1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Proizvođači automobila bi lako mogli da se suoče s milijardama evra kazni
Proizvođači automobila bi lako mogli da se suoče s milijardama evra kazni
0

Proizvođači automobila bi lako mogli da se suoče s milijardama evra kazni

174
0
Podelite sa prijateljima:

Proizvođači automobila bi mogli da se suoče s milijardama evra u vidu kazni zbog neusklađivanja s ciljem Evropske unije u vezi s prosečnom flotnom emisijom ugljen-dioksida. Ove mere treba da stupe na snagu sledeće godine, a analitičari su već sada ustanovilil da će automobilske kompanije biti u velikom problemu, posebno ako se u obzir uzme da je emisija CO2 na najvišem nivou od 2014. godine.

Procenjena akumulativna suma na ime kazni iznosi 34 milijarde evra, kaže izveštaj JATO Dynamicsa, baziran na prošlogodišnjim podacima o emisiji ugljen-dioksida. Volkswagen grupa i PSA grupa, dva najveća proizvođača po obimu u Evropi, mogli bi da se suoče s gubitkom do polovine zajedničkog neto profita, izveštava JATO.

Penali dolaze u vidu 95 evra po gramu CO2 preko limita, što se naravno množi s brojem automobila koji će biti prodati 2020. i 2021, mada pet odsto vozila s najvišom emisijom se neće računati u 2020. Ciljna flotna vrednost iznosi 95 grama po kilometru.

JATO je u martu saopštio da je ukupna emisija CO2 2018. u 23 evropske zemlje bila u proseku 120,5 g/km, što je više od 118,1 g/km iz 2017. Finalna brojka EEA za 2017. je bila 118,5 g/km.

Analitičari navode  da je za to krivo više faktora. To se pre svega odnosi na rastuću popularnost SUV/krosovera, koji imaju tendenciju da budu teži i lošije aerodinamike, a samim tim i manje efikasni u odnosu na limuzinske ili hedžbek ekvivalente. Zatim, tu su zabrane starijih dizela u nekim evropskim gradovima, kao i posledice dizel skandala Volkswagen grupe. Upravo su zabrane koje se šire po Evropi i „dizelgejt“ oslabili pozicije automobila pogonjenih dizel motorima, jer su kupci izgubili poverenje u ovu tehnologiju, tako da se masovno prebacuju na benzinske agregate , koji su, kao što je poznato, manje efikasni.

„Kompanije će morati da ubrzaju rad na ispunjavanju ciljeva“, rekao je Mihael Švajkl, automobilski ekspert u PA Consultingu u Nemačkoj i autor godišnjeg kompanijskog izveštaja u vezi s napretkom proizvođača automobila u ostvarivanju ciljeva vezanih za emisiju izduvnih gasova. „Smatram da su potcenili napore da se sa SUS motora pređe na alternativne pogone“, dodao je on. „Tržište je zauzelo jasan kurs a oni nisu dobro procenili koliko će vremena biti potrebno za zaokret ka vozilima s niskom i nultom emisijom izduvnih gasova.“

Ciljevi postavljeni na osnovu mase flote

Mada je EU odredila 2021. kao godinu kada će flotni prosek od 95 g/km CO2 biti obavezan, proizvođači imaju različite ciljeve bazirane na prosečnoj masi svojih vozila. Cilj Fiat-Chryslera za 2021. je 91,8 g/km, primera radi, što je najniža vrednost među svim proizvođačima, jer kompanija prodaje visok procenat malih automobila, dok je s druge strane, Daimlerov cilj 102,8 g/km.

Investiciona UBS banka je u svom izveštaju sugerisala ovog meseca da je ova „granična vrednost“ učinila manje verovatnim da će proizvođači automobila koristiti tehnologiju lakih materijala da bi snizili prosečnu emisiju.

Masa vozila unutar flote bi mogla da bude jedan od faktora koji će odrediti da li će Ford da ostvari zadate vrednosti za 2021., kaže Švajkl. Ova kompanija je nedavno najavila strategiju redukovanja broja modela u gami u korist SUV-a. To bi moglo značajno da oteža posao Fordu da smanji prosečnu emisju, ali u isto vreme, veća prosečna masa flote bi podigla ciljnu vrednost, pojašnjava Švajkl. On je dodao da Fordova odluka da promeni strategiju godinu i po dana pre roka znači da će biti potrebno odraditi veliki posao da bi se ostvarili ciljevi.

