1. Home
  2. Industrija
  3. Analiza: Nemačka gubi važnost za Ford
Analiza: Nemačka gubi važnost za Ford
0

Analiza: Nemačka gubi važnost za Ford

3.64K
0
Podelite sa prijateljima:

Restruktuiranje operacija Forda u Evropi biće od presudnog značaja za smanjivanje uloge Nemačke u čitavom nastupu ovog proizvođača na Starom kontinentu. 

Ford u Nemačkoj ima dve fabrike, a u ovoj zemlji nalazi se i centar američke marke za naš kontinent. Ranije ove godine javnosti je saopšteno da će „plavi oval“ podeliti nekoliko hiljada otkaza u Evropi, a da će od toga čak 5.000 radnika u Nemačkoj ostati bez posla.

Trenutno, dva najuspešnija modela Forda u ovom delu sveta su Fiesta i Focus i oba se sklapaju u zemlji Germana (Fiesta i na drugim lokacijama). No, i to bi veoma brzo moglo da se promeni. Naime, rast potražnje za SUV modelima imao je uticaj na pad prodaje svih drugih segmenata, uključujući i B i C segment gde se nalaze Fiesta i Focus.

Ford je nedavno najavio dolazak nove Pume koja obući ruho krosovera B segmenta, pa se očekuje da će ovaj mali SUV oduzeti jedan broj kupaca od Fieste. Prema podacima Jato Dynamics, američki brend je u prva dva meseca ove godine prodao 34.523 primerka Fieste, što je rezultat za 24% lošiji u odnosu na isti period protekle godine. S druge strane, Focus beleži rast prodaje od 12% i zaključno sa februarom za njega se odlučilo 36.600 kupaca širom Evrope.

Kako Nemačka gubi na značaju kao proizvodna lokacija, tako do izražaja dolaze dve nove automobilske sile u Evropi: Rumunija i Turska. Ford ima fabrike u obe zemlje, a početkom godine najavili su nova ulaganja u pogon u Rumuniji. Ujedno, kod komšija će doći do novog talasa zapošljavanja, pa će u fabrici u Krajovi raditi 5.900 radnika.

Rumunski pogon Forda osim modela EcoSport proizvodiće i najavljenu Pumu. Američka marka nije dala zvanične podatke koliki je kapacitet ove fabrike, ali se pretpostavlja da je u pitanju 300.000 vozila na godišnjem nivou. No, ovde se pored automobila sklapa i Fordov proslavljeni trocilindarski motor EcoBoost. Otkako je otvorena ova proizvodna lokacija 2008. godine, Amerikanci su uložili više od 1,5 milijardi evra u razvoj fabrike u Krajovi.

Kada je reč o Turskoj, očekuje se još veći obim proizvodnje i u ovoj zemlji. Ford je ostvario značajno strateško partnerstvo sa Volkswagenom, a jedan od delova saradnje je i zajednički razvoj i proizvodnja novog komercijalnog vozila za VW. Gotovo je izvesno da će se taj „prepakovani“ Fordov Transit proizvoditi zajedno sa originalnom varijantom u Turskoj.

Još jedna bitna lokacija za Fordovu proizvodnju u Evropi jeste Valensija u Španiji. Američki brend najavio je da će nova generacija Kuge biti sklapana upravo na Pirinejskom poluostrvu. Ovde se već proizvode Mondeo, S-Max i Galaxy, ali sva tri modela su trenutno u razmatranju za penzionisanje.

Za Ford koji pokušava da učini profitabilnim svoje poslovanje na Starom kontinentu sasvim je realno da ugasi postrojenja u Nemačkoj. Cena radne snage neuporedivo je veća u toj zemlji nego u Rumuniji i Turskoj koje su se do sada pokazale kao itekako sposobne da plasiraju na tržište vozilo odgovarajućeg kvaliteta.

Ipak, Fordov centar za Evropu, kao i razvojno odeljenje definitivno će ostati u Nemačkoj. Ova država igrala je veliku ulogu tokom razvoja poslovanja američke marke sa ove strane Atlantika, te je nerealno očekivati da se evropsko sedište izmesti u neku drugu zemlju.

Đorđe Platiša

(3637)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments