1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Avgustovska proizvodnja vozila u Španiji ide putem oporavka
Avgustovska proizvodnja vozila u Španiji ide putem oporavka

Avgustovska proizvodnja vozila u Španiji ide putem oporavka

179
0
Podelite sa prijateljima:

Fabrike automobila koje se nalaze na teritoriji Španije nastavljaju da izdržavaju oluju koja muči automobilsku industriju. Globalna nestašica mikročipova i poluprovodnika nastavlja da pravi haos na montažnim linijama.

Međutim, španska industrija nastavlja niz meseci sa pozitivnim podacima. U avgustu 2022. godine proizvodnja vozila u Španiji dostigla je 111.824 jedinica, što je obim koji u poređenju sa onim registrovanim u istom periodu prethodne godine predstavlja porast od 65,6%.

Iako akumulirani podaci za proizvedena vozila i dalje pokazuju negativnu cifru, rezultati poslednjih meseci odlučujući su za preokretanje ove situacije u ostatku godine. Međutim, najavljene su nove obustave u pojedinim proizvodnim centrima. Između januara i avgusta, proizvodnja vozila u Španiji je akumulirala 1.399.262 jedinice, 1% manje nego prethodne godine.

Što se tiče proizvodnje po vrstama vozila, proizvodnja putničkih automobila i terenskih vozila završila je avgust sa 94.915 jedinica, 83% više nego u istom periodu prošle godine. Pozitivne podatke beleži i proizvodnja komercijalnih i industrijskih vozila sa 16.909 jedinica u avgustu. Ili šta je isto, rast od 8,1% u odnosu na podatke prethodne godine.

Ako idemo dalje i analiziramo proizvodnju vozila po energentima, naći ćemo neke veoma zanimljive podatke. Proizvodnja vozila sa nultom i niskom emisijom (električni, plug-in hibridi, hibridi i modeli na bigoriva) zabeležila je rast od 61,7% u odnosu na isti period prethodne godine sa ukupno 14.928 jedinica.

U poslednjih mesec dana ova vrsta vozila predstavljala je 13,4% ukupne proizvodne kvote u Španiji. Elektrifikovana vozila su u avgustu dostigla 11,8% učešća sa 13.181 jedinicom. Do osmog meseca 2022. godine, elektrifikovana, hibridna i benzinska vozila čine 13% proizvedenih vozila sa ukupno 182.436 jedinica.

Ako posmatramo isključivo proizvodnju elektrifikovanih vozila, videćemo da su ona od januara do avgusta akumulirala 11,4% ukupne proizvodnje vozila, sa ukupno 159.843 jedinica. To je 22,9 % više nego u istom periodu prošle godine.

I dopunjivi hibridi i čisto električna vozila su uključeni u kategoriju elektrifikovanih vozila. Dopunjivi hibridi imaju ukupno 88.606 jedinica sa povećanjem proizvodnje od 5,3%. Do avgusta, potpuno električna vozila nakupila su 71.237 jedinica, od čega su 53.844 putnička. Rast je dostigao 55,4%.

AutoRepublika

(179)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments