1. Home
  2. Vesti
  3. Ionity+: VW, Daimler, Ford i BMW lansiraju originalno benzinsko i dizel gorivo
Ionity+: VW, Daimler, Ford i BMW lansiraju originalno benzinsko i dizel gorivo
0

Ionity+: VW, Daimler, Ford i BMW lansiraju originalno benzinsko i dizel gorivo

294
0
Podelite sa prijateljima:

Tokom 2017. godine Volkswagen grupa, Daimler, Ford i BMW su potpisali ugovor o kreiranju projekta pod imenom „Ionity“, a reč je o visokoenergetskoj (HPC) mreži, razvijenoj po evropskim standardima. Nemačka, Norveška i Austrija su u sklopu projekta već dobile prve stanice, koje su locirane na intervalima od 120 kilometara glavnih autoputeva, a planom je predviđeno postavljanje 400 takvih stanica za punjenje.

Pored toga, u međuvremenu VW grupa i Ford su ozvaničili saradnju u vezi razmena tehnoloških rešenja iz oblasti arhitekture pikap kamioneta a na pragu je i finalizacija ugovora o prenosu znanja sa nemačkog na američkog proizvođača iz sfere električnih vozila. S druge strane, BMW i Daimler već sarađuju na temu razvoja modernih usluga iz oblasti transporta, a ugovor kojim je regulisan zajednički razvoj platforme kompaktnih modela iz švapske i bavarske grupe je već u fazi nacrta.

Bilo je samo pitanje trenutka kada će neki specijalista iz timova za pregovore i saradnju velikih proizvođača doći na ideju da se svetskoj publici predstavi projekat razvoja originalnih goriva, koja bi po svojim karakteristikama savršeno odgovarala specifičnostima pogonskih jedinica vozila iz game svakog  industrijskog diva ponaosob.

To je upravo ono što se iza kulisa dogodilo tokom Salona automobila u Frankfurtu, u jesen 2017. godine, a jutros je na zajedničkoj konferenciji za štampu, održanoj u Berlinu, odnosno nemačkom ministarstvu transporta, pod pokroviteljstvom resornog ministra Andreasa Šejera i Ričarda Grenela kao specijalnog izaslanika predsednika Donalda Trampa, obelodanjeno da su spremni autentični uzorci dizela i benzina koji će se prodavati širom Evrope, na svim stanicama koje će nositi Ionity+ oznake.

Zajednički timovi su radili sa izvornom prerađivinom dizela koji po svojim specifikacijama odgovara evropskim standardima, a svaki od njih je preoblikovao izvornu hemijsku strukturu nafte dodajući supstance i aditive koje će prepoznavati elektronska kontrolna jedinica na vozilu, odajući time priznanje vozaču za lojalnost, ali i produžavajući vremenski interval između dva servisa, sa uobičajenih 10 do 30 hiljada kilometara na 15 do 25 hiljada prevaljenih kilometara, ili godinu dana, zavisno koji prvi uslov bude ispunjen.

Vrlo slična logika je primenjena i za benzin čija oktanska vrednost ni u kom slučaju ne sme da padne ispod 98 oktana.

Novinarima se prvi obratio Ola Kelenijus, zahvaljujući se kolegama iz konkurentskih kompanija na saradnji i najavljujući veliku podršku uspehu zajedničkog projekta kroz stimulativne ponude vozačima i jaku marketinšku ofanzivu preko medija koje kontroliše Daimler grupa.

“Uradili smo veliku stvar za naše klijente i automobilsku industriju generalno. Sada će kupci, pored naših originalnih ulja, maziva, amortizera, kočnih diskova, svetlosnih grupa, autentičnih materijala za oblaganje enterijera koji pomalo podsećaju na prirodnu kožu…. moći da kupuju i naša originalna goriva, što je postignuto, u prvom redu nabavkama od istog šeika iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, čime je zagarantovan jednoobrazan kvalitet proizvoda, a potom i dodavanjem specifičnih reagenasa koji će naići na oduševljenje motora sa unutrašnjim sagorevanjem u našim vozilima,” naveo je budući prvi čovek Mercedesa.

Ni Harald Kriger iz BMW grupe nije sakrivao entuzijazam, a potrudio se da i novinarama opiše razlike između goriva sa oznakama ova četiri proizvođača.

“Sve benzinske pumpe na kojima se bude točio naš dizel i benzin će biti jasno obeležene Ionity+ oznakama. Vozači neće biti u prilici da pogreše prilikom izbora adekvatnog goriva jer će se razlikovati prečnik cevi za točenje goriva zavisno od toga da li je gorivo s potpisom “Plavog ovala”, “Plavog propelera”, “Trokrake zvezde” ili Volkswagena. Boje samih stanica će oslikavati boje duge, naglašavajući dominantan značaj kupaca iz LGBT populacije, za nas kao proizvođače, a jedina dilema sa kojom smo se suočili, ali smo i to brzo otklonili, jeste da li plavu boju treba dodeliti Fordu ili nama. Srećom, i to smo lako prevazišli, prihvatajući „pink“ kao posve jedinstven koloritni koncept.”

Herbert Dis je dodatno istakao pogodnost za kupce u smislu ušteda koje će vlasnici vozila marki iz sastava VW grupe ostvarivati korišćenjem ovih goriva kroz ređe intervale održavanja, frekventnije slanje promotivnih materijala od strane proizvođača i mogućnost kupovine originalnog Golfa Mk8 sa oznakama bilo koje marke iz sastava grupe (isključujući Ducati, ali po prvi put uključujući brend Scania) čak i uprkos tome što će prodajne cene originalnih Ionity+ goriva biti neznatno, odnosno oko dva i po puta više, od onih po kojima se prodaju derivati nedovoljno poznatih kompanija poput Gazproma, Shella i Essoa.

Džimu Heketu iz Forda nije ostalo ništa drugo nego da obeća podršku evropskim kolegama kod američke administracije u cilju smanjivanja trgovinskih tenzija, odnosno odlaganju odluke o uvođenju revanšističkih carina na automobile uvezene u SAD. Na pitanje novinara šta će se desiti ukoliko vozač Forda dolije gorivo u bojama Audija, Heket je odgovorio da je već razvijena informaciona platforma za multilateralno sravnjenje među markama, nalik onom koje koriste provajderi mobilne telefonije, a da se sistem naziva „Fossil Fuel Roaming“.

Fotogaleriju sa ovog skupa, kao i sirovinski sastav i izgled benzinskih pumpi iz Ionity+ programa možete pogledati na ovom linku.

Za AutoRepubliku, direktno iz Berlina

Zvezdan Božinović

(294)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments