1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Analiza: Šta se zapravo dešava sa Teslom?
Analiza: Šta se zapravo dešava sa Teslom?

Analiza: Šta se zapravo dešava sa Teslom?

866
4
Podelite sa prijateljima:

Ilon Mask trenutno mnoge od Teslinih ambicioznih planova baca u vodu. Umesto toga, on se oslanja na sve više diktatorske strukture, masovna otpuštanja i ekstremne popuste na modele u ponudi. Šta je sledeće za nekada briljantnog pionira električnog pogona? Pozadinski izveštaj.

Tim Lesau je pre deset godina dugo razmišljao da li to zaista želi: šest Superchargera ispred pekare koju drži u Braku kod Hamburga. „Nisam mogao nikoga da pitam, tada jedva da je bilo nekog iskustva“, kaže pekar-majstor, koji žito za svoje organske proizvode melje u vetrenjači staroj 174 godine. U 2014. godini jedva da je bilo električnih automobila na nemačkim putevima, u ponudi je bio samo Model S.

Veliki znak pitanja je tih godina visio nad mladom kompanijom iz SAD-a i nad čitavom vrstom pogona. I sa toliko neizvesnosti, žrtvovati vredna parking mesta? „Moj deda me je konačno ubedio“, kaže Lesau, koji danas ne žali zbog ovog koraka – naprotiv. Šest je postalo dvanaest Superchargera. „Ovde puni 150 do 200 Teslinih vozača svakog dana“, kaže zadovoljno, „i skoro svi nešto dodatno kupe od nas“.

Trenutno postoji oko 57 hiljada kompresora na skoro 6.200 lokacija širom sveta, i preko 10 hiljada na 1.200 lokacija u Evropi. Merilo koje nema premca. Tesla više ne peče male kiflice. Šef kompanije Ilon Mask želi da početkom naredne decenije postane najveći proizvođač automobila na svetu, i da proizvodi 20 miliona automobila godišnje. To bi bilo skoro dvostruko više nego što Toyota danas može da proizvede.

Poređenja radi, da kažemo da je Tesla tokom 2023. prodala ukupno 1,81 milion vozila, dok je 2022. ta cifra bila na nivou od 1,3 miliona. Pa ipak, s iznenadnim smanjenjem tima za superpunjače i skoro 500 otpuštenih radnika, samo u ovoj oblasti, Mask masovno usporava razvoj globalne infrastrukture za punjenje.

Takva fleksibilnost pri donošenju velikih odluka može biti i prednost i mana. Bilo kako bilo, za razliku od klasičnih proizvođača automobila, Tesla nema olovnu prošlost motora sa unutrašnjim sagorevanjem goriva, a koje bi se morao otresti u napornim procesima transformacije. „Ilon Mask ne samo da je razvio električne automobile, već ih je i dosledno preispitao“, kaže berzanski analitičar Jirgen Pajper, koji smatra da je Mask „preduzetnik u najboljem smislu te reči, on to samo radi, sprovodi svoje vizije. Nedostaju nam takvi momci.“

Mask ima velike zasluge

Ove Kroger iz Libeka se takođe divi Amerikancu. „Činjenicu da je elektromobilnost dobila takav zamah dugujemo jednom jedinom čoveku: Ilonu Masku. Bez njega ne bismo bili tu gde smo danas“, kaže automobilski stručnjak, koji voli da poredi svog uzora sa Aleksandrom fon Humboltom: „Ilon Musk je milenijalac.“

Uprkos svom divljenju, Kroger je i dalje realista i profesionalac kada je proizvod u pitanju. Kao deo jedne od usluga koje pruža, North German takođe pregleda potpuno nove primerke tokom rasuđivanja, kako bi što pre mogao da se žali na nedostatke. Prema internom Teslinom pravilu, to bi trebalo da bude moguće samo tokom prvih 160 kilometara i u roku od 24 sata. Činjenica da stručnjaci čak nude ove usluge može da iznervira nemačke kupce koji su navikli na kvalitet. Navikli ste na činjenicu da sveže sa montažne trake znači i bez grešaka.

To je bio daleko od slučaja sa modelom X, kariranog Hajnera Rajtmajera iz Valdminhena (Bavarska). Kada je uručen u decembru 2022. godine, prajmer je svetlucao kroz boju na okviru vrata, a gornja stakla Falcon Wingsa su bila pogrešno zalepljena, što je dovelo do sakupljanja vode na krovu. Takođe je curilo jer je bio prevelik razmak između kokpita i priključka na vratima. Tokom dva prefarbavanja, deo boje je završio kao magla od spreja na prozorima i netaknutim delovima karoserije.

Veliki problemi sa kvalitetom Teslinih modela

U ulaznom delu, farba je nepravilna kao kora od pomorandže, sedišta škripe, a plastični odbojnici za poklopac prtljažnika su bili labavi prilikom isporuke. Prepoznavanje saobraćajnih znakova do danas ne funkcioniše pouzdano, na primer, prepoznaje znakove sa ograničenjima brzine tamo gde ih nema. Leva vrata se pri otvaranju zaustavljaju na pola, pa postoji opasnost od udarca u glavu! I prozor na vratima je takođe razbijen.

„Što se tiče performansi vozila, to je najbolji automobil koji sam ikada imao“, kaže konsultant za menadžment. Ali postoji i druga strana medalje. Rajtmajer je tužio Teslu pred Okružnim sudom u Regenzburgu zbog nedostataka. Takođe zato što bi to moglo biti od značaja za bezbednost. Posebno je zabrinut zbog buke pucketanja koja dolazi iz prednjeg desnog automobila ili luka točkova koja se javlja pri skretanju. Na usmenoj raspravi krajem februara, veštak nije mogao da isključi bezbednosni nedostatak.

„Bez daljeg testiranja, nerazumno je nastaviti voziti automobil“, rekao je stručnjak, koji je napisao izveštaj od 47 stranica sa 93 fotografije o Rajtmajerovom modelu X-u. On je i sam tokom procene vozio električni SUV i takođe je primetio čudnu buku u vidu kliktanja. „Nisam to želeo da ponovim nekoliko puta jer sam imao loš predosećaj, i želeo sam da izbegnem naknadnu štetu“, rekao je on na suđenju.

Škripe li sedišta pozadi?

Dalja istraga o nedostacima koštala bi mnogo novca. Govorimo o 6.000 do 8.000 evra samo za otkrivanje uzroka pukotine. I ponovo istu količinu da se identifikuje još jedan misteriozni zvuk. Njegov izvor je verovatno skriven duboko u zadnjim kožnim sedištima, koja bi morala biti uništena da bi se istražio uzrok. Prema recenzentu, zvuči „kao da se folija stisne“. Sanacija štete na farbanju koštala bi oko 4.000 do 5.000 evra. Kvalitet izrade i Teslino rukovanje defektima su „podzemni“, rekao je Rajtmajer.

Istovremeno, međutim, ukazuje na značajan gubitak vrednosti nekih nemačkih zarada u poređenju sa Teslom. „Pitate se da li biste radije prihvatili praznine i lošiju uslugu, ali zauzvrat uvek imate najnoviji softver i znatno manji gubitak vrednosti. Advokat Kristof Lindner se specijalizovao za slučajeve poput Hajnera Rajtmajera. U svojoj advokatskoj kancelariji u Rozenhajmu, on i njegov tim godišnje dobijaju oko hiljadu upita o Tesli, što je relativno visok broj s obzirom na kontingent od oko 165 hiljada automobila u Nemačkoj. Mnogi od trenutnih slučajeva uključuju eliminaciju ultrazvučnih parking senzora.

Ušteđeno na opremi

Tesla ga je u Modelima 3 i Y zamenila sistemom merenja udaljenosti zasnovanim na snimku s kamere, koje proizvođač naziva „mrežom za 3D prepoznavanje, zasnovanom na osmatranju“. Ovo funkcioniše veoma nepouzdano, kaže Lindner, „na kraju je grđe, nego da uopšte nema senzora.“ Kristijan H. iz blizine Minhena može reći ponešto o tome. Nedaleko od svoje kuće, hodajući se, radi demonstracije, približavao stubovima, parkiranim automobilima i vatrogasnim hidrantima. Njegov petnaestomesečni Model 3 ne primećuje ništa od ovoga ili prikazuje udaljenosti pogrešno. Kristijan je naručio automobil sa ultrazvučnim senzorima, ali je dobio video verziju.

Ne mora nužno da bude gori od radara ili ultrazvuka, kaže Andreas Rigling, šef Centra za testiranje mobilnosti i aktivne bezbednosti u ADAC-u. Međutim, trend je ka fuziji senzora, odnosno kombinaciji radarskih i video senzora, na primer. Povodom Teslinog mogućeg oštećenja vida, stručnjak sumnja: „Možda će biti puštena tehnologija na kojoj još radimo. Međutim, u interesu potrošača, svi proizvođači u Nemačkoj moraju „prvo da obezbede funkcije, a ne da čekaju probleme“.

Sudari pri parkiranju zbog neispravnih senzora bili su krivica kupaca, kaže Rigling: „To je samo sistem pomoći u vožnji, vozač ostaje odgovoran. Drugi automobil Kristijana, Model Y, koji je takođe star petnaest meseci, takođe ima problem sa parking senzorom. Senzori za kišu i prepoznavanje saobraćajnih znakova takođe nisu pouzdano funkcionisali na obe Tesle, kaže Kristijan. Kao i mnogi kupci američke marke, on veruje da je on neka vrsta „test vozača“ za američkog proizvođača. Tesla postepeno ispravlja greške tokom tekućih aktivnosti putem ažuriranja softvera, ali to ponekad traje godinama.

Ažuriranja postepeno

Stručnjaci ovo nazivaju sazrevanjem banane. Tesla ne želi da komentariše konkretan slučaj, ali na pitanje ističe da će se „mreža za 3D prepoznavanje” vremenom poboljšati. „Tesli nedostaje veličina da iskreno prizna i popravi greške“, kaže advokat Lindner, koji i sam vozi Model X sa raznim kozmetičkim nedostacima. Jedno mu je jasno: „Tesla više nema zaštitu štenaca“. Američka kompanija više nije u ulozi takozvanog startapa kome se velikodušno opraštaju početničke greške: s obzirom na eksplozivne brojke u pogledu obima prodaje i puno obećanja, Amerikanci se sve više moraju meriti sa etabliranim proizvođačima i, pre svega, više i oštrije.

Oni se često vraćaju godinama unazad u razvoju softvera, na primer kada je reč o bežičnim ažuriranjima i eksternom umrežavanju. Međutim, mnogi od njih sa sobom nose vrline iz starog sveta motora sa unutrašnjim sagorevanjem koje vozači Tesle ne žele da propuste i stoga ih revnosno preuređuju. Na primer, kod specijaliste za delove u Hamburgu Meilea. Kompanija je konstruisala kontrolnu ruku za Model 3 i Model Y koja ne škripi. Autoteile Zimmermann iz Pflugdorfa u Bavarskoj ne samo da optimizuje sve serije Teslinih modela u sopstvenoj radionici, već ima i komponente šasije koje se proizvode u kompaniji. Sve dolazi sa petogodišnjom garancijom.

„Svako ko veruje da je Tesla poboljšala kvalitet šasije i dalje veruje u Deda Mraza“, kaže vlasnik Jirgen Cimerman. Preduzetnik trenutno teško može da se spase od porudžbina iz cele zemlje, a povremeno i iz inostranstva. „Tesla izrađuje fascinantne automobile sa veoma dobrim odnosom cene i performansi – ali nažalost bez servisa“, kaže Cimerman. Čim bi kupoprodajna cena bila plaćena, kupci bi bili ostavljeni na cedilu. Ali čak i sa ambicioznim softverom ponekad postoje problemi – na primer sa prestižnim Autopilotom.

Ozbiljna suđenja u SAD-u

Agencija za bezbednost saobraćaja NHTSA je u SAD-u istražila skoro 40 nesreća sa ukupno 19 smrtnih slučajeva, u vezi sa sistemom pod nazivom „Full Self Driving“. U decembru su se vlasti i proizvođači složili da povuku sve Tesline modele, od Modela S iz 2012. Naziv Autopilot sugeriše putnicima da automobil može da vozi potpuno autonomno. U stvarnosti, međutim, to je samo sistem pomoći koji je namenjen da rastereti vozača u određenim situacijama. Sada proizvođač mora da obezbedi da vozači drže ruke na volanu i koncentrišu se na put kroz unutrašnje kamere i senzore pokreta na volanu.

Tipične kvake na vratima automobila ove marke koje se mogu uvući, i koje su mogle da igraju ulogu u neuspelom pokušaju spasavanja žrtava nesreće iz zapaljenog Modela S u Brandenburgu 2022. godine, kao i u nesrećama u SAD-u, takođe su pod nadzorom. Kritičari optužuju Ilona Maska da često verbalno prekoračuje granice.

Na primer, sa režimom zaštite, koji može da prenosi žive slike okoline automobila na aplikaciju za pametni telefon. Prema Saveznom udruženju potrošačkih organizacija, u reklami je izostala informacija da korisnici rizikuju novčanu kaznu. Konstruktor je dobio izjavu o prekidu emitovanja i odustajanju od delova reklame.

Izuzetno skupa oštećenja lima

Ako postoji oštećenje na karoseriji Teslinog Modela Y, to može biti skupo. Razlog za to je proces Gigacast. Najveća moguća veličina karoserije, koja se u drugim automobilima sastoji od mnogih pojedinačnih komponenti, proizvedena je kao jedan čvrsti aluminijumski deo od livenog metala pod pritiskom. Proces donosi uštedu u troškovima proizvodnje. Generalno udruženje osiguravača (GDV) nije samo „veoma zabrinuto” za Teslu, kaže Hajnc Gresel, predsednik Komiteta za osiguranje motornih vozila GDV.

„Sa današnjim resursima radionice“, „velike, složene komponente karoserije napravljene od livenog aluminijuma ne mogu se popraviti“. Pored toga, „delovi od livenog aluminijuma imaju tendenciju da lokalno reaguju sa stvaranjem pukotina kada su preopterećeni“. Da bi se ovo lociralo, komponenta bi morala biti izložena i ispitana nakon nesreće. Ovo vodi „u proseku većim troškovima popravke“. To se već može videti u visokim ocenama klase za Tesline modele.

Tesla smatra da konvencionalna karoserija nije lakša za popravku. Oni bi se sastojali od nekoliko materijala i metoda povezivanja. Ali Tesla radi na tome da popravke budu lakše i brže. S obzirom na to da Tesla sama vodi radionice za osiguranje i karoseriju, kompanija ima svoj interes u tome. Ipak, Ilon Mask je nedavno iznenađujuće odbacio planove za proširenje ambicija u pogledu gigacastinga. To znači da je obećani jeftini model takođe na ivici odustajanja.

Model 2 iz Grinhajda?

Pod visokim pritiskom je i Gigafabrika u Grinhajdu kod Berlina. U februaru je većina stanovnika glasala protiv proširenja fabrike što bi zahtevalo krčenje šume. U martu je podmetnut požar na stubu doveo do zastoja proizvodnje od nekoliko dana. Ilon Mask je požurio u Brandenburg u brzu posetu i najavio velike stvari: U budućnosti će se u Gigafabrici proizvoditi kompaktni automobil Model 2 i poluprikolica.

Prema planovima ambicioznog šefa kompanije, fabrika u predgrađu Berlina bi tada izbacivala milion vozila godišnje. Sindikat IG Metall (IGM) takođe sada zvuči mnogo euforičnije nego pre godinu dana. Tada se govorilo da Tesla ne čini dovoljno na poboljšanju uslova rada i da ostavlja premalo prostora za razonodu, porodicu i opuštanje. Danas to zvuči potpuno drugačije: „Za nas je potpuno samo po sebi očigledno da smo posvećeni izgradnji i proširenju fabrike u Grinhajdu svom snagom IG Metalla“, kaže Dirk Šulce, menadžer okruga IGM Berlin-Brandenburg-Saksonija.

