1. Home
  2. Vesti
  3. Novi Duster s amblemom Renaulta i turskom registracijom
Novi Duster s amblemom Renaulta i turskom registracijom
2

Novi Duster s amblemom Renaulta i turskom registracijom

2.22K
2
Podelite sa prijateljima:

Treća generacija Dustera je lansirana nedavno i po tradiciji je premijerni nastup krosovera bio u dresu Dacije. Takve modifikacije će biti sklapane u Rumuniji i nudiće se na Starom kontinentu. Ali, planirana je i varijanta koja će biti nuđena sa znamenjem Renaulta i prve slike takvog krosovera su sada objavljene.

I iako je malo pojedinosti o samom vozilu, jasno je da će ovaj Duster označiti početak nove faze promena u velikoserijskoj proizvodnji u Renaultu.

Dacia Duster za Evropu

Strategija Renaulution uključuje brzu tranziciju ka proizvodnji električnih automobila u Evropi, što je poznato od ranije. Navodno je sve manje profitabilno sklapati konvencionalna vozila na tlu Starog kontinenenta, ali Renault ne namerava da skroz digne ruke od njih. Stoga izmešta proizvodni centar iz Francuske u Tursku.

Lokalni zajednički poduhvat po imenu Oyak Renault poslujee već 54 godine i tokom tog perioda je sklopio više od 7,5 miliona vozila, pa je sada na pragu da im zapadne nova misija. Turska je viđena kao glavni izvoznik vozila Renaulta, naravno, ne računajući zemlje Evropske unije. Za potrebe proširenja proizvodnih postrojenja u ovom kompleksu će biti utrođeno oko 400 miliona evra, i to do 2027. godine.

Oyak Renault trenutno proizvodi dva modela, i to heč Clio i sedan Megane. Ali, četiri nova modela će u naredne četiri godine biti dodeljene fabrici u Bursi. Tri aduta koja dolaze će biti u znaku krosovera B i C segmenta, dok će svaki posedovati i lokalno sklopljenu hibridnu verziju. Kompanija namerava da izvozi najveći SUV iz C segmenta, i to na tržišta pedesetak država.

Krosover po imenu Renault Duster će stići kao prvi od obećanog kvarteta vozila sklapanih u Turskoj i njegova proizvodnja će startovati u drugom polugođu 2024. godine. Za sada nema pojedinosti o samom vozilu, pa nije ni jasno kako i koliko će se Renaultov Duster razlikovati od Dacijinog. Naravno, s izuzetkom grba i natpisa na karoseriji i drugde. Slike noviteta koje su prve objavljene a koje ilustruju turski Duster, pokazuju da je izmenjena maska hladnjaka, dok je umesto amblema francuske marke postavljen natpis s imenom francuske marke.

Turski Duster će dolaziti i u hibridnom izvođenju, ali nema informacija o samom pogonskom sklopu. Evropska Dacia Duster takođe pruža hibrid sa 140 konjskih snaga, ali i benzinsku modifikaciju sa 130 KS, kao i onu pokretanu gasom. Takav Duster raspolaže s okruglo stotinu „konjića“. Kako bilo, više pojedinosti na ovu temu ćemo saznati naredne godine.

AutoRepublika

(2216)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
igi

Aj videćemo uživo ali ovako na slikama, izgleda bolje od RAV-4, pošto malo nalikuje (pričam samo o izgledu, ne i o ostalim karakteristikama niti ceni).

Matija

Dobar je novi Daster, sve je na svom mestu i izgleda bas onako kako treba!