1. Home
  2. Vesti
  3. Bentley menja W12 hibridnim pogonskim sklopom koji je utemeljen na motoru V8
Bentley menja W12 hibridnim pogonskim sklopom koji je utemeljen na motoru V8
8

Bentley menja W12 hibridnim pogonskim sklopom koji je utemeljen na motoru V8

180
8
Podelite sa prijateljima:

Bentley je pre više od godinu dana najavio skori prestanak proizvodnje motora W12. Prvobitno je ispraćaj bio zakazan za april 2024. godine, ali je proizvodnja produžena do leta. Takvi motori su i dalje ugrađeni u vrhunskim verzijama Continentala, Flying Spura i Bentayge, kao i u ekskluzivnim modelima male zapremine, među kojima se ističu kupe i roudster Batur.

Međutim, moderna ekonomska agenda nije ostavila nikakve šanse za opstanak jedinstvenog šestolitarskog čudovišta. Ukupan tiraž proizvodnje takvih motora, počev od 2003. godine pa da sudnjeg dana, će biti 105 hiljada primeraka. I izgleda da je ovo zaista kraj, jer je Bentley otkrio čime će zameniti motor W12.

Za nove vrhunske modele je razvijena pogonska jedinica pod nazivom Ultra Performance Hybrid zasnovana na benzinskom motoru tipa V8. Još nema detaljnih tehničkih informacija, ali najverovatnije je reč o modifikaciji hibridnog sistema, koji se već nekoliko godina koristi na automobilima marke Porsche, a nedavno se pojavio i na krosoveru Lamborghiniju Urusu SE-u. Svi ovi automobili pružaju osmocilindarski biturbo motor V8 4.0 i osmostepeni automatski menjač sa ugrađenim elektromotorom.

Kaže se da Bentleyijev hibridni pogonski sistem proizvodi preko 750 KS i više od 1.000 Nm najvišeg obrtnog momenta, dok motor W12, čak i u najforsiranijoj verziji Batura, razvija 740 KS i samo 1.000 Nm, dok serijski modeli marke Bentley nude maksimalnih 659 KS i 900 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Poređenja radi, hibridni Urus razigrava 800 KS i 950 Nm. Plus, budući hibridi marke Bentley će moći da putuju do 80 kilometara u čisto električnom režimu, zahvaljujući čemu će nominalna potrošnja benzina biti na nivou od 2,2 l/100 km.

Prvi serijski model marke Bentley s pogonskim sklopom tipa Ultra Performance Hybrid bi trebalo da bude predstavljen na leto, odmah nakon što se obustavi proizvodnja agregata s indeksom W12. Takođe, u proizvodnom programu ostaju automobili sa hibridnim sistemom zasnovanim na motoru V6 (trenutno ovo nude sedan Flying Spur Hybrid i krosover Bentayga Hybrid), ali i čisto benzinski automobili s blokom sorte V8.

AutoRepublika

(180)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Motor W12 je prekomplikovan i skup – V8 je mnogo jednostavniji a moze da liferuje istu snagu pri istoj zapremini. Generalno, W-motori su san pokojnog sefa korporacije Ferdinanda Pieha. Sa njegovim odlaskom ne postoji vise ni jedan razlog da se prekomplikovani W-koncept dalje zadrzava. Pri preuzimanju Bentleya VW je preuzeo i njegov tradicionalni V8 motor. Korporacijski specijalisti modernizovali su ovaj motor i on je dugo bio u ponudi Bentleya, sve do 2010 godine, kao „Red Label“ – V8 motor zapremine 6,7 lit. i 510 KS. Publika ga je trazila tako da nije mogao preko noci da bude izbacen!

Bungi

Mazdina divizija Amati je jednom predstavila prototip V12 motora kao 3 spojena R4 bloka i to rješenje mi djeluje mehanički dosta jednostavnije.? Ekonomski je svakako opravdano jer se koristi dosta dijelova postojećeg R4 motora što donosi ogromnu uštedu.

Matija

Kako ces da spojis tri R4 bloka da daju V12? 🙂 Dva R6 je OK.

Bungi

Dobro, nije v12 nego duplo v12.😉U Mazdi rade inžinjeri pragmatičari.Uzeli su 2 bloka R4 od 1800 kubika i spojili u V pod uglom od 90 stepeni a onda između njih dodali još jedan blok R4 pod uglom od 45 stepeni. 4×3=12 Pretpostavljam da tada u Mazdi nisu proizvodili redne šestake pa je ovo bilo rješenje „snađi se sa onim što imaš“. 🤔

Matija

OK, moze. Nije palo na pamet tako nesto. 🙂

MRN

„zahvaljujući čemu će nominalna potrošnja benzina biti na nivou od 2,2 l/100 km.“

😀😀😀

BB

Samo je potrebno da budeš bogat, odmah si i ekolog. Oni vozačku okolo i jahte i privatne avione, ali sve ekološki…

Matija

Motor W12 nastaje spajanjem dva VR6. Oznaka „VR“ oznacava motor u V rasporedu gde je ugao izmedju redova cilindara mali, 12-15°, ako se dobro secam. Ovakav motor je veoma kratak, njegova teoretska duzina je 3,5 precnika cilindara. Novi V8 je svakako jednostavniji ali duzi – teoretski 4,5 precnika cilindara. Na gornjoj slici gde se vidi motor sa transmisijom ako pazljivo pogledate gde su poluosovine primeticete da su one iza motora, tj. izmedju motora i menjaca – diferencijal je sa strane. To je koncept Audija, sa motorom ispred osovine. Predpostavljam da ce novi V8 doci na pravo mesto – centralno iza… Pročitaj više »