Profit će verovatno pretrpeti udarac

UBS je ovog meseca takođe saopštio da mada očekuje da će svi proizvođači sem Fiat Chryslera ostvariti svoje ciljeve, troškovi koje donosi uvođenje novih tehnologija, kao što su „plug-in“ hibridi, smanjiće profit za do 7,4 milijarde evra. To bi moglo da znači udarac od 25 odsto na zaradu po akciji u PSA i 20 odsto u Fiat Chrysleru, kaže UBS.

Oko 75 odsto ovih troškova će izneti proizvođači, dok će se od kupaca tražiti da podmire ostatak kroz više cene vozila.

„Pod normalnim okolnostima, kompanije i potrošači bi podelili ovaj teret“, rekao je Švajkl. „Međutim, u poslednje dve-tri godine, proizvođači automobila su izgubili poverenje kupaca, kako zbog Volkswagenovog dizel skandala, tako i drugih faktora, tako da povećanje cena neće moći da prođe tek tako.“

Ipak, izveštaj Financial Timesa sugeriše da bi FCA mogao da pokuša da popuni jaz kroz ulazak u otvoreni aranžman s Teslom. Na taj način, Fiat Chrysler bi smanjio prosečnu flotnu emisiju CO2 (računajući i Tesline automobile) na prihvatljiv nivo. Formiranje druge takve grupe uključuje Toyotu i Mazdu.

Dejv Leget, automobilski urednik u analitičkoj firmi GlobalData, rekao je: „Kako se vremenska distanca u odnosu na određivanje limita od 95 g/km smanjuje, kompanije sve više razmatraju udruživanje u grupe, kao strategiju za izbegavanje velikih kazni. Suma koju bi FCA mogao da plati Tesli za privilegije u okviru grupisanja, još uvek nije zaključena. Nije iznenađujuće da Tesla s nultom emisijom pažljivo prati novu mogućnost profitiranja u Evropi.“

Tokom 2018., prosečna emisija CO2 Fiata je po JATO-u iznosila 119,2 g/km, tako da je Evercore ISI izračunao da će italijanskoj marki biti neophodno da smanji emisiju na ispod 89 g/km da bi se uskladila s ciljevima. Pod pretpostavkom da se na 30 g/km primene penali od 95 evra po suvišnom gramu, potencijalna kazna bi mogla da iznosi oko 3 milijarde evra, procenjuje Evercore ISI.

Mnogi proizvođači automobila su u isto vreme odlučili da udruže sopstvene marke.

PA Consulting je manje optimističan nego UBS u vezi s ostvarivanjem ciljeva za 2021. Po najpozitivnijoj prognozi ove kuće, Ford i FCA neće uspeti da se nađu u okviru bezbednog limita, dok će VW grupa i PSA biti tačno na njemu. Po konzervativnijem scenariju, jedini proizvođači koji će izbeći kažnjavanje su Toyota sa svojim hibridima, Volvo i Renault-Nissan-Mitsubishi alijansa.

VW grupa je u opasnosti da će morati da plati penale uprkos upravo objavljenoj investiciji u električna vozila, vrednoj 19 milijardi evra, koja treba da bude sprovedena između 2019. i 2023. „Oni su čekali godinu-dve dana duže nego što je trebalo, na razvijanje svojih proizvoda“, kaže Švajkl. „Da li mogu da apsorbuju kaznu od više milijardi evra? Da, mogu, ali problem nije novac već narušavanje njihove i ovako poljuljane reputacije ukoliko propuste da ostvare zadate vrednosti.“

Više EV i PHEV modela na putu

Analitičari su konstatovali da mada situacija oko emisije izduvnih gasova izgleda mračno za mnoge proizvođače, bazirano na prodaji iz 2017. i provizornim brojkama za 2018., tržište će početi da izgleda poprilično drugačije kako se budemo bližili kraju godine, jer će više električnih automobila i „plug-in“ hibrida biti dostupno kupcima. Veliki igrači kao što su VW grupa, PSA i Daimler, još uvek nisu započeli prodaju velikoserijskih električnih vozila.

„Ključni modeli za smanjivanje prosečne flotne emisije CO2 treba da se nađu na tržištu već početkom 2020.“, kaže UBS, primećujući da će u proseku proizvođači automobila morati da redukuju emisiju za 19 odsto, odnosno 23 g/km.

Rukovodioci izražavaju optimizam, navodeći da su sigurni da će ispuniti ciljeve, bez obzira što brojke pokazuju da su mnogi prozvođači nazadovali po tom pitanju.

„Plaćanje penala ili nekih nadoknada, za nas nije opcija“, rekao je šef Renaulta, Tijeri Bolor, na nedavnom Salonu automobila u Ženevi. „Mi smo u skladu s tim kreirali svoju strategiju.“

Priredio: Pavle Barta

AutoRepublika

 

(174)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments