1. Home
  2. Testovi
  3. AR test vlasnika: BMW Serije 5 F10
AR test vlasnika: BMW Serije 5 F10

AR test vlasnika: BMW Serije 5 F10

4.97K
106
Podelite sa prijateljima:

Jedva sam se nakanio za ovako nešto. Dugo sam se i lomio, hoću – neću da pišem, nisam nikada to ranije radio, nemam iskustvo… I, nakanih se na kraju🙃.

Mislim da svi znate na AutoRepublici (bar starija ekipa) da u svome vlasništvu imam BMW Serije 5 F10. Ovo moje skromno pisanje biće posvećeno upravo mojem ličnom, personalnom iskustvu sa ovim automobilom, koji je kod mene evo godinu i šest mjeseci. Recenzija vjerovatno neće biti objektivna, u to nema sumnje ali ću se potruditi da ne bude ni subjektivna. Tako da praštajte braćo draga, na svim greškama koje primjetite.

Automobil je BMW F10 520i, benzinac, proizveden sredinom aprila 2014. godine.

Pokreće ga redni četvorocilindraš od 1.997 kubika i sa 184 konjskih snaga, koji razvija solidnih 270 njutn metara obrtnog momenta na svega 1.250 obrtaja radilice. Mjenjač je manuelni sa šest brzina.

Ubrzanje do 100km/h iznosi 7,9 sekunid (na papiru). U praksi, nikada nisam to pokušavao dostići.

Maksimalna brzina je 235km/h (piše u njegovoj saobraćajnoj). U praksi pak, ta brzina je malo veća i iznosi 243km/h, probao pa znam iz prve ruke🙂. Jasno, ako brzinomer ne laže.

Auto je kupljen polovan, ali s trogodišnjom garancijom skoro na sve moguće (što će se kasnije ispostaviti kao jako dobra stvar). Da bi garancija bila validna sve tri godine, mora se poslije prve godine doći na pregled pa do isteka garancije na svakih šest mjeseci isto. I svaka ta kontrola košta 50 evra. Ako zakasnite samo jedan dan, garancija automatski više ne važi.

Auto je kupljen sa svojim orginalnim petokrakim felnama prečnika 17 cola. Kasnije sam kupio felne osamnaestice (koje se vide na slikama, navodno M, imaju zapravo oznaku na sebi M, i na njima je ljetnji set guma Michelin Pilot Sport, a na sedamnaesticama su zimske gume marke Michelin Alpin 6. Ove zimske su klasične balonke, dok su ljetnje niskoprofilne i razlika u vožnji između jednog i drugog seta je više nego osetna, naravno u korist većih, meni više prija malo tvrđi trim i više prijanjanja u krivinama gdje ove gume pokazuju svoje pravo lice i samo mame osmjeh na lice vozača i traže da sledeći prolaz kroz krivinu bude još brži i agresivniji. Pilot Sport se malo čuje u kabini, ipak je to sportska guma čiji su prioriteti drugačiji od one s oznakom Alpin 6. Ali, nije to ništa nametljivo i umarajuće, taman koliko treba.

Enterijer automobila je u krem boji, što se meni jako dopalo kada sam ga video prvi put, krem unutra, spolja bijeli, da budem precizan „Alpin weiß“ iliti alpska bijela kako piše u saobraćajnoj dozvoli.

Ono što me još više privuklo je očuvanost enterijera. Kao što znate, svi ste vozači i imate automobile, habanje enterijera je prosto neminovano vremenom i još gore, golim okom vidljivo ,još ako vam je enterijer ovakav kao kod mene, to je katastrofa kako zna ružno izgledati. U ovom autu, enetrijer je besprekoran!!! I dan-danas je tako. Težak je za održavanje ako hoćete da bude „fabrika“, ali ko voli besprekornost (ja sam takav🙃) onda to nije problem.

Ja lično uživam u lickanju, pranju i po 2-3 sata znam se zanimati sa tim. I to svakog vikenda, orlo-gorlo, padalo, ne padalo, auto mora ići na pranje, ribanje, čišćenje. Veoma rijetko preskočim vikend a da nije sređen. Tada sam obično bolestan ili sam na putu neđe (mada i na putu stanem u praonu i perem bar 15-20 minuta, bolest šta ćete😁).

Što se tiče opreme tu je ovaj model veoma skroman (u odnosu na to šta može da ponudi) ali meni ima sve što treba, jedino što mi fali i što bi volio da ima, to su maglenke. Sjedišta su obična ali veoma dobro drže tijelo u krivinima s obzirom da ovako na oko ne ulijevaju neko povjerenje da trpe G sile u krivinama. I moje, i sjedište od žene je elektro podesivo, od sedalnog do naslona za leđa, ali kada je potrebno da sjedište pomjerite napred/nazad, e onda ćete morati malo da savijete svoja cijenjena leđa i da se latite ručice sa desne donje strane i podignete je ka sebi i onda podešavate daljinu sjedišta od volana i nožnih komandi kako vama odgovara.

Veoma se lako pronalazi idealna pozicija. Ali, ne i za sve ljude, kao što su na primer moj ćaća i moj rođo koji ima F11 sa istim sjedištima, on se žali na bolove u zadnjim ložama na dužim putovanjima, ne može nikako da nađe poziciju koja mu odgovara, pa na dužim putovanjima upregne ženu da vozi a on se onda baškari na suvozačevom mijestu. Ja tih problema nemam. Oba sjedišta imaju grijače sa tri stepena grijanja šupka (da li je ovo trebalo da prevedem? 🙂 ). I to nije loše kada ujutru na – X blebnete buljom na ladno sjedište i grijači ga za sekundu ugriju.

Ekran navigacije je najveći mogući u ovom modelu i to mi se sviđa jer oni manji mu ružno stoje. Klima je klasična dvoozonska. Putnici pozadi imaju samo dva otvora ventilacije koje mogu da zatvore i podese na koju stranu da vazduh struji.

Tu su i elektropodizači stakala, automatska ručna kočnica, tempomat, kada ste u brdu i imate potrebu da krenete, auto neće krenuti nazad, ima dnevna svjetla, biksenone, kako okrećete volan tako vas prati i snop svjetla, jako dobra stvar.

Inače svjetla su za svaku pohvalu kako rade posao po mraku i lošem vremenu. Gepek na primer možete otvoriti iznutra, širom se otvori, ima praking senzore napred/nazad ne i kameru, kvake sve četri svetle, kada otključate/zaključate auto što po noći izgleda jako lijepo… E sad, ubite me ako sam šta zaboravio, ali nemam živaca više da pišem o opremi smara me😁. Mislim da sam sve nabrojao. Od koga je i previše je🤣.

Što se tiče prostora u unutrašnjosti, za mene i porodicu ga ima više nego dovoljno, od prostora za noge, glavu, ruke… Mjesta ima za sve u svim mogućim pavcima. Možda malo manjka pretinaca za ostavu, to mi je „prebacio“ i naš drug BB kada sam bio u viziti kod njega u Banja Luci (auuu ljudi kakav domaći sok od grožđa ima, popio sam cijelu flašu koja se još razređuje sa vodom🫣🙃) i tako to… Ali od mene mu to nije neka zamjerka.

Gepek je mislim kapaciteta 520 litara. Veliki je, dubok i nama je više nego dovoljan, završava posao. Ono što bi možda moglo biti malo bolje je prilaz (u stvari otvor), da je veći prilaz da se lakše ubacuju stvari ali to je generalno danak svake limuzine, jel’de?

Rezervni točak nema, tako da sam u banani ako guma zvekne. Ima tamo neki kit, kupio sam ja i dvije pijene da roknem u gumu da se mogu dovući do vulkanizera, samo onda tu gumu mogu baciti. Ako se poredi sa Renaultom, ovo je isto minus za BMW.

Auto je težak skoro 1.600 kilograma, malo je ispod toga i s obzirom na dužinu od skoro 5 metara, lijepo se vozi. Voli krivine,pogotovo brze, volan je veoma precizan i direktan, stabilan je na cesti. Na ovom auti do izražaja puno više dolazi njegova upravljivost i ležanje na putu, nego na primer motor, jer isti ne puca od snage ali nije ni za potcjeniti. Ima tri režima vožnje: Eco, Comfort i Sport. U ekonomičnom je mrtav (za mene), u Comfortu je ok, a u Sportu je onako malo žustriji ali ništa naročito jer kažem opet, ne puca od snage. Njegov teren su autoputevi i magistarle, tu je svoj na svome, vozili ga gospodski lagano sa merakom ili ga tjerali momački.

Mjenjač je manuelni, precizan, tačan, lagan za upotrebu, nema greške, kvačilo veoma mekano i prijatno.

Što se tiče potrošnje tu sam prijatno iznenađen. Auto se vozi svaki dan. Meni po Lincu i do posla, gdje imam svega i magistrale i grada, centar Linca moram proći… Dakle, meni prosečna potrošnja ide od 7,2 do 7,4 litara. Na otvorenom (autoput) ide 8,4 – 8,6 litara ali ga voštim 160km/h na većoj deonici autoputa. Jedino u Srbiji ga vozim 130km/h na autoputu, ali tu nisam pratio koliko troši na toj brzini. Potrošnja sigurno može ići dole, ali ja se i ne trudim po tom pitanju.

Što se tiče održavanja, kada sam ga kupio imao je 134.000 km na satu i odmah sam uradio veliki servis gdje sam sve zamjenio sem lanca i vodene pumpe (neka elektronska buža od pumpe). Svu moguću tečnost, sve žive filtere koje postoje, par kaišta što ima, njihove rolere, zatezače… Lanac planiram sada na sledećem servisu da zamenim pošto ću da vozim ovaj auto sigurno još dve godine.

Lanac se ne čuje ali pošto ostaje kod mene neko duže vrijeme ja ću ga zamjeniti i onda sam miran. U međuvremenu sam radio male servise, nazad stavio nove pakne, diskovi na njemu su još uvijek fabrički, prednje pločice su mijenjane sigurno izamjeno sam neku gumu na kardanu.

Auto sada ima 163.000km na satu. I za to vrijeme desile su se tri vanredne popravke koje je pokrila garancija, ja sam plaćao samo 30% od cijene novih dijelova u tim varijantama. Ruke i ostalih 70% cijene dijelova platilo je osiguranje.

Na 140.000 i kusur km, osjetio sam da korpa popušta, kada je hladan, onda je ok ali kada se zagrije na samom vrhu, bukvalno skidate nogu sa kvačila on se strese. Stavljen je potpuno nov set, korpa, lamela, plivajući zamajac.

Na 154.000 km je popustio dihtung dekla.Kapne ulje na vrelu izduvnu granu i u kabini se oseća kao paljevina, osjeti se kako ulje gori. Tu je stavljen nov dihtung dekla i nov poklopac dekla, tu nisam platio ni eura. I sad na 160.000 km je remontovana letva volana koja je prije toga dobila luft. Na remontovanu letvu imam garanciju godinu dana.

Ovaj 2.0 benzinski motor smatra se boljim od 2.0 dizela iste snage, kvalitetnijim, ali ima i on neke mane kao što je loše podmazivanje, injektori.

Neke stvari koje mi se ne sviđaju na autu su oni gumeni valjci na volanu za muziku i tempomat.Veoma lošeg kvaliteta i brzo se ofucaju, pogotovo valjčić od tempomata. Volan mi se takođe ne sviđa, dobrog je kvaliteta ali je ružan i baš staromodan, ostao je tamo neđe na početku osamdesetih. Ni fabrički M volan mi nije neka ljepota..

Ručica migavca je i dan-danas za mene živa enigma. Ono nema veze sa vezom, ja pojma nemam kada pokušam da dam migavac dal sam ga dao, kada hoću da ga ugasim, upalim kontra migavac, znači ludilo mozga. Sada mi je jasno zašto vozači BMW-a ne daju migavce. Kako su riješili migavce je blagi užas.

Instrumenti mi se sviđaju, prosti, jednostavni, brzinomer, obrtomer, temperatura ulja u motoru, pokazivač benzina u rezervoaru.

Kada sam kupio ovaj auto, dosta ljudi mi je reklo da zatamnim stakla, da skinem one „hromirane bubrege“ da stavim crne, da stavim felne, minimum 19-ice, da ga čipujem, da poskidam njegove orginalne branike i da stavim M branike… Ma sve u svemu, da ga „nakinđurim“ maksimalno, valjda bi onda to bio pravi BMW🙃. Rekoh „momci, nema od te priče ništa“. Mene to ne zanima. Ja najviše volim kada je auto onakav kakav je izašao iz fabrike.

Sad ovih dana sam odradio poliranje i keramičku zaštitu, unutra ga oprao tako da je piko belo, full tretman. I slike a i video su urađeni kada je auto završen (većina slika). Lijepo se i vidi kako je to izgledalo prije i poslije tretmana. Mada kada je čovijek video unutrašnjost, rekao mi da za njega ovde skoro i nema posla, jer je auto čist i kamo sreće da mi svaki auto dođe ovakav😁. Auto uživo izgleda još bolje nego na slikama, zaista fenomenalno je odrađen.

Bembara je bila na full tretmanu. Detaljno spoljašnje pranje, hemijska i fizička dekontaminacija, dvoslojno poliranje i keramička zaštita, poliranje felni i njihova keramička zaštita, keramička zaštita stakala i dubinsko pranje. Ako se nekom sviđa kako ovaj čovijek radi, možete ga naći u Inđiji, Detailing studio „Boki“. Veoma pošten, korektan i iskren dečko sa ok cijenom. Od mene lično svaka preporuka za njega.

Šta reći za ovaj auto? Hm… Sreća njegova pa imam to osiguranje, pa je pokrilo ta dva velika kvara, letva volana i plivajući zamajac. E sad, da li je bilo vrijeme da ta dva veoma skupa dijela riknu posle toliko pređenih kilometara i godina starosti ili je u pitanju loš kvalitet, to vi dragi moji Republikanci sami procjenite.

Ja da vam pravo kažem, nisam pametan. Da nije bilo osiguranja, odavno bi on bio zamjenjen Renaultom. Pošto je ispalo sve kako je ispalo na kraju, za sada sam zadovoljan ovim autom. On je stvarno utegnut ko praćka, nema tu zveckanja, lupkanja, škripe, cviljenja, čak i ne prokišnjava (kao Merdža i Lexus na primer).

To bi ljudi moji bilo to od mene, vala i previše, smorio sam za sve pare🙃.

Renault Terminator

Ko želi da sazna još ponešto o Seriji 5 iz generacije F10, može pročitati ovaj test verzije 528i, a od „petice“ novije generacije, predlažemo uporedni test modifikacija s oznakom 520d i 530d.

Za sladokusce, predlog je da obavezno pročitaju serijal Trijumvirat (istorijat nemačke trojke u ovom segmentu), a evo linkova koji pokriva priču o Seriji 5. Dolazi iz 3 dela, pa evo prvog, tu je i drugi i naposletku i treći.

(4972)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

106 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

R.T,
bravo za prikaz vozila. Iskreno i informativno, pa i korisno za svakoga ko razmišlja o ovom vozilu.
Hvala.

Renault Terminator

Hvala Saša.Dobre dve-tri sedmica sam ja to piskarao.Šta,kako,drži-ne daj🙃…opis nije vašeg kalibra ali koliko sam znao i umeo (a imao i živaca) ja sam uradio.

moron

Meni se dopada kako si napisao i opisao. Svako ima svoj stil. Ne mora i ne treba da je sve na isti kalup (tada možda postane i malo smorno onome ko čita). Niti postoji „ispravan“ ili „pogrešan“. A pokrio si tematski sve bitne oblasti, svojim rečima i svojim doživljajem vozila. Uz to, ovde si ubacio i dosta duhovitih i baš životnih delova. I meni je zaista OK.

Renault Terminator

👍🙂

Zoca

Sad (pod uticajem rata) da kazem moras preziveti tepih-bombardovanje komentarima..Haha

Renault Terminator

Guramo nekako🤣.

moron

Mada znam da je mnogo „zahtevan“, baš mi se dopadaju ove boje enterijera.

Može li neka reč o cenama tih delova (napolju), npr. to komplet kvačilo ili taj lanac, koliko to tamo košta sa 100% ( ne nemaš bilo kakvo osiguranje, koje ti pokriva deo cene ), i koja je tamo „cena ruku“ ? Ili možda planiraš da lanac menjaš kod nas ?

Renault Terminator

Komplet kvačilo bez ruku 1200e.
Lanac bi me koštao pretpostavljam između 700-1000e.I ako ga budem radio,radiću ga u Austriji jer imam majstora u kojeg imam maksimalno povjerenje i zna znanje kada je BMW u pitanju.
Remont letve volana je izašo 2100e i ja sam od te cijene platio 350 ili 400e hebem li ga sad..
Kolika je cijena ruku bila u ovih zahvatima nemam pojma jer tu nisam snosio nikakve troškove pa me da ti pravo kažem nije ni zanimalo.

Rikošet

Za automobil premium brenda, koji je prešao 160.000 km kvačilo je po meni potrošeno „prerano“… Naravno na to puno utiču stil i uslovi vožnje, ali to je 2.0i motor, a ne neki trkač pa zato valja očekujem da taj sklop s obzirom na ulaznu cijenu bude dugotrajniji kod BMW-a. Isti slučaj je sa letvom volana. Imao sam slučaj sa Lagunom GT na kojoj je letva otišla već na 10.000 km, ali kao i kod nje tako i kod tvog BMW-a to je baš malo km da bi bio „zamor materijala“… Naravno opet treba uzeti u obzir uslove vožnje i stil,… Pročitaj više »

Renault Terminator

I za mene je to prerano,od kvačila do letve volana.Ja više sumnjam na predhodnog vlasnika i neadekvatnog korišćenja.A moguće da je i do lošeg kvaliteta.
Meni garancija važi još nešto malo jače od godinu ipo dana..a ja ga planiram voziti još 2 godine.Ako mu u međuvremenu zamjenim lanac ja mislim da sam onda završio sa nekim većim havarijama,jer ne znam šta je još ostalo da crkne na njemu od tih vitalnih elementa kao što su letva,kvačilo i lanac,ajd lanac ide verovatno preventivno,zavisi od majstora šta kaže.Mene će verovatno izdražati a šta mu slijedi posle mene…to je već briga sledećeg vlasnika🙂.

BB

Nekad je Mercedes W123 smatran za kvalitetan auto a bio je lijen k’o ćuskija. I onda su ljudi govorili: pa jeste polijen, on ima amortizer nbagasu – ne možeš ti njega presiliti, ali može preći milion… Slična filozofija je bila i na W124. Ali sada se pod kvalitetom podrazumijeva taktilni osjećaj u kabini i performanse. Pa koji auti imaju najveće performanse? Oni trkački… A koliko traju njihovi dijelovi? Neki nekoliko trka, a neki samo jednu. E pa tako je i BMW postao žrtva svojih filigranskih osjećaja u vožnji… I ovdje vidimo savjete za vožnju preko 7000 obrtaja… Za tu potrebu… Pročitaj više »

moron

Preporučuješ STIHL 051 AVE ili 038 ?

Ja radio sa obe … Ali, kao dete 😊

Laki

👍👍

Renault Terminator

Rođeni,BMW,Mečka,Renault,Peugeot…skoro svi proizvođači sem iz Koreje i Alfe naravno,mogu da naprave neuništiv motor a pritom da bude i veoma performantan da prelazi milion km kao od šale i to uz minimalno održavanje.Tehnologiju imaju,materijali postoje za to,ljude koji znaju znanje-imaju.Imaju bre sve..ali ne žele i neće to da prave jer bi svi propali posle prve generacije takvih motora.To je mafija a mi nažalost nemamo izbora nego moramo da kupujemo njihove proizvode ako hoćemo da se vozimo.

