1. Home
  2. Vesti
  3. Citroen ima velike planove za indijsko tržište
Citroen ima velike planove za indijsko tržište
0

Citroen ima velike planove za indijsko tržište

98
0
Podelite sa prijateljima:

Suma sumarum, Citroen će se u ataku na Indiju oslanjati na svoj prepoznatljiv stil i niske cene. 

PSA grupacija je praktično otkrovenje početka 21. veka kada je u pitanju automobilska industrija. Od otpisanih stigli su među vrh industrije u Evropi. Danas imaju ozbiljne planove za smanjenje zavisnosti od tržišta Starog kontinenta. Deo plana je širenje van Evrope, s tim da Peugeot putuje na onu stranu Atlantika, Opel se vraća u Rusiju, dok je Citroenu poverena uloga osvajača indijskog tržišta.

Upravo je ova zemlja tvrd orah za sve evropske automobilske proizvođače. Putna infrastruktura, mala platežna moć građana, ali i navike Indijaca pokazale su se kao ogroman izazov za evropske marke.

Stoga, PSA sprema nove, jeftine modele koji će  se nalaziti širom game svih brendova. Prvi će ih uvrstiti u svoj portfolio Citroen, upravo zbog ulaska na indijsko tržište.

Šefica Citroena, Linda Džekson, odbila je da komentariše kako će izgledati automobili koje će plasirati u Indiju, ali je potvrdila da će biti predviđeni za specifičan „ukus“ tamošnjih stanovnika. S obzirom na to da su u Indiji veoma popularni krosoveri i hedžbek modeli, jasno je da će i francuska marka forsirati neku od ovih varijanti. Primer uspešnog evropskog automobila u toj zemlji je krosover Renault Kwid.

Lokalna proizvodnja

Kako bi Citroen odnosno PSA mogao da plasira jeftine automobile u Indiji, neophodno je da se proizvodnja odigrava u toj zemlji. Stoga je PSA već zaključila ugovore o saradnji i stvaranju dva zajednička poduhvata. Prvi je fabrika za proizvodnju automobila kapaciteta 300.000 vozila na godišnjem nivou sa Hindustan Motor Financing Corporation, dok je drugi pogon za sklapanje motora i menjača.

Francuska grupacija kupila je prava i na korišćenje naziva Ambassador. U pitanju je limuzina koju je proizvodio decenijama Hindustan Motor, te je moguće da će PSA pribeći korišćenju naziva za neki od svojih modela u Indiji.

Linda Džekson navodi da bi inicijalni uspeh Citroena bio veliki zamajac za celu grupaciju u ovoj azijskoj državi. „Prošle godine je u Indiji prodato 3,6 milion novih automobila. Prognorima da će do 2025. godine prodaja iznositi više od 6 miliona, čime će ta zemlja postati treće svetsko tržište automobila iza Kine i SAD“, navodi Džeksonova.

Mada je u Indiji prisutno mnogo brendova iz Evrope, niko ne postiže veliki komercijalni uspeh. Čak 80% udela na tržištu drže četiri marke: Suzuki Maruti, Tata, Hyundai i Mahindra.

Prednost je u dizajnu

Kao glavni adut Citroena, šefica Linda Džekson navodi izgled njihovih automobila. „Ako pogledate druge proizvođače, videćete da niko nema ništa ni nalik našim modelima. Mi smo potpuno jedinstveni“, kaže prva žena francuske marke.

Ona dodaje da bi jedinstven dizajn Citroenovih automobila mogao da ostavi bolji i snažniji utisak po dolasku ove marke u Indiju. Osim toga, čak će i izgled modela biti podložan promenama u odnosu na evropska izdanja.

„Dolazimo u Indiju i slušamo šta će nam reći tamošnji potrošači. Ne možemo da donesemo naš model iz Evrope sa stavom „tamo nam je isšlo što ne bi i ovde“. Jednostavno, moramo da vodimo računa o tome šta zaista žele kupci u Indiji. To je cela filozofija“, zaključila je Linda Džekson.

AutoRepublika

(98)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments