1. Home
  2. Vesti
  3. Ukradena nekadašnja Staljinova limuzina
Ukradena nekadašnja Staljinova limuzina

Ukradena nekadašnja Staljinova limuzina

1.08K
0
Podelite sa prijateljima:

Izuzetno retki model ZIS 115, koji je pripadao nekadašnjem sovjetskom lideru Josifu Staljinu, ukraden je iz privatne kolekcije u bizini Moskve. ZIS 115 je bila blindirana verzija modela ZIS 110 i namenjena isključivo najviše rangiranim političarima komunističke partije.

Zavisno od izvora informacije, veruje se da je proizvedeno između 32 i 64 primerka, a model iz ove priče je jedan od onih u kojima se Staljin lično vozio. Dok je proizvodnja modela 110, započeta 1946. godine po licenci američkog velikana Packard Super Eight, na blindirani 115 su političari morali da čekaju dodatne dve godine.

U svoje vreme je ovaj automobil bio tehnolško čudu i mogao je da „preživi“ neke od najžešćih napada. Primera radi, svako staklo je bilo teško preko 200 kilograma i bilo je u stanju da zaustavi đulad najvećeg kalibra sa distance od 25 metara, dok je pod vozila mogao da spreči šrapnele bilo koje bombe da dođu od sovjetskog lidera.

Naravno, u takvim uslovima, 115 nikako nije mogao da bude lagan automobil pa je težina dostizala cifru od 4,2 tone. Ispod haube je krio 6,0-litarski linijski benzinac od osam cilindara koji je razvijao 162 konjske snage, a to je bilo dovoljno da povuče ovaj šest metara dugačak automobil do 100 km/h za oko 30 sekundi i dostigne maksimalnu brzinu od 130 km/h.

Kako navode ruski mediji, ukradeni ZIS 115 se nalazio u vlasništvu ukrajinskog biznismena Tuslana Tarpana, a bio je deo kolekcije sa kojom je milioner planirao da otvori prvi muzej klasičnih proizvoda na četiri točka u Odesi.

Preciznije, automobil je bio parkiran u garaži njegovog glavnog telohranitelja i nije bio u voznom stanju, pa se mnogi pitaju kako je tačno, šest lopova uspelo da „iznese“ automobil težak 4,2 tone bez da ih iko primeti. Takođe se postavlja i pitanje zašto Tarpan nije bolje zaštitio svog ljubimca čija se vrednost procenjuje na 2,8 miliona američkih dolara.

Moskovska policija kaže da je istraga trenutno u toku.

AutoRepublika

(1080)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments