1. Home
  2. Vesti
  3. Zašto ni posle 4 godine nije krenula proizvodnja Mercedesa-AMG ONE?
Zašto ni posle 4 godine nije krenula proizvodnja Mercedesa-AMG ONE?
0

Zašto ni posle 4 godine nije krenula proizvodnja Mercedesa-AMG ONE?

669
0
Podelite sa prijateljima:

Mercedes radi na prvom hiperautomobilu sopstvene proizvodnje. To će biti ekstremna „mašina“ sa preko hiljadu konjskih snaga i tehnologijom preuzetom iz tima koji se takmiči u seriji Formule 1. Da li treba podsećati da je upravo ova ekipa čak sedam puta u nizu osvajala titulu za najboljeg konstruktora, za šta postoje šanse da se ponovi, ako se Mercedes istakne i 2021. godine.

Međutim, ne može se reći da im s modelom ONE ide baš sve glatko i prema zamislima. Naprotiv, inženjeri se muče s tim kako da reše, na oko ne tako veliki problem, što je već očito jer je hiperautomobil trebalo da se zakotrlja s proizvodnih traka još pre oko godinu dana, ali se to nije dogodilo. Razlog se krije u činjenici da na korektan način treba podesiti pogonski sklop, kako bi i nivo zagađenja vazduha ostao u prihvatljivim granicama.

Kada motor bolida Formule 1 radi na leru, ili u leru (kako vam volja), obrtomer pokazje da se kolenasto vratilo vrti na 5 hiljada obrtaja u minutu. Međutim, za vozila kojima je dozvoljeno kretanje po javnom drumu, vrednost bi trebalo da bude oko 1.200 rpm, a sve iz nužde da se ostane u okviru emisionih granica. Tako i inženjerski tim angažovan na razvoju modela Mercedesa-AMG ONE mora da obezbedi da bude ispunjen ovaj uslov, pre dobijanja zelenog svetla za „masovnu“ proizvodnju.

Dok model ONE ne bude spreman, najsnažniji model marke ostaje Mercedes-AMG GT Black Series. On koristi V8 motor koji isporučuje monstruoznih 730 konjskih snaga uz 800 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Da se vratimo mi na našeg glavnog, pa pre bi se reklo anti-junaka ove priče. Poseduje termalni motor zapremine 1,6 litara, koji je integrisan u hibridni turbo sistem, što uključujue i četiri električna motora i inovativan sistem rekuperacije energije. Svi agregati u zbiru obezbeđuju 1.006 konjskih snaga što je dovoljno da hiperautomobil ubrza od 0 do 100 km/h za manje od tri sekunde, dok mu do 200 km/h treba 6 sekundi. Najviša brzina je elektronski ograničena na 350 km/h. ONE će posedovati sedmostepeni automatski menjač.

Dakle, pogonski sklop spada u kategoriju PHEV, pa onda valja u opisima obavezno i dodati činjenicu da bešumna autonomija vozila dostiže skromnih 25 kilometara.

Ukupno je planirano da se izradi samo 275 primeraka koji su već rasprodati po ceni od 2,75 miliona evra (i to bez poreza na dodatu vrednost). Podatak o tome da su svi, inače koliko vidimo još uvek imaginarni primerci razgrabljeni, nije zvanično potvrđena od strane uprave Daimlera.

Možda će nekom biti zanimljivo i da pročita kako se ONE pokazao na Nirburgringu pre par nedelja. Možemo samo da kažemo nije baš osvetlao obraz konstruktoru.

AutoRepublika

(669)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments