1. Home
  2. Prezentacije
  3. Koenigsegg Jesko – novi napadač na brzinski rekord?
Koenigsegg Jesko – novi napadač na brzinski rekord?

Koenigsegg Jesko – novi napadač na brzinski rekord?

1.44K
2
Podelite sa prijateljima:

Koenigsegg Jesko će, po riječima osnivača, Kristijana fon Kenigsega, biti poslednji model ovog švedskog proizvođača, koji neće koristiti nikakvu asistenciju elektromotora. Ipak, to ne znači da ovaj model zaostaje po pitanju snage, jer navodno ima je dovoljno, kao i vertikalnog aerodinamičkog pritiska, da probije čarobnu cifru od 500 km/h.

Iako je ovo naslijednik trenutno najbržeg automobila na svijetu, Koenigsegg Agere RS, za razvijanje Jeska uzet je potpuno prazan papir i započeto je od same nule. Kreiran je oko potpuno nove, duže šasije, koja “krije” ekstremno modifikovan V8, koji sada proizvodi nevjerovatnih 1.600 konjskih snaga, kada se koristi E85 gorivo,uz devetostepeni mjenjač sa sedam spojnica, kakav do sada nije viđen.

Ono što je Kristijanu najvažnije kod ovog modela, jeste to da on nosi ime njeogovog oca, Jeska, koji je uložio svoju životnu ušteđevinu u Koenigsegg automobilsku kompaniju.

Sada, sa 80 godina, Jesko von Koenigsegg ima svaki razlog da bude ponosan na uspijeh i dostignuće svog sina. Od skromnih početaka prije 25 godina, Koenigsegg je trenutno jedan od vodećih proizvođača u svijetu hiperautomobila. Tako da zaboravite na kodno ime “Ragnarok” i pozdravite Koenigsegg Jesko, a u nastavku ćete saznati da nije samo ime posebno kod ovog automobila.

Koenigsegg će napraviti svega 125 primjeraka Jeska, u dvije varijante. Prva, koja se može vidjeti na fotografijama, je više fokusirana za trkačku stazu, a proizvodi više od 1.360 kilograma vertikalnog aerodinamičkog pritiska s revolucionarnim Triplex ogibljenjem. Druga, manje agresivna verzija, imaće manji otpor vazduha i koristiće “običnu” postavku ogibljenja na prednjoj osovini, što će dozvoliti da se zadrži ostavni prostor za targa krov i stvari ispod prednjeg poklopca.

Čista zvijer

Vjerujemo da i sami znate koliko je Koenigsegg V8 agregat specijalan. Njegova poslednja iteracija, prije nego li Koenigsegg pređe na agregate bez bregastog vratila s asistencijom elektromotora, tim je otišao jedan korak dalje. Na standardnom gorivu, koje je dostupno na svim benzinskim pumpama, ovaj motor proizvodi 1.280 konjskih snaga, a sa sipanjem E85 etanola, ta brojka raste na vrtoglavih 1.600 “konja”.

Ovu snagu je moguće dostići zbog Jeskovog ravnog kolena kolenastog vratila, koji teži svega 12 kilograma, izrezbarenog od čvrstog čeličnog bloka u južnoj Švedskoj. Kako bi smanjili vibracije koje proizvodi ravno koleno kolenastog vratila, kada motor prilazi maksimalnim 8.500 obrtaja u minuti, Koenigseggov arhitekta motora, dr Tomas Džonson, razvio je nove superlake klipnjače, koje su napravljene od istog supersnažnog švedskog čelika. Zajedno sa zavrtnjima, ukupno teži nepunih 9 kilograma. Nakon toga, tu su i klipovi koji su teški svega 285 grama po komadu, s keramički premazanim licem, što dodatno jača klip, a ujedno ga čini i najotpornijim u proizvodnji. Kao rezultat, mogu dozvoliti veoma visoke količine pritiska što omogućava ovom V8 s dugačkim hodom da se “zavrti” do 8500 obrtaja u minuti.

Jesko možda ne koristi Koenigseggovu glavu motora bez bregastih vratila, ali su njegova vratila proizvodi dobavljača Formule 1, “Grainger i Worrall”, s dodatnim ventilom na usisnoj strani, kako bi se povećala turbulencija u mješavini vazduha i goriva.

Još veći turbo punjači bi inače značili i veće turbo kašnjenje, ali Jesko koristi pametan sistem koji koristi vazduh pod visokim pritiskom, kako bi zavrtili turbo punjače i brže zagrijali katalizatore pri hladnom startu. U principu, ovaj sistem je veoma sličan onom koji Volvo koristi na svojim dizel agregatima. Zajedno s katalizatorima, koji radnu temperaturu dostižu veoma brzo, ovaj twin-turbo V8 će u potpunosti ispuniti zahtjeve izduvnih gasova planiranih čak i za 2026. godinu. Više vazduha zahtjeva i više goriva, tako da ovaj agregat sada koristi čak tri brizgaljke po cilindru.

Mjenjač kakav do sada niste vidjeli

Ako ste mislili da je Koenigseggov “direct-drive” sistem u Regeri bio impresivan, zavežite svoje pojaseve za ono što Keonigsegg naziva “mjenjač brzine svjetlosti” (Light Speed Tansmission – LST).

Light Speed Tansmission ima devet stepena prenosa i sedam spojnica. Ipak, ukupna masa sa svim tečnostima, spojnicama, uljnim pumpama, anlaserom i zamajcem iznosi nevjerovatnih 89 kilograma, što je manje od prosječnog mjenjača sa dvostrukom spojnicom. Takođe je duplo kraći od Koenigseggovog prethodnog sedmostepenog mjenjača.

Iz Koenigsegga tvrde da su ovaj mjenjač dizajnirali kako bi vozač u svakom momentu raspolagao s najvećom mogućom količinom snage, zahvaljujući simultanom aktiviranju i deaktiviranju spojnica, što omogućava praktično momentalne promjene stepena prenosa i naviše i naniže, zbog čega je i dobio ovo ime. Za razliku od “jedna brzina u momentu”, poput konvencionalnog DCT mjenjača, koji pokušava da predvidi vozačeve želje sa preselektovanjem sledećeg stepena, LST može skočiti u bilo koji stepen prenosa, preskačući najviše 5 u trenutku. S kombinacijom ovog mjenjača i V8 anti-lag sistema, Koenigsegg tvrdi da obrtni moment ni u jednom momentu ne opada dok automobil ubrzava i prolazi kroz promene stepena prenosa.

Kako bi dobili najviše iz ovog dizajna, LST koristi kontrolu u dvije faze. Brzine je moguće mijenjati pomoću krilaca na pozadini upravljača ili lakim dodirom birača brzina na centralnoj konzoli. Pri jačem pritisku aktivira se režim, koji samostalno određuje optimalnu brzinu za maksimalno ubrzanje (ili usporavanje) i aktivira tu brzinu momentalno.

Zadirkivanje vazduha

Dizajn eksterijera je dijelo Joahima Nordvala, ali s obzirom da Koenigsegg tvrdi da će Jesko biti sposoban da dostigne 500 km/h, sa svojih 1.600 “konjića”, na veći dio dizajna su uticala testiranja u vazdušnom tunelu.

Kao pomoć da Jesko bude „zakucan“ za asfalt pri svim brzinama, tu je Koenigseggov najveći prednji spliter do sada, s aktivnim krilcima pozadi, s jednako bitnim zadnjim difuzorom i najvećim aktivnim spojlerom dozvoljenim zakonom. Čak i bočni retrovizori pomažu, dodavajući skoro 20 kilograma vertikalnog aerodinamičkog pritiska. Sveukupno, Jesko proizvodi 800 kilograma vertikalnog aerodinamičkog pritiska na 250 km/h, jednu tonu pri brzini od 273 km/h i maksimalnih 1360 kilograma pri brzinama koje možemo samo da nagađamo. Kao što smo već i napisali, ovaj automobil je dizajniran s namjerom da dostigne, ili nadmaši barijeru od 500 kilometara na sat, tako da je ovako impresivna aerodinamika i više nego potrebna.

Dupli triplex

Naravno, previše vertikalnog aerodinamičkog pritiska može polomiti automobil. Ali ne i Jesko, zahvaljujući monokoku napravljenom od “sendviča” aluminijuma i ugljeničnih vlakana, s integrisanim rezervoarom i ojačanjima napravljenih od najsnažnijih vlakana na svetu – Dyneema.

Pričvršćeno za sve to je Triplex ogibljenje, koje je Koenigsegg dizajnirao za Ageru 2010. godine. Ova postavka dodaje treći, horizontalno postavljen amortizer po sredini ogibljenja, održavajući automobil izravnatim bez uticaja na trenje. Prethodni Koenigsegg modeli su ovu postavku koristili samo na zadnjoj osovini, dok će Jesko u “trkačkoj” konfiguraciji koristiti na obije.

Osim naprednog sistema ogibljenja, za stabilnost su zaduženi i Michelin pneumatici. Standardno dolaze Pilot Sport Cup 2, a moguće je dobiti i Pilot Sport Cup 2 RS, ako obećate da ćete ih držati suvim non-stop. Ovi pneumatici se montiraju na aluminijumskim ili karbonskim naplacima, u zavisnosti od želje kupca, a njihove dimenzije su prečnika od 20 inča i širine od 9,5 inča na prenjoj osovini, odnosno 21 inč s 12 inča na zadnjoj osovini. Iako su veći nego do sada, novi karbonski točkovi su teški svega 6 kilograma svaki na prednjoj osovini i 7,4 kilograma svaki na zadnjoj. Veće felne su omogućile Koenigseggu da ugradi najveće karbon-keramičke kočnice ikada, tako da očekujemo još jedan rekord u disciplini 0-400-0 km/h, koju i sada drži ovaj proizvođač.

Cijena za sada nije poznata, ali vjerujemo da su već sada svi planirani promjerci rasprodati.

Enes Eki Alković

 

(1439)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Enese majstore, teško se pokrećeš, ali kad te krene – baš ti ide 🙂