1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen upozorava na ogromne troškove elektrifikacije
Volkswagen upozorava na ogromne troškove elektrifikacije
4

Volkswagen upozorava na ogromne troškove elektrifikacije

324
4
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen grupa je upozorila da će ambiciozni plan tranzicije ka elektrifikovanim verzijama svih modela koštati kompaniju mnogo više nego što je to prvobitno procenjeno.

Ovo će naterati nemačkog proizvođača da još više produbi program štednje, da bi se izbalansirali veliki troškovi.

VW je inicijalno procenio da će troškovi elektrifikacije iznositi 20 milijardi evra. Međutim, šef konglomerata, Herbert Dis, kaže da to neće biti dovoljno, mada nije javno izneo o kojoj sumi je reč. Kompanija po njemu treba da redukuje troškove da bi mogla da investira u buduće tehnologije.

Naime, grupa namerava da lansira 80 novih električnih modela u okviru marki Volkswagen, Audi, Porsche, Škoda i Seat, do 2025. godine i ponudi elektrifikovane verzije za svaki od 300 modela grupe do 2030.

„Breme koje na plećima nosi naša kompanija, kao što su troškovi dovođenja električnih automobila na tržište, biće teže nego što smo to očekivali“, rekao je Dis u zajedničkom intervjuu sa čelnikom sindikata, Berndom Osterloom u Volkswagenovom internom biltenu. „Ovo je važno iz razloga što su naši rivali napravili veći napredak.“

Rekordni troškovi razvoja električnih automobila i potreba za usklađivanjem sa strožom regulativom u vezi sa emisijom izduvnih gasova, u velikoj meri pritiskaju proizvođače. Daimlerov Mercedes je predstavio EQC, prvi zaseban električni serijski model marke. Kompanija kaže da će izdaci za gamu od 10 potpuno električnih automobila do 2022. biti viši od inicijalne procene od 10 milijardi evra.

Kao što je poznato, Audi će u San Francisku sledeće nedelje predstaviti novi E-Tron krosover.

Skidanje kajmaka

Od ostvarivanja dogovora sa radnom snagom 2016., VW grupa je počela da profitira na reorganizaciji 12 automobilskih marki. Kompanija je povećala profitabilnost u matičnom brendu, koji je za više od trećinu povećao zaradu, sa 1,8 odsto na 4,1 prošle godine.

„Potreban nam je veći profit da bismo finansirali svoju budućnost“, rekao je Dis. „Četiri odsto je minimum, pet  do šest odsto omogućava neke buduće investicije a sa sedam do osam odsto smo spremni da istrpimo eventualnu krizu.“

Volkswagen je naglasio da je ciljna dobit iz poslovanja grupe osam odsto od prodaje do 2025., što korespondira s rastom na 7,4 odsto prošle godine. Što se marke Volkswagen tiče, ona cilja na brojku od šest odsto u istom periodu.

„Volkswagen je možda ambiciozan kada su ciljevi kompanije u pitanju, ili u najmanju ruku interno  gaji još veće ambicije“, rekao je Arnd Elinghorst, analitičar iz Evercore ISI-ja. „Odavno smo pozivali na to da VW postavi veće ambicije za matičnu marku.“

Izvor: Bloomberg

 

(324)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Rajko

Amerikanci su drakonskim kažnjavanjem pokušali da ih unište i to za običnu softversku optimizicaju emisije izduvnih gasova. Ali umesto da nestanu kako su to Amerikanci želeli, oni su iz svega izašli samo jači.

Mad Max

Odakle je VW izašao jači?? Iz prevare dizelgejt??
Pa VW je sjeba***o celu evropsku autoindustriju, a kamo samog sebe.
VW kaska u razvoju dizel motora i elektromobila, celu večnost.
Poostalo je jasno svima o kavoj prevarantskoj firmi je reč, što su dokazali brojne sudske presude….
VW i dalje pokušava da svoje zlo rzmaže po celoj konkurenciji.
VW više nikada neće bit ono što je bio, kao i cela nemačka autoindustrija.
VW je udari odzada „čep“ samom sebi i Nemcima….
Prodavanje magle, poput ovoga PR članka im je jedino preostalo…..

Renault Terminator

Oni su sami sebe unistili svojim prevarama.
VW fabriku treba zatvoriti.

moron

Pa, dobro, VW je uradio „otipimizaciju“ emisije izduvnih gasova, a Ameri su im odradili „optimizaciju finansija i životnih sokova“ …