1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Pobeda Rusije u Svetskoj trgovinskoj organizaciji u isto vreme dobra i loša za Trampa
Pobeda Rusije u Svetskoj trgovinskoj organizaciji u isto vreme dobra i loša za Trampa
0

Pobeda Rusije u Svetskoj trgovinskoj organizaciji u isto vreme dobra i loša za Trampa

308
0
Podelite sa prijateljima:

Rusija je pobedila u sporu u vezi s „nacionalnom bezbednošću“ u Svetskoj trgovinskoj organizaciji. Naime, radi se o neslaganju oko ukrajinskog tranzita, koji bi mogao da utiče na globalne carinske tarife, koje bi mogao da nametne američki predsednik, Donald Tramp.

Odluka panela Svetske trgovinske organizacije, prva do sada povodom prava na izuzeće globalnih trgovinskih pravila zbog nacionalne bezbednosti, donela je Rusiji pravnu pobedu, jer se najveća zemlja sveta uspešno pozvala na nacionalnu bezbednost.

Panel je takođe potvrdio pravo STO da preispituje tvrdnje u vezi s nacionalnom bezbednošću, odbacivši američke navode da nacionalna bezbednost nije podložna preispitivanju, u isto vreme rekavši da bi svaka tvrdnja te vrste trebalo da bude „objektivno“ istinita, vezano za naoružanje, rat, fisione materijale ili „hitne slučajeve u međunarodnim odnosima.“

„Izgleda da se potencijalni hitan slučaj u međunarodnim odnosima odnosi na oružani sukob, prikriveni oružani sukob ili pojačanu napetost ili krizu, kao i opštu nestabilnost koja zahvata ili okružuje državu“, navodi se u saopštenju.

Protivnici Trampovih carina su ismejali navode Bele kuće da je „ekonomska sigurnost u isto vreme nacionalna bezbednost“, te su uzvratili recipročnim merama američkim carinama na aluminijum i čelik, uvedenim marta 2018., rekavši da one predstavljaju čist protekcionizam, bez ikakve dodirne tačke s nacionalnom bezbednošću.

Tramp razmatra upotrebu iste legalne osnove za uvođenje carine od 25 odsto na globalan uvoz automobila, što bi po Svetskoj trgovinskoj organizaciji bio veći ekonomski šok nego trgovinski rat između SAD i Kine.

Pozivanje na nacionalnu bezbednost je bila tabu tema u STO decenijama, nakon što je ustanovljeno 1995. Diplomate ovu temu nazivaju „Pandorinom kutijom“, koja nikada neće moći da se zatvori jednom kada se otvori, smatrajući da će potkopati autoritet široko prihvaćenih pravila Svetske trgovinske organizacije.

Međutim, u poslednje tri godine, Rusija se pozvala na nacionalnu bezbednost u sporu s Ukrajinom. Tramp je takođe to uradio, kao i Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija, u okviru spora s Katarom.

Ukrajina se Svetskoj trgovinskoj organizaciji 2016. požalila na ogromno smanjenje trgovinske razmene s azijskim i kavkaskim regionom, nakon što je predsednik Rusije, Vladimir Putin, zabranio putni i železnički transport iz Ukrajine ukoliko ruta ne prolazi i kroz Belorusiju.

Rusko ministarstvo ekonomije je saopštilo da je presuda rezultat uviđanja neosnovanih argumenata Ukrajine, rekavši da je ova tema od sistemskog značaja za STO.

Ministar ekonomije, Maksim Oreškin, rekao je da je presuda dodala težinu na ruske argumente protiv Trampovih carina na uvoz metala.

Na presudu postoji pravo žalbe, bilo da je reč o Rusiji ili Ukrajini. Inače, članovi panela su Egipćanin Žorž Abi-Sab, bivši šef apelacionog tela STO, Ičiro Araki, japanski ekspert za pravila STO i Muhamed Said, pakistanski stručnjak za carinu i trgovinu.

Priredio: Pavle Barta

AutoRepublika

Izvor: Reuters

 

(308)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments