1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. BMW: Poglavar proletarijata upozorava na rizike skopčane s normom Euro 7
BMW: Poglavar proletarijata upozorava na rizike skopčane s normom Euro 7

BMW: Poglavar proletarijata upozorava na rizike skopčane s normom Euro 7

4.18K
2
Podelite sa prijateljima:

Pred nama je do sada nezabeležena pretnja po stopu zaposlenosti u nemačkoj automobilskoj industriji. Na ovu okolnost je upozorio šef radničkog saveta unutar BMW grupe, Manfred Šoh, podižući ton u priči do mere koju smatra dovoljnom da bi se preispitali preambiciozni klimatski ciljevi, iako još uvek i nije jasno, koliko će strogi emisioni standardi budućnosti naposletku i biti.

Nesporazum, spor u vezi s novim emisionim standardom Euro 7 se približava svom vrhuncu. Nakon što su eksperti predložili znatno oštrije granične vrednosti, promoteri konvencionalnih pogonskih sklopova su se svom silom obrušili na iznete predloge. U toj tekućoj polemici je ovaj put Manfred Šoh potegao do sada najteže oružje, upozoravajući na masovan gubitak radnih mesta u slučaju da se najstrožiji ekološki standardi i usvoje.

Saglasno aktuelnim zamislima iz nove regulative, Evropska unija de facto zabranjuje korišćenje benzinskih i dizel automobila počev od 2025. godine.

“To bi nas uvelo u tamno poglavnje naše istorije, pri čemu mislim na stopu nezaposlenosti kakvu nismo imali u bliskoj prošlosti“, rekao je Šoh u intervjuu koji je sinoć u Minhenu organizovao nemački automobilski klub Mobil. Sindikalac je izrazio strah da su oni koji odlučuju u Berlinu i Briselu prilično jednostrana bića i da ih uglavnom tangira samo pitanje očuvanja prirode. Njegova bojazan je utemeljena u uticaju pooštravanja ekoloških propisa na zaposlenost, ekonomski prosperitet i individualnu mobilnost, a što su sve kategorije koje su ostale van razmatranja ovaj put.

„Upozoravam političare da se okanu jednodimenzionalnog pristupa i da prekinu da se kockaju s ekonomskim napretkom Nemačke.“

Eksperti smatraju da su zadati ciljevi ostvarivi

Prema mišljenju Šoha, ako opstane regulativa u onakvom obliku u kakvom je sada, to bi moglo značiti da se gase brojne kompanije iz snabdevačke industrije. „To bi nam napravilo haos u smislu broja radnih mesta koji bi ostao aktivan. Suočili bismo se s problemom nezaposlenosti kao nikada do sada,“ rekao je on. „Ono što sam ja doživeo u Briselu, moglo bi se podvesti samo pod jednu, doduše više puta ponovljenu reč: zabraniti, zabraniti, zabraniti,“ kritikovao je Šoh evropsku birokratiju.

Ostali eksperti ipak smatraju da bi dostizanje novih, rigidnijih emisionih standarda, u tehničkom smislu bilo izvodljivo i da su podaci s testnih merenja pokazali da bi nivoi štetnog azotnog-oksida mogli biti drastično niži od aktuelnih.

(4182)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Mnogo zla vremena dolaze.

Nikola

Raspad eu u najavi.