„Ali mi želimo bolju Teslu. Zajedno sa zaposlenima u Tesli, IG Metall radi na poboljšanju uslova rada i otklanjanju pritužbi.“ Još uvek ne postoji kolektivni ugovor za oko 12.500 zaposlenih. Zbog toga je u martu novoizabran drugi radnički savet. A nemačka fabrika Giga je u velikoj meri bila pošteđena globalnog talasa otpuštanja. Ipak, 400 ljudi u regionu ostaje bez posla.

Problemi sa kvalitetom, pritisak sindikata i javnosti i Ilon Mask sve više postaje deo svakodnevnog života nemačkih automobilista i gubi status „vanzemaljaca“. Analitičar Jirgen Pajper veruje da će šef „izaći pre nego što ga sustignu teška pitanja“. Kada bi to moglo biti? „Možda za godinu-dve.“

Zaključak i mišljenje

Šef Tesle Ilon Mask ponovo je skrenuo pažnju na sebe drastičnim odlukama kompanije poslednjih nedelja. Masovna otpuštanja, otkazivanje niskobudžetnog projekta Model 2 i izbacivanje 500 ljudi iz tima Supercharger ostavljaju fanove, stručnjake i analitičare na gubitku. Da li je ovo deo Maskove lične strategije izlaska, zabrinjavajuća nota korporativnog diktatora ili na kraju briljantan plan? Vreme će pokazati.

Naše mišljenje je da je Ilon Mask tip koji se rukovodi svojim unutrašnjim impulsima, a ne dobro promišljenim odlukama. On očigledno logiku svojih ideja prepušta svojim inzinjerima, pri čemu ih tera kao robove, da misle brže i brže! Svi njegovi zaposleni se žale na taj pritisak i na nepromišljenost odluka. Firma Tesla je nekada bila mamac za stručnjake koji su tražili novo polje za svoju kreativnost – danas je situacija obrnuta, ljudi napuštaju firmu, i to uz veoma neprijatne komentare.

AutoRepublika

Izvor

Priredio: Vladimir Matijašević

(866)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

https://www.slideshare.net/slideshow/4-ivotni-ciklus-preduzeapdf/252898441

pročitati…

kao što sve ima svoj životni vijek, tako ima i preduzeće. ALi ako se preduzeće poistovijeti sa vlasnikom onda životni ciklus preduzeća prati životni ciklus vlasnika. Ukoliko se uspije odvojiti preduzeće od vlasnika u pogleu olučivanja i upravljanja, ond apreduzeće može da nadživi vlasnika, u suprotnom, kako on se mijenja, mijenja se i preduzeće i obično vodi – logično – smrti…

MRN

Da, veoma dobro rezonovanje. Ako kao akcionar kompanije istu dovedeš na nivo tretmana kao da je u pitanju obična „samostalna trgovinska radnja“, sudbina te kompanije je vezana za sudbinu ličnosti tog akcionara.

Matija

Ko je Elon Musk, na kakvom znanju se zasniva njegov rad? Osnovne informacije o njemu mogu se naci ovde: https://de.wikipedia.org/wiki/Elon_Musk Rodjen je u Juznoj Africi a svoje visoko obrazovanje zapoceo je u Kanadi gde je studirao ekonomiju preduzeca. Kazu da je kao student pokazivao veliko interesovanje za kosmicke letove. Zasto onda nije studirao kosmicku tehniku? Iz Kanade presao je u USA, Filadelfija, gde je studirao fiziku i zavrsio prvi stupanj, bacelor. To mu nije bilo dovoljno pa je zatim zapoceo studije fizicke strukture materijala, gde je stekao titulu doktora nauka. Za vreme ovih studija posvetio se specijalno baterijama. Iz ove… Pročitaj više »

Bungi

BYD će ga rasturiti u bliskoj budućnosti.Malo njegove greške i oholost, malo konkurencija.Puno malih problema u zbiru daje jedan veliki, nepremostivi problem.