funkciju preuzeo je ekran od 8 inča, smešen u centralnu konzolu. Podsećanja radi, ranije je bio nakačen na gornjem delu armature, i neosetljiv na dodir. Znači čitav enterijer je osvežen, te iako je komandna tabla i dalje klasične koncepcije, deluje modernije, bogami i kvalitetnije. Završna obrada i materijali vidljivo su bolji, mada i dalje nalazim da nisu na nivou recimo jedne Mazde CX-3 ili bivšeg Peugeota 2008, koji mi se, ni malo slučajno, našao pri ruci.

U Mokki X od sada se mogu pronaći i odlična AGR sedišta, podrazumeva se uz doplatu. Naša su bila standardna, no uz sva neophodna podešavanja, pa uz to prijatno tvrda i sa dobrim bočnim osloncima. Uz odličnu ergonomiju komandi, vozač se prijatno oseća za upravljačem, visoko uzdignut od tla, kao kod „pravih“ 4×4!

Prostor napred zadovoljiće većinu vozača, što se odnosi i na brojne praktične pregrade, boksove  i police. Uzevši u obzir spoljašnje dimenzije (4,28 m), čak se i korpulentni putnici pozadi osećaju komotno, s tim da visoko podignuti bokovi i male staklene površine ograničavaju deci pogled kroz prozor. Da je prtljažnik veće zapremine, Mokka bi „ladno“ mogla poslužiti kao familijarno vozilo, ovako, s 356 litara korisne zapremine često se mora oboriti jedan od naslona, kako bi se povećao.

U ovo poglavlje mogli bi smestiti i priču o opremi i sigurnosnim sistemima, koji su dovedeni na jedan znatno viši nivo, po ugledu na prestižnije modele kuće. Od inovativnih tehnologija navedimo uvođenje adaptivnih LED farova (Adaptive Forward Lighting LED), s automatskim prilagođavanjem u svakoj situaciji. Poseduje devet različitih funkcija osvetljenja, kao štu su gradsko svetlo, svetlo za otvoren put, turistički režim, funkcija za prolaske krivina, i menja prethodni Bixenon AFL.

Ne mogu, a da ne navedem novu generaciju Opel Eye prednje kamere s visokom rezolucijom i moćnijim procesuiranjem slike, što pozitivno utiče na ostale sisteme, kao što su indikacija rastojanja napred (Following Distance Indication). Sistem koristi prednju kameru da detektuje vozila ispred u pokretu, a upozorenje prednjeg sudara (Forward Collision Alert) je poboljšano reflektivnim LED displejem za upozorenje (LED Alert Display). Kada se rastojanje između Mokke i vozila ispred prebrzo smanji, crvene LED diode se reflektuju na vetrobransko staklo, istovremeno zvučni signal upozorava da se odmah mora nagaziti na kočnicu.

Hajde da navedem još jedan koji se danas odomaćio, a odnosi se na upozorenje neželjenog izlaska iz vozne trake (Lane Departure Warning). Automatski se aktivira pri brzinama preko 60 km/h, s tim da samostalno ne vraća vozilo u svoju putanju, kao kod pojedinih konkurenata. Svakodnevu upotrebu olakšava „Keyless Open and Start“, tj. sistem za otključavanje/zaključavanje vozila i startovanje motora, bez upotrebe ključa. Naravno da su svi navedeni već izvesno vreme poznati i zastupljeni, ali su i dalje retkost u gradskim SUV modelima.

Dizel po meri

Nakon što je pre par godina dobio novi kućni dizel blok 1.6 CDTI, Opel nema na čemu da pozavidi konkurentima (u aktuelnim modelima zamenjen je francuskim 1.5 BlueHDi). Razvijen u dve verzije od 110 i 136 ks, ovaj blok bez problema pokreće i znatno veće, tj. teže modele. Vozio sam slabiji, uz koji ide isključivo prednja vuča i ručni menjač, za razliku od snažnijeg (uz doplatu dobija se novi automatski šestostepeni). Apriori, dovoljno je snažan za tešku Mokku X (1.450 kg, što je za 180 kg više od prethodnog Peugeota 2008 1.6 BlueHDi/120), ali od njega ne treba očekivati čuda.

No, uz dobro odmeren i prijatan menjač, plus 300 Nm obrtnog momenta, nema tog puta koji će ga uplašiti. Maksimalna brzina od nekih 180 km/h je više nego li dovoljna za ovakav tip vozila, dok bi ubrzanje iz mesta moglo biti bolje (dugih 12 s). Naprotiv, međubrzanja su za pohvalu, već sa 1.500 o/min odziv na gas je sasvim solidan, čak i u poslednjem stepenu prenosa. Uz to, motor je vrlo diskretan i bez vibracija, tek u najvišim obrtajima odaje svoje poreklo. Uzevši u obzir težinu Mokke, kao i uslove u kojima je vožena, prosečna potrošnja od 6,6 litara može se nazvati ekonomičnom. Jedino u špicevima može da popije i do 8-9 lit, bez obzira na izuzetno efikasan Stop& Start sistem.

No ovo su ekstremi, u jednoj cool vožnji izvan grada i respekt prema ograničenjima, spušta se na jedva 5 litara. Na auto-putu, pri brzini od 130-140 km/h, opet će se popeti na 7 litara, ovoga puta usled loše aerodinamike. U šestoj brzini motor diskretno prede na samo 2.200 o/min. Jedino šumovi vetra oko A stubova (uzgred rečeno previše su masivni) i buka od kotrljanja podižu nivo decibela, ali i dalje na jedan sasvim prihvatljiv nivo za ovaj segment.

Slično je i po pitanju vozne dinamike, Mokka X ni sa čim se posebno ne ističe, što će reći da joj je podjednako teško pronaći mane i vrline. Mislim naravno na kvalitete i nedostatke koje treba posebno naglasiti, u svemu je posve solidna. Odnos udobnost/dinamika vožnje je dobar, Mokka X s velikim talentom upija nepravilnosti puta, barem dok je, kao u našem slučaju, obuvena u skromnije pneumatike dimenzija 215/60 R17. Prilikom temperamentnije vožnje u zavojima, do izražaja opet dolazi velika masa, kao i odstojanje od tla. Uzevši u obzir da je vožena po klizavom asfaltu, integralni pogon bi dobro došao, jer u nedostaku istog točkovi proklize prilikom snažnog ubrzanja iz mesta.

Kao što je već rečeno, opciono se dobija uz snažniji dizel i benzinski 1.4 T. Podsećanja radi, tehnologija pogona na sve točkove, s elektromagnetnim kvačilom, inteligentna je i efikasna. U normalnim okolnostima samo prednji točkovi pogone vozilo, no u zavisnosti od uslova na putu pogonska snaga se samostalno prebacuje i do 50% na zadnje točkove. No i bez 4×4 pogona klirens od 16 cm dozvoljava vožnju po šumskim putevima, sve dok nema većih uspona.

Inženjeri su uz voženu verziju „zaboravili“ na sistem koji pomaže pri polasku na uzbrdici (ili jednostavno nije funkcionisao u voženom primerku…), što je posve nelogično, jer se motor po zaustavljanju ugasi (Stop&Start u serijskoj opremi). Da bi se ponovo pokrenuo treba se podići noga s kočnice, kada vozilo po inerciji krene unazad. U ovakvim okolnostima upotreba ručne kočnice, s dugmetom postavljenim na gornjem delu, praktično je obavezna.

Znači Mokka X nudi za svakog po nešto, sve zavisi od potrebe i dubine džepa. Svojevremeno sam zabeležio i cenovnik za naše tržiste, s uračunatim popustima Mokka X bila je veoma zanimljiva. Početna cena za najslabiji benzinski 1.6/115 Enjoy iznosila je 16.780 evra, dok je za ovde predstavljen, u istom završnom nivou, trebalo bezmalo 20.000 evra. Ko ne može bez automatske dvozonske klime, senzora za parkiranje i kišu, naslona za lakat vozača, električno preklopivih retrovizora i slično, morao je da doplati još 1.490 evra za Enjoy Lokal paket.

Zaključak koji se nakon svega navedenog nameće je da Mokka X posedovala sve neophodne atribute za uspešan nastavak karijere (za nešto više od tri godine prodalo se još 400.000 jedinica), čak i nakon prestanka proizvodnje s kraja prošle godine. Bez obzira što nije donela ništa revolucionarno u segment, restilizacija ju je učinila još kvalitetnijom i sigurnijom, ukoliko ne i privlačnijom.

Na tržištu polovnih automobila veoma je prisutna (ukupno se proizvelo preko milion primeraka), u Srbiji uglavnom pre restilizacije. Bacih pogled i na francusko tržište polovnih vozila, gde se Mokka X 1.6 CDTi/136 iz 2017. godine, s nekih 60.000 pređenih kilometara, prodaje za oko 15.000 evra. Za zainteresovane verujem da je nemačko tržište ipak interesantnije, no na izvestan način Mokka je „victime de son succès“ (žrtva svog uspeha), što će reći da je novije primerke teško pronaći po povoljnoj ceni.

Tekst i fotografije: Perica Rajković   

Opel Mokka X 1.6 CDTi/110

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Krosover
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.280 x 1.780 x 1.660 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.560 mm
Zapremina prtljažnika: 356 – 1.372 l
Masa praznog vozila: 1.449 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/turbo dizel
Radna zapremina: 1.598 cm³
Snaga: 110 ks 4.000 o/min
Maks. obrtni moment: 300 Nm između 2.000 i 2.250 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: Ručni/šest prenosa

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 215/60 R17

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 11,9 s
Maks. brzina: 181 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Dizel
Zapremina rezervoara: 52 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 4,1 /6,6 l/100 km
Emisija CO2: 109 g/km

Cena

Cena testiranog u Srbiji / 

Dobre strane:

Diskretan i dovoljno snažan agregat, prijatan menjač, kvalitet fabrikacije, moderniji izgled nakon restilizacije,sofisticirani sigurnosni sistemi, opciono 4×4 pogon

Loše strane:

Težina, zapremina prtljažnika, visoka cena na tržištu polovnih automobila
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 7,5 Ukupno 7,25 
Enterijer: 7
Kvalitet izrade
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,5
Kabina: 7,5
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 7,5
Kabina: 7
Komfor
Napred: 7,5 Ukupno 7,25 
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 7,5 Ukupno 7,25 
Performanse: 7
Šasija
Ogibljenje: 7,5 Ukupno 7,75 
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 7 Ukupno 7,25 
Potrošnja: 7,5
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 8
Efikasnost: 8
Cena
Prihvatljivost: 7
Ocena: 7,583

Agregati

  1.6 CDTi 110 1.6 CDTi 136 1.7 CDTi 130 1.6 115 1.4 Turbo 140 1.8 140
Motor 4 cilindra
Zapremina 1 598 cm3 1 686 cm3 1 598 cm3 1 364 cm3 1 796 cm3
Maksimalna snaga 110 ks pri 4 000 o/min 136 ks pri 3 500 o/min 130 ks pri 4 000 o/min 115 ks pri 6 000 o/min 140 ks pri 4 900 o/min 140 ks pri 6 300 o/min
Maksimalni obrtni moment 300 Nm pri 2 000 o/min 320 Nm pri 2 000 o/min 300 Nm pri 2 000 o/min 155 Nm pri 4 000 o/min 200 Nm pri 1 850 o/min 178 Nm pri 3 800 o/min
Menjač BVM6

4×2

BVA6

4×2

BVM6

4×4

BVA6

4×2

BVM6

4×4

BVM5

4×2

BVM6

4×2

BVA6

4×2

BVM6

4×4

BV6

4×2

BV6

4×4

Maksimalna brzina
(u km/h)
178 191 188 187 190 184 185 174 196 191 186 197 190
0-100 km/h 12,5 s 9,9 s 10,9 s 10,3 s 10,0 s 10,0 s 10,5 s 12,3 s 9,9 s 10,7 s 9,9 s 11,5 s 9,8 s
Potrošnja
(u litrima)
4,1 5,1 4,7 4,5 5,3 4,9 6,5 6 7 6,7 7,4 7,9
Količina CO2
(u g/km)
109 134 124 120 139 129 153 139 154 149

(11248)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

31 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Dal’ da komentiram ili bolje da šutim posto nemam ništa lijepo za reći? 🤔Čestitam Spancu , kako ti uspije napisati ista afirmativno o Opelu uopće a posebno o mokki? Ospice dobijem od GM opela , da sam htio napisati komentar da treba skupiti par krkana punog mjehura , cune na gotovs, šaraj! Samo popišati i ništa više. Al ne napisah.🥴a onda se čudim podatku od milje mokka…koji su to ljudi operisani od estetike, znanja ….15 keka…😭a tek prva Mokka, za nju je multipla miss univerzuma,pojam ljepote. Prva Mokka alias PM je…..nemam lijepe riječi. Mokka x je…..nemam lijepe riječi,b klada dobila… Pročitaj više »

Balkanboj

Ćuti i sedi, voziš B klasu, Mercedesov „premijum“ za mase. Premijum jedino po ceni.

J4ZZ3R

Nemoj tako Balkanboy, ostadosmo bez TNTa, dje da ostanemo i bez Dona. A treba i poštovati ove sto su rođeni u vreme kralja. Iskustvo je to.
On je još oštrije napadao B klasu, zato sad niko ne može da proda polovnu B klasu od Balkana do Španije 🙂
Meni je Momka jednako ružna, ali recimo ima je brat od amidze, kune se u nju, čak mu je i žena u istu zalljubljena.
Meni je Meriva recimo 200 puta lepsa I nikad ne bih kupio bilo koju Mokku sem ove Pezoove

Balkanboj

Ma šalim se ja, gde Don da ne komentariše. Ima čovek rezona, ali pati što vozi onog Merca, svaki dan gleda Alfe i sve mu je žalije što nije kupio jednu Đuliju barem. E zbog tog Merca B, nema pravo da kudi Opel jer su isto….. Ja barem znam šta sam i zašto kupio.

Don

Sve si tačno rekao, osim završne rečenice , b klaDu nisam nikad falio,pa kad pljujem po njoj mogu valjda i po Opelu, jer su isti k…ili kako Peki kulturno reče: pun ih je ( a ja se ponadao da će kao u nadrealistima kad su doveli profesora u studio a on im na kraju rekao da idu u peršun.) Sleper!

Don

Uh, pobrkao sam lončiće…onaj Gabor žešći je prva Meriva, al dobro i Mokka je isti k…drugo pakovanje. Ova zelena bi mogla biti nešto, ipak Lici na auto..samo valja prožvakati te ostavštine Opela. Nissan je bio koma dok nije slonovski volan odbacio i dizajnirao ovaj aktualni koji je odličan. Ne razumijem zašto se uporno Švabe drže propalog dizajna, utabavanje novog puta treba sad da počne, da traže vizualni identitet a ne da koriste dijelove iz 45te uz to dokazano loše. Sjećam se kad smo mi,malo racionalniji, pljuvali po milionima tipki, sitnim i usko zbijenim brojkama za koje ti treba teleskop,monokromatskim instrumentima… Pročitaj više »

Don

Pa jeste, to sam govorio 1000x, još sam za nju napisao da je najveći skup ing.pogresaka na jednom mjestu ali Mokka joj se pridružuje. Mokka nema ništa vrijedno spomena ! A sve najgore što za jedan auto možeš reći,poželjeti,e to Mokka ima.

Balkanboj

Don, izroniće valjda i onaj moj zaključan komentar, slažem se sa tobom što se tiče Mokke…

Don

Ma, ok možda sam i ja malo pretjerao , pomiješao je sa merivom, ali generalno nije to tak daleko. Za 15 keka kupiš b klaDu,ali jest, isti k. 189 km/h a klada prebaci 200, a ima i bolje ubrzanje za 3-4 sekunde. Gepek je isti k…pati jer nema dužine, a visina mi ništa ne znači. Čak je infiniti bolje napravio onog q30,a i njega dobiješ za 15 u fullu. Ma za 15k imaš čudo auta, tako da Mokka nema baš aduta.

BB

Koliko je evritja konkretni model, km, godina…? I koliko je to uštede u odnosu na neki novi gradski suv pandan? Šta kaže servisna knjiga, da li je imao nepredviđenih kvarova?
Onaj ko kupuje polovan auto bi imao ovakva ili slična pitanja…
Inače mi se sviđala ova Mokka, kao beba bilder, ne mogu reći lijepa ali simpatična i ima svoj stav.
Ova nova, zelena, mi se sviđa da dizajnerskog aspekta gdje unosi dijelove dizajna sa Kadetta i Ascone…

Don
Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
Balkanboj

Btw, hvala redakciji što sam iz nekog razloga na „approval“ listi za komentare.

Stari Dejan

Ako ti je išta lakše, I ja sam bio dva puta dosad na toj listi, zadnji put pre mesec-dva čini mi se. 🙂

Stari Dejan

Ne razumem ove mini/bejbi SUV modele, ali kad vidim kako se moja žena oduševljava kad god vidi CX-3 jasno mi je zašto ih prave

Laki

PSA je dobro „izvagao“ da ostavi u ponudi „Haldex“ pogon koji je rijetkost u ovom segmentu!

moron

Mokka i Mazda CX-3 za mene imaju isti „nedostatak“. Imaju deficit medjusovinskog rastojanja za klasu kojoj teže (256 i 257 cm), što se jasno oseti po pitanju komfora zadnje klupe (tamo je dosta teskobno), ali, kome zadnja klupa nije imperativ, svakako zaslužuju plus zbog mogućeg 4WD pogona (za onoga kome to treba). Ali, „pristati“ na FWD, a uzeti Mokku ili Mazdu CX-3, teško mi je to razumeti, posebno kod Mokke, koja za mene uopšte nema prijatan dizajn kao mazda CX-3. I umesto Mokke FWD, u to vreme (ili danas, kao polovnjak), uvek bih pre uzeo poslednju generaciju Merive. Slične je… Pročitaj više »

Peki

U pravu si po pitanju prostora na zadnjoj klupi, Meriva je na ovom polju superiornija, dok je pristup laksi zahvaljujuci „antagonist“ vratima. No njen dizajn nije se uspeo nametnuti, sva je nekako izlomljena, posebno gledana iz profila. Ukoliko se ne varam nije postigla ni blizu tako dobar komercijalni uspeh kao Mokka

moron

Peki, „lepota je prolazna“, za razliku od upotrebne vrednosti, koja često zna i dugo da traje. Može Meriva nekoma i „da bude ružna kao lopov“, ali, to vozilo u transportno -porodičnom i svakom drugom smislu je „avion“ za Mokku (osim za 4WD verziju, ako Vam je to zaista potrebno). Pri čemu se Meriva kao novo vozilo, poslednju godnu-dve njenog tržišnog života, redovno prodavala i sa popustima od oko 5.000 evra i u Srbiji je samo ona u to vreme mogla cenovno za parira „našem“ Fiatu 500L (jer si za oko 14-15.000 tokom 2015-2016. mogao da kupiš vrhunski opremljenu Merivu 1,6… Pročitaj više »

Balkanboj

Evo ja kao vlasnik te kontra Merive mogu da kažem da je, upotrebno, mnogo bolji izbor od ove Mokke. Kad smo uzimali taj automobil u salonu je bila i Mokka koja je osetno tesnija unutra, posebno pozadi. Gepek je manji za dobrih 50 litara. Da ne zaboravim kako je cenovno Mokka 1.6b sa 115ks i dva nivoa opreme ispod Merive (koja je bila u najvišem „drive“ paketu i sa najjačim dizelom 1.6 100kw) bila 1600e skuplja. Potpuni idiotizam. A klirens Merive nije nešto manji od toga na Mokki. Prijatelj je uzeo pre 2 godine polovnu Mokku i stalno pljuje po… Pročitaj više »

Rikošet

Imaš li kakvih zemjerki prema „konstrukciji“ Merive? Kako si zadovoljan sjedištima, udobnost, funkcionalnost, zadnja vrata?

Balkanboj

Ciao, zamerki prema konstrukciji nemam. Vrata se otvaraju skoro pod 90°, sedišta su odlična čak i ova osnovna, ne zamaraju ni posle 12 sati vožnje. Tkanina na sedištima je izdržljiva, lako se čisti i ne pokazuje znake habanja posle 6 godina i 135k. Zadnja klupa je dovoljno komforna za dvoje odraslih ili troje manje dece. Ima dovoljno prostora za velika dečija sedišta a da prednja sedišta ne moraju da se pomere napred. Jedini „problem“ je kad na istoj strani pokušaju da izađu istovremeno putnici napred i pozadi zbog kontra vrata. U vožnji je trim malo tvrdji, nije kao BMW ali… Pročitaj više »

moron

Mogao bi da napišeš lep test o tim kolima. Siguran sam da bi potencijalno bilo dragoceno onima koji možda razmišljaju o kupovini kao polovnog.

Peki

Dakle trebao sam da napisem zapazanja u vezi Merive a ne Mokke, i nju imam u arhivi…😀

moron

Pa, ako imaš, a Ti daj, verujem da će i to da bude dragoceno, iz drugog ugla. Jer, Ti si ipak profi i institucija. Kod Tebe nema greške. To je uvek sveobuhvatno i objektivno, sa odmerenim rečima, pri čemu si zbog ogromnog iskustva u testiranju velikog broja vozila (pa i iste klase), u stanju da izvršiš i veoma dobra poredjenja različitih modela iste klase (što su korisna saznanja za kupce koji su u dilemi šta odabrati). I svi mi ostali možemo samo da sanjamo da jednoga dana napišemo neki amaterski „test“, koji ne samo da neće biti ni bleda senka… Pročitaj više »

Rikošet

Peki ima nas Balkanaca koji smo rasli pod uticajem radijacije iz Černobilja i koji smo zbog toga tijelom sličniji dinosaurusima nego ljudima 🙂 Takve kreacije u Mokki nemaju šta da traže, koju sam nakon redizajna svrstao u kategoriju „nit smrdi nit miriše“…

Izmenjeno 3 godine pre od strane Rikošet
Peki

Eeee pa i ja sam imao svoju dozu Cernobila, jos dugo godina sam upijao radi jaciju u Srbiji pre nego sam otisao u Francusku. Tamo je, rekose ondasnje vlasti, nije bilo, zaustavila se na granici 😂.
Ali bice da su pojedini ljudski primerci dobili znatno jacu dozu od mene…🤣

Rikošet

Hvala. Nisam imao priliku da se susretnom s Merivom. Neke stvari sam pretpostavio, ali za neke je ipak neophodno iskustvo…

Peki

Kao sto odgovorih Moronu, trebalo je znaci pisati o Merivi koju isto tako imam u arhivi. Drugi put…

Balkanboj

Naškrabaću ja neku o upotrebi i korišćenju… Pa ako šta valja pustite u etar.

BB

Tako… Dugogodišnje korišćenje je ipak mjerodavnije nego test od dva tri dana.

moron

Tu je najveći problem biti objektivan (ako je to uopšte moguće).