1. Home
  2. Vesti
  3. Da li je Angela Merkel pod kontrolom nemačke automobilske industrije?
Da li je Angela Merkel pod kontrolom nemačke automobilske industrije?

Da li je Angela Merkel pod kontrolom nemačke automobilske industrije?

205
0
Podelite sa prijateljima:

Rukovodilac poznate nemačke grupe za zaštitu prirode DUH, Jirgen Reš smatra da je Angela Merkel advokat nacionalne automobilske industrije.

Da li je njegovo viđenje realistično? Da li je nemačka kancelarka u ovom trenutku ništa drugo do pion u rukama onih koji raspolažu najjačim finansijama u celoj državi, odnosno, praktično u većini sveta?

Ne postoje konačni i definitivni odgovori na ova pitanja, barem ne za nas koji smo van krugova u kojima se okreću silne milijarde. Međutim, na osnovu aktuelnih dešavanja, odgovori na ova pitanja su uglavnom afirmativni. Interesi nemačke automobilske industrije, po svemu sudeći, imaju viši značaj za politički vrh, u odnosu na javni interes, to jest interes stanovništva Nemačke.

Kritički osvrt čelnika organizacije DUH je usledio nakon serijala interesantnih komentara izrečenih od strane Angele Merkel, koja se srčano zalagala da se izbegne donošenje pravila u pogledu zabrane dizela na nacionalnom nivou , kao i da ne dođe do legislativne prisile prema proizvođačima u smislu povlačenja iz upotrebe i prerade dizel vozila starijih generacija, koja su najzaslužnija za visoke nivoe zagađenosti velikih nemačkih gradova.

Rojters je nedavno izvestio o stavu koji je kancelarka iznela na sednici vlade, održanoj van Berlina, a koji govori o tome da je rezervisana prema nametanju obaveze proizvođačima, naknadne instalacije dodatnih sistema za prečišćavanje izduvnih gasova.

Konkretna izjava je zvučala ovako: “Odnos troškova i koristi koji će da proisteknu iz naknadnih modifikacija mora da bude uravnotežen. Izmene na hardveru vozila su prilično zahtevne u finansijskom smislu.”

Nije teško zaključiti da je pomalo neumesno porediti troškove nemoralnog ponašanja sa troškovima neutralisanja negativnih efekata koji proizilaze iz prvonavedenog. Sledeći ovakvu logiku, rešenje nikada nije socijalno prihvatljivo.

Realnost je sledeća: nemačka automobilska industraja zapošljava ogroman broj visoko kvalifikovanih profesionalaca, a ekonomski prosperitet zemlje je u direktnoj korelaciji sa uspehom proizvođača automobila na globalnom tržištu. Imajući u vidu ove notorne činjenice, otvorena ili blago prikrivena podrška automobilskoj industriji, kabineta Angele Merkel ne izaziva nikakvo čuđenje. Nešto slično se ranije dogodilo u SAD i u drugim državama, u većoj ili manjoj meri uporedivo.

Stav nemačke vlade ni na koji način neće pomoći stanovništu koje je prinuđeno da udiše dizel isparenja, niti će pomoći zaposlenima u nemačkoj automobilskoj industriji, smatraju ekološki aktivisti. Naime, umesto fokusiranosti na nove tehnologije, gde postoji rizik da nemački proizvođači ispuste korak sa svetskim liderima u razvoju alternativnih rešenja, preveliko oslanjanje na dizel, može dovesti do gubitaka radnih mesta, na dugi rok posmatrano.

Kako sada stvari stoje, nemačka vlada želi da se izvrše modifikacije softvera na inkriminisanim vozilima. Kakve efekte ova intervencija proizvodi, dovoljno govori podatak da dizel primerak VW Golfa, nakon anti-dizelgejt intervencije troši i do 14% više goriva.

(205)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments