1. Home
  2. Vesti
  3. BMW okončava proizvodnju modela i8
BMW okončava proizvodnju modela i8
1

BMW okončava proizvodnju modela i8

1.07K
1
Podelite sa prijateljima:

Hibridni sportski automobil dugo je nosio barjak BMW-a kada je reč o elektrifikovanim modelima, a sada odlazi u zasluženu penziju. 

Nemački proizvođač potvrdio je da poslednji primerak i8 sići sa proizvodnih traka sredinom narednog meseca. BMW nije za sada dao informacije o potencijalnom nasledniku ovog automobila, ali to definitivno neće biti još jedan plug-in hibrid, već čistokrvni EV. Ovaj električni model biće zasnovan na konceptualnom M Vision Next koji smo imali prilike da vidimo prošle godine.

BMW je među prvima na Starom kontinentu shvatio potencijal električnih i hibridnih modela, te je 2014. godine osnovano „i“ liniju vozila. Prvenac ove familije automobila bio je i8 koji je debitovao upravo 2014. godine.

Pre toga, i8 smo prvi put videli kao koncept 2009. godine na Salonu automobila u Frankfurtu. No, ta varijanta koristila je dizel SUS agregat, dok je serijski model imao 1,5-litarski turbo trocilindarski benzinski motor.

Hibridni sportista je tokom svoje karijere prošao kroz jednu restilizaciju, i to 2018. godine, kada je u ponudu ubačena i kabrio verzija.

Koliko je tačno prodato primeraka i8 ostaje za sada misterija, ali je BMW u decembru 2019. godine potvrdio da je isporučeno 20.000 jedinica, što znači da će finalna brojka biti nešto veća. S ovim ciframa, i8 postaje ubedljivo najprodavaniji sportski model BMW-a. Legendarni M1 imao je 399 primeraka, dok je sledeći na listi Z8 sa 5.000 sklopljenih jedinica.

BMW je potvrdio da će naslednik za i8, sportski EV model, stići na tržište u narednih pet godina. Naš test modela i8, možete pročitati OVDE.

AutoRepublika 

(1065)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Lala

Ja sam od Vas autorepubl1ko očekivao makar malo empatije, tipa:
„Tužnog srca i s bolom u duši javljamo da je naš dragi i nikad prežaljeni BMW… „