1. Home
  2. Vesti
  3. Kineskom proizvođaču automobila nije potrebna prodajna mreža u Evropi
Kineskom proizvođaču automobila nije potrebna prodajna mreža u Evropi
0

Kineskom proizvođaču automobila nije potrebna prodajna mreža u Evropi

946
0
Podelite sa prijateljima:

Kineski „startap“ Aiways, neće koristiti dilersku mrežu da bi prodavao automobile u Evropi i SAD. Umesto toga, kompanija će svoj U5 električni SUV prodavati kroz lizing ugovore kojima će samostalno upravljati.

Aiways planira da lansira U5 u Evropi početkom naredne godine, kao i u SAD krajem 2020.

„Smatramo da bismo mogli kupcima da pružimo veoma konkurentu mesečnu lizing ratu, nižu u odnosu na sličan automobil sa SUS motorom“, rekao je Aleksander Kloze, šef sektora Aiwaysa za inostrano poslovanje.

U Evropi, Aiways se nada da će zadržati mesečnu ratu za U5 na nivou ispod 400 evra i ponuditi ugovore na 24, 36 i 48 meseci. Suma za učešće još uvek nije odlučena a nisu ni finalizovane cene lizinga za SAD.

Što se Kine tiče, Aiways će prodavati U5 kroz dilersku mrežu, počev od septembra, jer finansijske usluge u najmnogoljudnijoj zemlji sveta, uključujući i lizing, još uvek nisu uobičajene.

Za U5 u Kini, kupci će morati da izdvoje sumu ekvivalentnu 35.000 evra, pre zaračunatih olakšica i subvencija.

Kompanija planira da proizvede oko 2.000 jedinica do kraja godine i tek ispod 50.000 tokom 2020.

Inače, U5 SUV počiva na modularnoj plaformi, kreiranoj u kombinaciji aluminijuma i čelika visoke čvrstine, s tim što je paket baterija u „sendvič pakovanju“ u podu vozila.

Standardni model poseduje bateriju od 65 kWh, koja je homologovana za autonomiju od 503 kilometra po starom NEDC ciklusu. U toku je homologacija po aktuelnom, WLTP režimu.

U Evropi, Aiways cilja kupce koji su u mogućnosti da pune U5 preko noći kod kuće. „S obzirom na autonomiju od 500 kilometara, smatramo da evropski kupci neće imati potrebu da dopunjavaju bateriju tokom dnevne eksploatacije“, kaže Kloze.

Aiways planira da u ponudu stavi i manji paket baterija za evropsko tržište, dodao je Kloze, rekavši da Aiways ne cilja specifična tržišta u Evropi.

Još SUV modela

Aiways je u Šangaju skinuo veo s U7ion koncepta, što sugeriše na produženi model, prvenstveno za kinesko i američko tržište.

Kompanija planira da lansira drugi model pre U7, koji će verovatno biti nazvan U4. Biće kraći od 4.680 milimetara, koliko je dugačak U5 i ujedno pogodniji za potrebe evropskih kupaca.

Aiways je osnovao Gu Feng 2016., bivši šef finansija kineskog automobilskog giganta, SAIC grupe.

Čovek broj jedan za proizvode  je Roland Gumpert, osnivač Apollo Automobilea i bivši šef Audi Sporta.

Aiways je takođe predstavio prošle godine perjanicu u vidu električnog sportskog automobila pod imenom Nathalie. Dotični automobil iz stanja mirovanja do 100 km/h ubrzava za samo 2,5 sekundi, poseduje cevastu čeličnu šasiju sa zaštitnim kavezom, što u značajnoj meri povećava krutost konstrukcije, a samim tim i bezbednost.

AutoRepublika

(946)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments