1. Home
  2. Vesti
  3. Volvo menja nomenklaturu naziva modela
Volvo menja nomenklaturu naziva modela
0

Volvo menja nomenklaturu naziva modela

488
0
Podelite sa prijateljima:

Švedska marka napušta dosadašnji sistem označavanja modela koji podrazumeva kombinovanje slova i brojeva. 

Tako dolaze vesti da naslednik velikog krosovera zvanog Volvo XC90 neće nositi istu nalepnicu, onu na kojoj stoji XC90. Neće to biti ni indeks XC100, kako su neki već pretpostavili u kontekstu upliva u viši tržišni segment. Naime, Volvo će iz temelja promeniti celokupnu nomenklaturu, što donose svojevrsnu malu revoluciju koja podrazumeva kraj alfanumeričkih imena. Dakle, zaboravite „S“ kod skandinavskih sedana, kao i „V“ kod karavana. Neće biti ni pomenute skraćenice „XC“ za krosovere, niti će kupei, a ni kompakti nositi slovo „C“. Jasno, ni broj uz ta slova neće govoriti više o veličini nekog modela.

Šef švedske marke, Hakan Samjuelson je potvrdio da će budući modeli Volvoa nositi pravo, „kršteno“ ime, onako kako ga dobijaju bebe prilikom rođenja. Poređenje, metafora kojom se šef marke Volvo poslužio nije izabrana nasumično, već se izmena nomenklature preklapa s tranzicijom brenda na čisto električni pogon, što će se desiti pre nego što dočekamo početak nove decenije.

Tako već sada možemo da potvrdimo da će naslednik SUV-a XC90 biti električni automobil, kako je već nagovestio koncept Recharge, inače predstavljen pre par nedelja. O njemu smo naravno i mi izveštavali. Pa opet, ni Recharge neće biti upotrebljen kao naziv masovno proizvedenog modela. Pomenuti Hakan Samjuelson reče da konkretan naziv još nije odabran.

Volvo se na ovaj način izdvaja i odustaje od dosadašnje tipologije označavanja modela. Šveđani odustaju od onoga što su Nemci iz Volkswagena upravo usvojili s porodicom modela ID, ili oni iz Mercedesa sa oznakom EQ, pa i ovi iz BMW-a sa „i“. Tu je i EV od strane Kije, da ne zaboravimo ni Korejce…

AutoRepublika

(488)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments