1. Home
  2. Industrija
  3. BMW bi mogao da plati preko milijardu evra zbog kršenja antimonopolskog zakona
BMW bi mogao da plati preko milijardu evra zbog kršenja antimonopolskog zakona
1

BMW bi mogao da plati preko milijardu evra zbog kršenja antimonopolskog zakona

617
1
Podelite sa prijateljima:

BMW grupa je saopštila da će verovatno preuzeti obavezu plaćanja preko milijadu evra, vezano za istragu Evropske unije povodom navodnog namernog odlaganja uvođenja ekološki podobnijih automobila od strane nemačkih proizvođača.

Ova odredba će uticati na finansijske rezultate u prvom kvartalu i redukovati dobit iz poslovanja od prodaje automobila ove godine na 4,5 odsto, sudeći po saopštenju. BMW je takođe saopštio da osporava navode uz pomoć „svih pravnih sredstava“, ali će Evropska komisija verovatno odrediti značajnu kaznu.

EU je u septembru objavila da otvara istragu protiv BMW-a, Volkswagen grupe i Daimlera povodom sumnje o tajnom dogovoru, koji je za cilj imao odlaganje uvođenja tehnologije vezane za automobile s niskom emisijom štetnih gasova.

Komisija je iznela tvrdnje da su proizvođači oformili kartel kako bi ograničili ili odložili uvođenje dve vrste tehnologija za dizel i benzinske modele automobila. Kompanije imaju pravo da ospore optužbe pre nego što EU donese konačnu odluku, koja već poslovično podrazumeva visoke kazne.

„Kupcima u Evropi bi mogla da bude uskraćena mogućnost kupovine automobila s najboljom raspoloživom tehnologijom“, rekla je evropska komesarka za tržišnu konkurenciju, Margrete Vestager. Iako kompanije mogu da sarađuju u cilju razvoja naprednijih i boljih vozila, regulativa Evropske unije „im ne dozvoljava da se udružuju u retrogradnom smislu, odnosno u nameri da ne unapređuju svoje proizvode“.

Najteži udarac

BMW, koji kaže da njegova dobit iz poslovanja pre izračunavanja kamata i poreza može biti 1,5 procentnih poena manja u odnosu na ciljanu od najmanje 6 odsto ove godine, mogao bi u najvećoj meri da oseti negativne efekte kazne.

Daimler je saopštio da ne očekuje da bude kažnjen jer je prvi obavestio Evropsku uniju o kartelu. Volkswagen je prethodno izvestio da traži smanjenje kazne zbog pomoći istražiteljima, a u petak je saopštio da će razmotriti prigovore Evropske unije i pružiti odgovor u okviru saradnje s organima vlasti.

„Maksimalna kazna bi mogla biti u okviru više stotina miliona evra“, smatraju analitičari iz Everocore ISI-ja. „BMW bi mogao da pretrpi najteži udarac.“

Istraga predstavlja još jedan izazov za nemačku automobilsku industriju, koja se i dalje suočava s posledicama „dizelgejta“ iz 2015. i muči se s turbulentnom tranzicijom ka električnim i autonomnim automobilima. Navodi o kartelu su se prvobitno pojavili u nemačkom magazinu Spiegel, koji je izvestio da su se VW, Daimler i BMW sastajali, počev od devedesetih godina prošlog veka, kako bi koordinisali aktivnosti vezane za tehnologiju, troškove, dobavljače i strategiju, kao i sisteme kontrole emisije vozila pogonjenih dizel motorima.

Dodatne posledice

VW je sa strane stavio oko 29 milijardi evra za poravnanja vezana za tužbe povodom dizel skandala. Nemačka kompanija se suočava s dodatnim potraživanjima od preko 10 milijardi evra od strane nezadovoljnih investitora i kupaca, kao i neizrecivim narušavanjem reputacije zbog izvođenja visokih rukovodilaca pred lice pravde.

U isto vreme, Daimler se složio da povuče nekih 774.000 vozila u Evropi da bi poboljšao sisteme pročišćavanja izduvnih gasova, dok u isto vreme ostaje predmet istraga u Nemačkoj i SAD.

BMW se složio da plati kaznu od 8,5 miliona evra nakon što je u okviru istrage utvrđeno da je kompanija „slučajno“ instalirala pogrešan softver za emisiju izduvnih gasova u određeni broj vozila.

Priredio: Pavle Barta

Izvor: Bloomberg

AutoRepublika

 

(617)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Lepo je što se okrivljeni sada prosto takmiče u iskazivanju nivoa navodne visoke kooperativnosti u razotkrivanju zajedničkog pokušaja izigravanja kupaca na ovaj način.