1. Home
  2. Vesti
  3. Test „severnog jelena“ Škode Kodiaq RS – u čemu je smisao „sportskih“ SUV-a? (VIDEO)
Test „severnog jelena“ Škode Kodiaq RS – u čemu je smisao „sportskih“ SUV-a? (VIDEO)
7

Test „severnog jelena“ Škode Kodiaq RS – u čemu je smisao „sportskih“ SUV-a? (VIDEO)

5.34K
7
Podelite sa prijateljima:

Kodiaq je prvi Škodin SUV koji je poneo RS značku. Izgleda naoštreno, a zahvaljujući dizel motoru s 240 ks, bez dileme je brz. Ipak, bez obzira na „sportski imidž“, da li očekujemo previše od jednog, u osnovi porodičnog automobila?

Španski „km77“, poznat po organizovanju testa „severnog jelena“, uvek nas zabavi kada je reč o testiranju vozila s povišenim klirensom. Sasvim je jasno da moderni, elektronski sistemi kontrole stabilnosti ne dozvoljavaju automobilima da se „preture“, ali bez obzira na to, svi nedostaci kada je o upravljivosti krosovera reč, dolaze do izražaja.

U prvom pokušaju, poslovično sprovedenom pri brzini od 77 km/h, vozač dobija uvid u ponašanje vozila kada se dovede do limita. Kodiaq RS jasno pokazuje podupravljanje nakon manevra izbegavanja, koje je teško iskontrolisati. Tek kada se brzina spusti na 75 km/h, vozilo prolazi test, koji je zapravo i namenjen određivanju brzine kojom realno možete bez posledica izbeći iznenadnu prepreku na putu.

Međutim, da li RS paket čini Kodiaq više sportskim? Pa, ne baš. Tome svedoči poređenje s testiranjem standardnog Škodinog SUV-a od pre par godina. Navodno, bio je čak stabilniji pri višim brzinama. Ovo može biti posledica brojnih faktora kao što su veličina točkova i guma, kao i činjenica da je 2.0 TDI s 240 konja teži u odnosu na običan motor. Nedavno smo objavili i test sestrinskog modela, Seat Tarraca.

Obrni-okreni, vožnja u klasičnoj automobilskoj konfiguraciji, kao što je ona Octavije RS, mnogo je bezbednija, zabavnija a i jeftinija. Naravno, ovo nije ništa negativno upućeno Škodi generalno, jer iracionalna popularnost SUV/krosovera diktira trendove. Sve u svemu, RS je dobio prolaznu ocenu, samo nemojte imati iluziju da se nalazite u jednom „sportskom automobilu“.

AutoRepublika

Izvor: 77 km/h

(5335)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
DALTON OS

SVA SREČA DA KOD NAS NEMA SEVERNIH JELENA!!HA HA HA ..

Mad Max

Poenta „sportskih“ SUV-ova, je u glavama vlasnika…..
Poenta je da nema poente.

TNT

Baš tako. Poenta je da sam lažeš sebe da to što si mator, voziš automobil koji je u osnovi radno / vučno vozilo a tebi uglavnom služi za transport dece po ceo dan, ne znači da sam nisi kul i sportski orijentisan. Vozio bi u stvari 911, ali niti imaš još jedno garažno mesto za njega, kičma ti ne da, a i nemaš para za njega. Daj onda bar da taj kamiončić što kupiš bude „sportista”, koliko god to bilo besmisleno za automobil povišenog klirensa. U svemu tome se i sam prepoznajem.

moron

E, kakvi ste … Ja sam bio ubedjen da bi mi Rifter „legao kao budali šamar“, ali, sada, pošto ima visinu od oko 185 cm, ispada da je to izuzetno opasno voziti 🙂

don

Ne mozes protiv fizike, kako se tebi tesko ili nemoguce smjestiti u ficu, tako ni rifter ili karoq ne mogu protiv bocnih sila, velikih povrsina i visokog tezista. Kupi Stelvia pa se vozi kao covjek,prostora ima na pretek(sta je 500l gepeka:-)), stabilan je dovoljno, zavoje pegla samouvjereno a uzitak koji pruza je nemjerljiv.

Petar

Možda da se prisjetite Alfa romeo Stelvija, bi se našla svrha…

hercegovac

Mozda su Croos Contry verzije najpogodnije rješenje dobijes dobar klirens, malo poviseniju poziciju sjedanja, a na drugoj strani ne predstavljaju „kutije na tockovima“ koje su problematicne zbog lakseg prevrtanja i slabije aerodinamike.