Laki

Vrlo malo možeš znati o prošlosti polovnog auta a primjera čudo!

moron

Često ti ništa (za pitanje pouzdanosti i mogućih kvarova) apsolutno ne znači ni kada kao prvi vlasnik znaš svu prošlost svog vozila.

Laki

Tako je .

Renault Terminator

Polovan auto – mačka u džaku.Uvijek bilo,uvijek će i biti.

Laki

Blago onome ko kupi auto od tebe junače.

Renault Terminator

Hvala Laki🙂.

BB

Svaka pohvala za tekst i auto ( i sok od grožđa 😂) 👍. Ovakva limuzina sa „lakom motorizacijom“ ima od mene poštovanje 👏. Kada bih išao za tom formom, vjerovatno bi najsličnije tome bilo. Auto sam vidio uživo, čista perfekcija, i meni nije jasno šta je taj momak iz Rume imao da radi na njemu 😂. Enterijer je za mene idealna kombinacija boja, a jedino stoji ona zamjerka o manjku pretinaca (korisnih)… Sa mehaničke strane zamjerka ide mjenjaču kojinse trese k’o otrovan pacov, vjerovatno zato RT na zadnjem sjedištu drži ruskog mačka 🐈😜. Sa ekonomske strane (da li mi se… Pročitaj više »

Renault Terminator

Hvala BB👍. Da,vidiš zaboravio sam spomenuti vibracije mjenjača prilikom rada motora u mijestu na leru.To je prosto tako.Sve je pretreseno po tom pitanju i dijagnoza glasi – to je fabrika,samo ćeraj😁. A ruski mačak vreba sa zadnjeg sjedišta🤣… Tu sliku nisam stavio jer nisam htio da vrijeđam Rusku legendu (Ladu). Specijalka je pokazala kakav je izdržljiv i kvalitetan stroj od auta u pitanju,50 godina radnog staža..ajd da ga vidim koliko ih ima sa većim i dužim…radnim stažom naravno😁. Ovaj F10 ima tek 9 godina i ima on da guli do 50-te…a čisto sumnjam da će bilo koji F10 za 40… Pročitaj više »

Izmenjeno 11 meseci pre od strane Renault Terminator
Davor

Mora se tresti malo. Jbg ne voziš električni auto 😅

Renault Terminator

Dal je bolje da se trese ili da vibrira🤣…

Balkanboj

Vidi se iz pogleda ovog mačka da ne voli po rukama da se nosa. Imao sam jedno kratko vreme takvog mačka, ostavila komšinica jer nije mogla više da ga čuva u stanu. Umiljat, pitom (uslovno) jer je znao da te ugrize za ruku ili nogu tek onako, bez veze, ako ga pomaziš kako mu se ne dopada. Počeo da napada i tera iz kuće naše dve mačke.
Našli smo mu dom u Kotoru kod jedne starije žene što živi sama, sad uživa.

Renault Terminator

Ovaj nije agresivan ali ne želi nikakav kontakt sa drugim mačkama.Ono što je mene iznenadilo je što neda ženkama da mu priđu,ili se sklanja ili se iskesi na njih.A interesantno ženke ko za inat još više mu onda prilaze i hoće „kontakt“.Obično su ženke te koje se agresivno brane od nasrtljivih i upornih mužjaka..jbg kod ovog mog kontra.

BB

Pronašle su „ruski trag“ 😜

Renault Terminator

🤣

Suki

Svaka čast! Vrhunski tekst, Vrhunski auto!!!!!

Renault Terminator

Hvala Suki👍.Previše me hvalite…mogao bi se uobraziti😁🙂.

Balkanboj

Zdravo druže, zdravo se vozio. Vidim da imaš par nedoumica oko upotrebe pokazivača pravca. Polugice su odlično osmišljene i meni su super legle, posebno što sam imao pre toga Vectru C koja je isto tako funkcionisala. Znači, lagani pritisak na levu polugu i žmigavac 3 puta odradi (prestrojavanje npr), duži aktivira full. Ako hoćeš da poništiš onda jači pritisak u istu stranu, ne kontra. Za brisače već moraš da pamtiš šta si aktivirao, da li interval ili neku od dve brzine ali i to je imalo posebno dugme za auto mode. E sad, kad bi moja lepša polovina vozila naš… Pročitaj više »

Izmenjeno 11 meseci pre od strane Balkanboj
moron

To sa načinom deaktivacije migavaca kod ovde prikazanog BMW-a mi deluje logično i ergonomski koliko i i-cocpit kod pežoa, a nisam na novim BMW-ima to uočio, pa mi deluje da je i sam BMW od toga odustao kao od nečeg što nije bilo dobro rešenje ?

Renault Terminator

Mislim da je od sledeće generacije,G30, to rješenje migavca promjenjeno,da je urađeno kako Bog zapovijeda🙂.

moron

Svako može da u nečem pogreši, pa i BMW, a dobro je kada onaj pogreši i sam to uoči. I ispravi.

Renault Terminator

Da,to je dobro.Još kada bi svi bili toga i svjesni…

Laki

Nećeš vjerovati da je sam „ton“ migavca meni ljepše zvučao kod nekih vozila iz osamdesetih nego danas.

Renault Terminator

Voliš klasiku,da kada pritisneš migavac a on prvo onako pukne ona ručica pa onda klasičan ton migavca bez vještačkih aroma😁.

Balkanboj

Po meni je to bilo idealno rešenje, ali jbg…

moron

Nije tvoj „greh“ što je tebi to bilo dobro rešenje, na koje si već bio navikao i kod prethodnog vozila.
Nekome je i i-cocpit savršen.
Ili, onaj volan citroena sa fiksnim središnjim delom.

Sve je to stvar percepcije, navike, uobičajenog …

Stari Dejan

Apsolutno se slažem, i meni je ovaj sistem sa E61 savršen.

Renault Terminator

Hvala Balkanboj👍. Ma upalim ja migavce..al je muka živa ih ugasiti🤣.Na Renaultu je to veoma logički i jednostavno odrađeno pa se nikako ne mogu naviknuti na Bembarin sistem. Što se tiče lanca,tu će majstorova biti zadnja.Ako mi on kaže da ga mjenjam,mjenja se.Ako kaže ne,ćeraj to još,ću da ga ćeram još.Ali sam financiski spreman da to odradim..što je najbitnije😁. Tako je,balonka gume su samo za relax.Ali voštim ja njega i sa tim gumam 160km/h po autoputu😁. Mislim da bi mi rode dobro legle maglenke kada je magla.Ujutru ranim i zna biti dosta magle i mislim da ova svjetla po magli… Pročitaj više »

BB

Pošto je tamo domaći sok od grožđa? 😜😂🤣

Renault Terminator

Idem upravo sad u šoping pa ti javljam iz prve ruke…koliko taj u prodavnici sa prefiksom „domaći“ zaista jeste domaći.

BB

Evo upravo sjedim sa ekipo odgovornom za proizvodnju soka, kolega koji je to uzgojio na svom ranču i majka koja je glavni tehnolog, šaljemo pozdrav za ekipu AR 👋

Stari Dejan

Inače ne mogu da se otmem utisku da su sa F10 pokušali da naprave delimičan otklon od zaostavštine Banglove ere a da su sa G30 to i završili.

Laki

Isto mišljenje.

Renault Terminator

Primjetim ekserčinu u prednjoj desnoj gumi pre tri dana.Koliko taj čami u gumi ko će ga znati😁.Uglavnom ne gubi vazduh,ništa ne prijavljuje.Michelinka je to.
Odem danas kod vulkanizera i srede mi to.Stave nešto unutra.
Sigurno vas zanima cijena…ma sitnica,“samo“ 60e🙃.Naravno,vulkanizer u Austriji.
Al dobro,moglo je to izaći i mnogo skuplje da sam ostao neđe na putu,pa puni pijenu,traži vulkanizera,pa bacaj tu gumu,uzimaj obe nove…uvijek može gore.
comment image

BB

To je kod nas 5 EUR

Renault Terminator

Ne staj na muku,taman sam se bio utješio🤣

M M

Nisu mu „zašnjirali pertlu“. Rađena zakrpa iznutra, što i jeste pravi način. Onda ide + balansiranje + Austrija i to je to….

Renault Terminator

Da budem iskren nemam pojma šta su radili,mislim kojim redom.Stajao sam napolju i čekao a auto je bio u hali.Ali ću uslikati „ranu“ pa će onome ko se razumije u te stvari sve biti jasno šta i kako je rađeno.

Renault Terminator

Evo kako „rana“ sad izgleda🙂.
comment image

Laki

U Tivtu identična intervencija 5 eura.

Balkanboj

Oklen ti znaš koliko je krpljenje gume u Tivtu?

Laki

Posjetio Boku i okolinu.

BB

I ekser pronašao 🤣😂

Laki

😂

BB

Trebaš vidjeti da nije od kraljice Teute, možda je arheološki artefakt 😂🤣😂

s mile

Odličan test, a još bolji auto. Mala potrošnja, kako ti kažeš, ne voziš ga lagano.

Sad ovakav test da napišeš za Clia TCe…. 😉

Renault Terminator

Hvala Mile👍. Mogu ti reći da ti ideja nije loša i potrudiću se da to uradim..samo to neće biti skoro jer mi Clio nije na dohvat ruke a i nisam ga toliko detaljno upoznao u vožnji,jako sam ga malo vozio i to sam ga vozio uz prisustvo ćaleta,pošto je njegov a ja zbog stranih papira (vozačke dozvole)ne bi smio da ga vozim.Uradiću to do kraja godine,auto je u Srbiji.A biće u međuvremenu jedan drugi (uz Božije dopuštenje jer od njega zavisi ishod)tekst o nekoj sasvim drugoj temi koja bi zaista mogla biti od koristi ili ti pomoći nekim ljudima kao… Pročitaj više »

BB

Kad navratiš sljedeći put, daću ti Mokku pa napiši test 😀

Renault Terminator

Ko tebe je nov auto,to bi MRN odradio samo tako,ja na novom auto nemam šta zamjeriti,sem da mi se ne sviđa ta forma čardaka.To bi bio sav moj tekst u tom testu😁.

s mile

Ja ga se setih jer je na drugoj fotki, ipak si ti RT…. ne može bembara da bude bez malo Renoa… 😉

Renault Terminator

Renault❤️Bmw.

Kitittelj

Lep prikaz, ali lep i auto, vidi se da se drzi pod konac, svaka cast i pozdrav!

Renault Terminator

Hvala drug👍

Zoca

Bas danas premijera nove 5-ice….😃

Renault Terminator

Zvezdan ga tempirao😁.

M M

Dobar.
Na koliko ga šaltaš? Malo ispred 7000?

Renault Terminator

Hehe..nisam mu nikada cijedio mast tako ekstremno.Nekada ga zavrtim kada mi neko ide na živce na cesti..ali do 5000 obrtaja problem bude riješen,dal stignem jednom da ga prešaltam i to je to posao je završen,problem ostaje iza mene😁.

Balkanboj

Šta znam, meni 520d u sport modu šaltao na 4900, kad se potrudim. Regularno išao do 4500.
Ne znam šta imate strah od toga da se gas nagazi do kraja??
Dok sam imao benzinca redovno me elektronski limiter zaustavljao na 6500…

Renault Terminator

Meni je manuelni mjenjača pa može da se vrti do kraja…nego prosto nikada nisam imao takvu situaciju da izvlačim iz njega i zadnji atom snage.Meni kada se spusti roletna ja ga nagazim i gonio bi ga do kraja dok motor ne izleti iz karoserije…ali kažem ti nisam imao takav problem u saobraćaju da ga moram terati do kraja,vratim u nižu ako treba,gas do patosa i dok kazaljka dođe do 5000 obrtaja dotični problem je ostao iza mene,ako to nije dovoljno ja nemam problem da ga gonim i do 240km/h dok problem ne bude riješen pa makar to koštalo vozačke dozvole,saobraćajne… Pročitaj više »

M M

Šibni ga buraz na 7000, da vidiš šta je tih 180 ks. NIsi ih probao do sada.
Prva ideš do 6000, pa 2-3 pa i 4 brzina napuni na 7000. Ima on blokadu, na nekih 7200, nemoj se brinuti. Voli on da se povremeno rastrče….
To ti je gušt… Hebeš BMW ako ga ne cepiš

Izmenjeno 10 meseci pre od strane M M
Renault Terminator

Probaćemo🙂.

BB

Možda je tu tajna zašto ti lanac se još ne čuje 🤣😂

Renault Terminator

Da ga možda na 7000 obrtaja ne bi video kako izleće iz haube napolje a ne da ga čujem🤣.

Laki

Dobro zapažanje.

Laki

Tako razmišlja profesionalac jer bez „Kontrole“ sve je ništa.

Yankee

comment image

Renault Terminator

Nisu svi nacisti🤣…puno više ih ima među Ukrajincima a nisu Germani već Slavenski narod😁.

BB

Pa pola njemačke su slavenski narodi, mnogi nisu svjesni toga, ali to je onaj dio koji je najstrašnije bombardovan na kraju rata 😉

Stari Dejan

Lepo napisano RT, sviđa mi se. Po meni, kad pišeš o sopstvenom automobilu to baš ovako i treba da izgleda: maksimalno subjekti no jer pokušavaš da preneseš utisak koji je auto ostavio na tebe nakon ko zna koliko meseci druženja i poseta majstoru, a baš ta dimenzija je bitna nekome ko gleda taj auto za sebe. Nasuprot tome ide Pekijev test, koji opet mora da ima što veću dozu objektivnosti jer je to nov proizvod koji kreće u svoj „vek na tržištu“ i mora da se pronađe njegovo mesto u trenutnoj konstataciji snaga. A što se tiče lanca ubijaju ga… Pročitaj više »

Laki

Lanac uništava vozač dugim intervalima zamjene ulja redovnim „Kickdown orgijama“ gaženjem hladnog motora i idejom da 2.0d treba imati iste performanse kao 3.0d jer je to ipak Bmw!

Renault Terminator

Istog sam mišljenja.

Renault Terminator

Hvala Deki👍.Lanac i plivajući zamajac,noćna mora svakog Srpskog vozača🤣.

MforLife

Pozdrav.

Napisao si u testu sljedece:

Ovaj 2.0 benzinski motor smatra se boljim od 2.0 dizela iste snage, kvalitetnijim, ali ima i on neke mane kao što je loše podmazivanje, injektori.

Da li mozes objasniti detaljnije sta se podrazumjeva pod „lose podmazivanje“?

Hvala, LP

Renault Terminator

Tako mi reče majstor.U detalje šta i kako nisam ulazio tako da ti to ne mogu objasniti jer ne znam.

MforLife

Ok, svejedno hvala ti 👋

Aleksandar

Svaka cast na objasnjenju,mada iskreno ne znaci da bi svaki 520i bi imaonistih problema,ipak auto ima 10 godina i sve sto ste odradili do sada mislim da je sve to u znaku normale,letva volana je isto normalna stvar,hladno,toplo,kisha,sneg i plus rupe narocito kada dodjete u Srbiji nema oprastaja od rupe,tako da sve o svemu to je to.

Renault Terminator

Naravno,da sam ja prvi vlasnik auta…te srvari sigurno ne bi riknule na toj kilometraži nego na daleko većoj a i pitanje dali bi uopšte i riknule jer ja sam veoma nježan prema trapovima bez obzira kakav je put,kvačilu,kočnicama…a vozim se dosta brzo pa možda i pre brzo.Ali pošto nisam…krpim tuđe neznanje odnosno nestručno eksploatisanje motornog vozila.
Zato sledeće vozilo koje budem kupovao biće skoro novo sa minimalnom kilometražom na satu,tako da ću neznanje i nestručnost prvog vlasnika svesti na najmanju moguću mijeru.

Boks

Dobar je auto.Vozim ga 7 godina, i nikakvih problema nisam imao.Potrošnja 2.0 d 184KS 6.5l. Izgleda da sam i ja imam istu bolest što se tiče lickanja i održavanja.

Renault Terminator

Nije me niko napao ovde za potrošnju,tipa da lažem pa neću da griješim dušu na bilo kome…ali evo za svaki slučaj jedan kratak video o tome.Vidi se prosječna brzina,potrošnja..sve crno na bijelo sa upaljenom klimom.Danas ga snimio🙂.
https://youtu.be/TBlqeqOFKe8

moron

Samo 6,8 ?
Smešna potrošnja za takvu limuzinu …

Renault Terminator

Da,ja uporno ponavljam koliko ovaj motor malo troši benzina s obzirom na snagu i težinu. Model koji zamjenio ovaj moj,G30,sa istim motorom 2.0 184ks ali je druga oznaka motora B20 mislim,kod mene je N20…uparen sa automatskim mjenjačem dobrano još manje troši od F10.Ako izuzmem voznu dinamiku,kako se auto vozi od koje sam i očekivao da je na visokom nivou,najviše mi iznenadila potrošnja goriva u pozitivnom smislu. Meni je Megane 3 1.2 TCe 115ks na istoj ovoj relaciji trošio 6.3-6.4l benzina.Na autoputu Megane je trošio 1l benzina više od Bembare a nikada Megana nisam voštio 160km/h kao Bembaru.Megane u 6-oj pri… Pročitaj više »

Renault Terminator

Pogledaj G30 520i 184ks..
Ja sa F10 mogu samo da maštam ovoj potrošnji.Premotaj na 13min..
https://youtu.be/TOOyALLiBQ8

Izmenjeno 10 meseci pre od strane Renault Terminator
moron

U neka davna prošla vremena, sve ovo bi delovalo nadrealno. Ali, uz današnju aerodinamiku i energetski efikasne motore, sve ovo je danas moguće.

Renault Terminator

Ovo sam bio uradio i sa Meganeom 3 1.2 TCe 115ks i položio je😁…pa reko daj da uradim isti test i sa BMW 520i i njegovim motorom N20🙂.
https://youtu.be/6Y_g9b5wMTw

BB

Stavo to na mjenjač, tamo papirnih 100 EUR ne bi ostalo 😜🤣😂

Renault Terminator

Eh sad,pa nije baš toliko strašno🤣.

BB

Dobro… Onda 50 EUR 🤣😂🤣

Renault Terminator

Ma mnogo je kume,mnogo je🤣.

Renault Terminator🇷🇺Z

Svježa hemija tek stigla iz Černobilja🙃…
comment image

Renault Terminator🇷🇺Z

Daj okastu 10-uk vamo😁…
comment image

Renault Terminator🇷🇺Z

Bembara je na redovnom servisu..vanredno može biti eventualno zamjenjen lanac ali to zavisi od procjene majstora da li treba to raditi ili ne. Majstor (inače i sam ljubitelj Bembare i vlasnik F01 740d) mi već više puta skreće pažnju da benzinci 2.0 nemaju tih problema sa lancima kao njegov 2.0 dizelaški burazer.Uglavnom čekam da se javi i da kaže dijagnozu😁…. A dok majstor određuje dijagnozu Bembarinom lancu i mijenja ulje i filtere,ja sam za to vrijeme dobio zamjensko vozilo u vidu VW Pola 1.2 TDI od 75ks,proizveden u 11 mijesecu 2013. godine i ja mislim u najjačem paketu opreme koji… Pročitaj više »

Renault Terminator🇷🇺Z

Lanac je „preživio“🤣…kaže majstor ne diraj ništa do tamo 300.000-350.000km,na toj kilometraži počinju problemi sa lancem na tim 2.0 benzinskim motorima.Reko riješiću se ja njega daleko prije tih 300.000km.
Zamjenio ulje,plastični karter,filter ulja,filter vazduha,filter vazduha u kabini i prednje kočnice,oba diska,nove pločice i senzor koji ide uz to.
Račun je na slici,ceh je sa sve dijelovima i rukama.
comment image

Renault Terminator🇷🇺Z

Relacija Beograd – Linz,prosječna brzina i potrošnja benzina na toj relaciji.Klima radila konstantno,režim vožnje „comfort“.
comment image

comment image